Wino – właściwości zdrowotne

Spis treści:

  1. Krótka historia wina
  2. Czy wino jest zdrowe? Właściwości wina
  3. Dzienna dawka wina
  4. Przeciwskazania do spożywania wina
  5. Wino – korzyści dla zdrowia

Krótka historia wina

„Butelka wina oznacza dzielenie się. Nigdy nie spotkałem miłośnika wina, który byłby samolubny” – Napoleon Bonaparte

Pierwsze spotkanie człowieka z winoroślą mogło mieć miejsce już 2 miliony lat temu w rejonach Kaukazu, gdy ludność migrowała z Afryki w kierunku północnym. Uprawa winorośli nie była problematyczna - rosła nawet na słabej jakości glebach. Dzięki temu ludzie zaczęli ją uprawiać w coraz większych ilościach gdy rozpoczęli osiadły tryb życia.

Pierwsze wzmianki o celowej produkcji wina z owoców winorośli pochodzą ze starożytnego Egiptu, ale największą popularność zdobyło w starożytnej Grecji. To właśnie Grecy spopularyzowali wino jako napój na każdy dzień, nadawali mu wymiar religijny i specjalne miejsce w greckiej kulturze.

Rzymianie przejęli od Greków kulturę picia wina, a z czasem otrzymano nowe odmiany winorośli i opracowano nowe metody produkcji. Na tereny Polski napój ten dotarł razem z chrześcijaństwem i od tego czasu na stałe zagościł w polskich spiżarniach.

Wino

Czy wino jest zdrowe? Właściwości wina

Wino towarzyszy ludziom co najmniej od starożytności i już wtedy zauważano pewne właściwości zdrowotne wynikające ze spożycia umiarkowanych ilości. Hipokrates zalecał wino jako środek na zwalczanie stresu, niestrawności czy gorączki. W czasach nowożytnych, gdy woda w miastach była bardzo zanieczyszczona, wino uznawane było za najzdrowszy i najbardziej higieniczny napój. Jego bakteriobójcze właściwości wykorzystywano mieszając wino z wodą, aby choć trochę zwiększyć jej czystość. Działanie bakteriobójcze udowodniono dopiero w badaniach naukowych w XIX wieku.

Zauważono, że regularne spożywanie wina w rozsądnych ilościach skutecznie przeciwdziała chorobom układu krążenia, nadwadze i nowotworom przewodu pokarmowego. Dotyczy to głównie Francuzów, którzy często spożywają czerwone wino do posiłków. Znacznie rzadziej występuje u nich miażdżyca i zawały serca, mimo że spożywają dużo tłuszczów zwierzęcych. Zjawisko to nazwano „francuskim paradoksem” i pokazuje skuteczność zawartych w winie polifenoli. Przeciwutleniacze przeciwdziałają odkładaniu się cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych, obniżają jego poziom, redukują ciśnienie krwi i zapobiegają zlepianiu się płytek krwi. Natomiast alkohol rozszerza naczynia krwionośne, ułatwiając krążenie krwi.

Korzyści zdrowotne przynoszą też inne składniki obecne w winie – witaminy, minerały, garbniki. Powstający z winogron napój zawiera te same mikroelementy co owoce – żelazo, fosfor, potas, wapń, magnez, witaminy A, C, H, PP, z grupy B. Nie są to jednak duże ilości, które znacznie wypełniłyby dzienne zapotrzebowanie.

Niewielkie ilości wina poprawiają krążenie, zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu oraz wspomagają trawienie. Wino poprawia apetyt i nasila wydzielanie enzymów trawiennych, dlatego jest świetnym dodatkiem do bardziej tłustych potraw. Dodatkowo moczopędne działanie wina pomaga usuwać z organizmu produkty przemiany materii i polepsza pracę nerek.

Dzienna dawka wina

Rozsądna ilość dziennego spożycia wina to jeden niewielki kieliszek (50 – 80 ml) dla kobiet i dwa dla mężczyzn (100 – 160 ml). Pamiętajmy też, że wino dostarcza kalorie z cukru i alkoholu. 100 ml wina to ok. 80 – 100 kcal.

Przeciwskazania do spożywania wina

Nic nie zastąpi zdrowej i zbilansowanej diety oraz aktywności fizycznej. Picie wina nie uchroni nas przed chorobami, ale w nadmiarze może takie spowodować za sprawą alkoholu, który jest dla organizmu substancją toksyczną.

Mimo wielu cennych właściwości wina, nadmiar alkoholu może powodować problemy w wielu obszarach. Antyoksydanty zawarte w winie faktycznie poprawiają krążenie i redukują nadmiar cholesterolu zapobiegając chorobom układu krążenia, jednak spore ilości alkoholu wywołują efekt odwrotny - osłabiają serce i powodują nadciśnienie.

Wino poprawia trawienie i wzmaga wydzielanie się soków trawiennych, ale ich nadmiar powoduje złe samopoczucie i brak apetytu. Dodatkowo alkohol obciąża wątrobę, która odpowiada za jego trawienie i oczyszczanie organizmu.

Nieprawdą jest, że alkohol poprawia jakość snu. Mimo łatwiejszego zaśnięcia sen przynosi gorszą regenerację, a następnego dnia mamy mniej energii i funkcjonujemy mniej wydajnie. Warto również pamiętać, że codzienne picie alkoholu może doprowadzić do uzależnienia.

Spożycie wina może u niektórych osób wywoływać alergię. Reakcje alergiczne na czerwone wino mogą wywoływać występujące w nim aminy: histamina i tyramina. Natomiast w białym winie uczulają zazwyczaj siarczany.

Jak mawiał ojciec medycyny Hipokrates:

„Wino jest rzeczą cudownie przeznaczoną dla człowieka, jeżeli zdrowy lub chory będzie je pił umiarkowanie i w stosownej porze”

Dobrze jest znać umiar i ograniczyć się do jednej lub dwóch lampek wina raz na jakiś czas. Dobrą okazją jest spotkanie ze znajomymi lub rodziną, podczas którego wino zapewni dobry humor i pozytywny nastrój. Warto wybierać wina dobrej jakości, aby korzyści zdrowotnych nie przesłoniły negatywne skutki.

Wino – korzyści dla zdrowia

Podsumowując, spożywanie wina w umiarkowanej ilości może przynieść następujące korzyści dla zdrowia:

  • poprawia krążenie krwi,
  • reguluje poziom cholesterolu we krwi,
  • przeciwdziała miażdżycy, zawałowi serca i udarowi mózgu,
  • zmniejsza ryzyko nowotworów przewodów pokarmowych,
  • wykazuje działanie bakteriobójcze,
  • ogranicza procesy starzenia się organizmu,
  • poprawia trawienie,
  • poprawia pracę nerek,
  • poprawia nastrój i samopoczucie 😊
Produkty

Zastrzeżenie

Treści publikowane na naszym blogu mają charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny.

Nie stanowią one porad medycznych i nie powinny być traktowane jako substytut konsultacji z lekarzem lub innym wykwalifikowanym specjalistą zdrowia.

Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za jakiekolwiek decyzje podjęte przez czytelników na podstawie tych informacji.

Decyzje dotyczące Twojego zdrowia powinny być podejmowane we współpracy z odpowiednim specjalistą.

Inne artykuły na blogu

Zobacz wszystkie
Najlepsze adaptogeny

Top 5 adaptogenów dla lepszej odporności i energii na jesień i zimę

Produkty
Poznaj właściwości 5 adaptogenów, które wspierają odporność, energię i równowagę hormonalną w trudnych miesiącach jesienno-zimowych.
co zrobić z dyni

Co zrobić z dyni? 20 przepisów i pomysłów na dynię

Przepisy
Sprawdź, co zrobić z dyni - przepisy na wytrawne i słodkie dania, pomysły na przetwory oraz inne kreatywne sposoby jej wykorzystania. Dowiedz się, jak przygotować dynię i ciesz się jej smakiem przez cały rok!
Co zrobić z tahini?

Co zrobić z tahini? Pomysły na wykorzystanie pasty sezamowej

Przepisy
Odkryj różnorodne pomysły na wykorzystanie tahini w kuchni! Sprawdź przepisy na dania główne, zdrowe przekąski i słodkie desery z pastą sezamową. Dowiedz się, jak wprowadzić tahini do swojej diety i czerpać z niej korzyści zdrowotne.
przepisy na grzańca

Grzaniec - 15 przepisów na grzane wino

Przepisy
Odkryj przepisy na grzańca, które rozgrzeją Cię w chłodne dni! Klasyczne i nowoczesne wersje, bezalkoholowe alternatywy, a także cenne porady. Dowiedz się, jak stworzyć idealny napój, który umili zimowe wieczory.
olej z rokitnika na co pomaga

Olej z rokitnika - właściwości i zastosowanie

Produkty
Dowiedz się, jakie korzyści przynosi olej rokitnikowy, jak go stosować oraz na co zwrócić uwagę przy jego użyciu.
olejek lawendowy - zastosowanie w domu

Olejek lawendowy - 23 zastosowania i pomysły na wykorzystanie

Produkty
Poznaj zastosowania olejku lawendowego 🪻 w aromaterapii, pielęgnacji skóry, leczeniu dolegliwości oraz w domowych przepisach DIY. Dowiedz się, jak bezpiecznie go stosować i odkryj pomysły na zastosowanie w domu.

Polecane produkty

Zobacz więcej
BestsellerPromocja -10%
7PEPAS suplement na pasożyty, toksyny i oczyszczanie - Amazona7PEPAS - preparat na pasożyty
Amazona 7PEPAS preparat na pasożyty, toksyny i oczyszczanie 12 g - Amazona
Cena promocyjna17,95 zł Cena regularna19,95 zł
Bestseller
Prawdziwe KakaoPrawdziwe Kakao Ceremonialne
Cynamon cejloński mielony bezglutenowy BIO 75 g - Pięć PrzemianCynamon cejloński mielony bezglutenowy BIO 75 g - Pięć Przemian
Mieszanka ziołowa na pasożyty "Pasokontrol" 100 g - FlosMieszanka ziołowa na pasożyty "Pasokontrol" 100 g - Flos
Olejek pichtowy syberyjski do picia 50 ml Pro AktivOlejek pichtowy syberyjski
Promocja -6%
Mąka orkiszowa jasna typ 650 BIO 5 kg - Młyn Kopytowa
Młyn Kopytowa Mąka orkiszowa jasna typ 650 BIO 5 kg - Młyn Kopytowa
Cena promocyjna62,95 zł Cena regularna66,95 zł
Herbata Zdrowe Tętnice BIO (25 × 2 g) 50 g - Dary Natury
Kakao ceremonialne z Ekwadoru tabliczka BIO 125 g - IslaverdeKakao ceremonialne z Ekwadoru tabliczka BIO 125 g - Islaverde
Promocja -11%
Herbata z melisą i lawendą BIO (20 × 1,5 g) 30 g - Clipper
Clipper Herbata z melisą i lawendą BIO (20 × 1,5 g) 30 g - Clipper
Cena promocyjna11,49 zł Cena regularna12,95 zł
Promocja -9%
Mąka gryczana pełnoziarnista bezglutenowa BIO 1 kg - Pięć Przemian
Przyprawa włoska 65 g - VisanaPrzyprawa włoska 65 g - Visana
Visana Przyprawa włoska 65 g - Visana
Cena promocyjna8,95 zł
Herbata Na Limfę fix (20 × 2 g) 40 g - Herbapol Kraków
Przyprawa królewska 55 g - VisanaPrzyprawa królewska 55 g - Visana
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa 1 kg - Pięć Przemian
Przyprawa do chleba z masłem 85 g - VisanaPrzyprawa do chleba z masłem 85 g - Visana
Sól kamienna Kłodawska niejodowana miałka różowa 1,1 kg - Smakosz
Nowość
kleszcz zawodowiec 10 mlolejek kleszcz zawodowiec 10 ml
Herbata zielona z truskawką Fair Trade BIO (20 × 2 g) 40 g - Clipper
Olej Neem BIO 50 ml - Etja
Etja Olej Neem BIO 50 ml - Etja
Cena promocyjna11,69 zł
Herbata biała z maliną BIO (20 × 1,7 g) 34 g - Clipper
kakao ceremonialne cocoa 200 gkakao ceremonialne cocoa 4 tabliczki 50 g
Promocja -30%
Kasza gryczana niepalona bezglutenowa BIO 1 kg - Bio Planet
Bio Planet Kasza gryczana niepalona bezglutenowa BIO 1 kg - Bio Planet
Cena promocyjna13,95 zł Cena regularna19,95 zł
Herbata Rooibos BIO (20 x 2 g) 40 g - Clipper