Spis treści:
- Krótka historia wina
- Czy wino jest zdrowe? Właściwości wina
- Dzienna dawka wina
- Przeciwskazania do spożywania wina
- Wino – korzyści dla zdrowia
Krótka historia wina
„Butelka wina oznacza dzielenie się. Nigdy nie spotkałem miłośnika wina, który byłby samolubny” – Napoleon Bonaparte
Pierwsze spotkanie człowieka z winoroślą mogło mieć miejsce już 2 miliony lat temu w rejonach Kaukazu, gdy ludność migrowała z Afryki w kierunku północnym. Uprawa winorośli nie była problematyczna - rosła nawet na słabej jakości glebach. Dzięki temu ludzie zaczęli ją uprawiać w coraz większych ilościach gdy rozpoczęli osiadły tryb życia.
Pierwsze wzmianki o celowej produkcji wina z owoców winorośli pochodzą ze starożytnego Egiptu, ale największą popularność zdobyło w starożytnej Grecji. To właśnie Grecy spopularyzowali wino jako napój na każdy dzień, nadawali mu wymiar religijny i specjalne miejsce w greckiej kulturze.
Rzymianie przejęli od Greków kulturę picia wina, a z czasem otrzymano nowe odmiany winorośli i opracowano nowe metody produkcji. Na tereny Polski napój ten dotarł razem z chrześcijaństwem i od tego czasu na stałe zagościł w polskich spiżarniach.
Czy wino jest zdrowe? Właściwości wina
Wino towarzyszy ludziom co najmniej od starożytności i już wtedy zauważano pewne właściwości zdrowotne wynikające ze spożycia umiarkowanych ilości. Hipokrates zalecał wino jako środek na zwalczanie stresu, niestrawności czy gorączki. W czasach nowożytnych, gdy woda w miastach była bardzo zanieczyszczona, wino uznawane było za najzdrowszy i najbardziej higieniczny napój. Jego bakteriobójcze właściwości wykorzystywano mieszając wino z wodą, aby choć trochę zwiększyć jej czystość. Działanie bakteriobójcze udowodniono dopiero w badaniach naukowych w XIX wieku.
Zauważono, że regularne spożywanie wina w rozsądnych ilościach skutecznie przeciwdziała chorobom układu krążenia, nadwadze i nowotworom przewodu pokarmowego. Dotyczy to głównie Francuzów, którzy często spożywają czerwone wino do posiłków. Znacznie rzadziej występuje u nich miażdżyca i zawały serca, mimo że spożywają dużo tłuszczów zwierzęcych. Zjawisko to nazwano „francuskim paradoksem” i pokazuje skuteczność zawartych w winie polifenoli. Przeciwutleniacze przeciwdziałają odkładaniu się cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych, obniżają jego poziom, redukują ciśnienie krwi i zapobiegają zlepianiu się płytek krwi. Natomiast alkohol rozszerza naczynia krwionośne, ułatwiając krążenie krwi.
Korzyści zdrowotne przynoszą też inne składniki obecne w winie – witaminy, minerały, garbniki. Powstający z winogron napój zawiera te same mikroelementy co owoce – żelazo, fosfor, potas, wapń, magnez, witaminy A, C, H, PP, z grupy B. Nie są to jednak duże ilości, które znacznie wypełniłyby dzienne zapotrzebowanie.
Niewielkie ilości wina poprawiają krążenie, zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu oraz wspomagają trawienie. Wino poprawia apetyt i nasila wydzielanie enzymów trawiennych, dlatego jest świetnym dodatkiem do bardziej tłustych potraw. Dodatkowo moczopędne działanie wina pomaga usuwać z organizmu produkty przemiany materii i polepsza pracę nerek.
Dzienna dawka wina
Rozsądna ilość dziennego spożycia wina to jeden niewielki kieliszek (50 – 80 ml) dla kobiet i dwa dla mężczyzn (100 – 160 ml). Pamiętajmy też, że wino dostarcza kalorie z cukru i alkoholu. 100 ml wina to ok. 80 – 100 kcal.
Przeciwskazania do spożywania wina
Nic nie zastąpi zdrowej i zbilansowanej diety oraz aktywności fizycznej. Picie wina nie uchroni nas przed chorobami, ale w nadmiarze może takie spowodować za sprawą alkoholu, który jest dla organizmu substancją toksyczną.
Mimo wielu cennych właściwości wina, nadmiar alkoholu może powodować problemy w wielu obszarach. Antyoksydanty zawarte w winie faktycznie poprawiają krążenie i redukują nadmiar cholesterolu zapobiegając chorobom układu krążenia, jednak spore ilości alkoholu wywołują efekt odwrotny - osłabiają serce i powodują nadciśnienie.
Wino poprawia trawienie i wzmaga wydzielanie się soków trawiennych, ale ich nadmiar powoduje złe samopoczucie i brak apetytu. Dodatkowo alkohol obciąża wątrobę, która odpowiada za jego trawienie i oczyszczanie organizmu.
Nieprawdą jest, że alkohol poprawia jakość snu. Mimo łatwiejszego zaśnięcia sen przynosi gorszą regenerację, a następnego dnia mamy mniej energii i funkcjonujemy mniej wydajnie. Warto również pamiętać, że codzienne picie alkoholu może doprowadzić do uzależnienia.
Spożycie wina może u niektórych osób wywoływać alergię. Reakcje alergiczne na czerwone wino mogą wywoływać występujące w nim aminy: histamina i tyramina. Natomiast w białym winie uczulają zazwyczaj siarczany.
Jak mawiał ojciec medycyny Hipokrates:
„Wino jest rzeczą cudownie przeznaczoną dla człowieka, jeżeli zdrowy lub chory będzie je pił umiarkowanie i w stosownej porze”
Dobrze jest znać umiar i ograniczyć się do jednej lub dwóch lampek wina raz na jakiś czas. Dobrą okazją jest spotkanie ze znajomymi lub rodziną, podczas którego wino zapewni dobry humor i pozytywny nastrój. Warto wybierać wina dobrej jakości, aby korzyści zdrowotnych nie przesłoniły negatywne skutki.
Wino – korzyści dla zdrowia
Podsumowując, spożywanie wina w umiarkowanej ilości może przynieść następujące korzyści dla zdrowia:
- poprawia krążenie krwi,
- reguluje poziom cholesterolu we krwi,
- przeciwdziała miażdżycy, zawałowi serca i udarowi mózgu,
- zmniejsza ryzyko nowotworów przewodów pokarmowych,
- wykazuje działanie bakteriobójcze,
- ogranicza procesy starzenia się organizmu,
- poprawia trawienie,
- poprawia pracę nerek,
- poprawia nastrój i samopoczucie 😊