Słonecznik
5 produktów
Wyświetlam 1 - 5 z 5 produktów
Pestki słonecznika to smaczna i zdrowa przekąska, która może być również wykorzystana jako dodatek do wielu potraw. Są bogate w białko, tłuszcze nienasycone, witaminy i minerały, które wspomagają pracę serca, mózgu i układu odpornościowego. Można je jeść na wiele sposobów, zarówno surowe, jak i prażone, solone lub niesolone, łuskane lub niełuskane. W naszym sklepie internetowym znajdziesz pyszne pestki słonecznika, pochodzące z ekologicznych upraw.
Właściwości słonecznika BIO
Słonecznik to nie tylko piękna roślina, ale także cenne źródło składników odżywczych i bioaktywnych, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Pestki słonecznika BIO z naszego sklepu zawierają między innymi:
- Witaminę E - nazywaną witaminą młodości, ponieważ chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i opóźnia procesy starzenia. Witamina E wspomaga również pracę serca, układu krążenia i odpornościowego, a także poprawia jakość plemników u mężczyzn.
- Fitosterole - substancje roślinne o budowie podobnej do cholesterolu, które hamują jego wchłanianie z przewodu pokarmowego i obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi. Fitosterole mogą zapobiegać rozwojowi miażdżycy, chorób serca i nowotworów prostaty.
- Kwasy tłuszczowe nienasycone - głównie omega-6, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kwasy tłuszczowe nienasycone biorą udział w regulacji ciśnienia krwi, zapobiegają zakrzepom i stanom zapalnym, a także wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.
- Białko - pestki słonecznika są bogatym źródłem białka roślinnego, które jest ważne dla budowy i regeneracji mięśni, kości i tkanek. Białko dostarcza również aminokwasów niezbędnych dla prawidłowej pracy mózgu i układu nerwowego.
- Witaminy z grupy B - takie jak tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6 i kwas foliowy. Witaminy te uczestniczą w wielu procesach metabolicznych, takich jak produkcja energii, synteza DNA i hormonów, a także wspierają funkcje poznawcze i psychiczne.
- Minerały - pestki słonecznika dostarczają nam między innymi magnezu, fosforu, potasu, cynku, miedzi, manganu i selenu. Minerały te są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu kostnego, nerwowego, mięśniowego i hormonalnego, a także chronią przed wolnymi rodnikami i infekcjami.
Jak widać, pestki słonecznika mają wiele właściwości prozdrowotnych i mogą być cennym dodatkiem do naszej diety. Jednak należy pamiętać o umiarkowanym spożyciu tych nasion, ponieważ są one bardzo kaloryczne i zawierają dużo tłuszczu. Zalecana dzienna porcja pestek słonecznika to ok. 30 g.
Jak wykorzystać pestki słonecznika w kuchni?
Słonecznik to bardzo uniwersalny składnik, który można dodawać do wielu potraw i deserów. Oto kilka pomysłów, jak wykorzystać słonecznik w kuchni:
- Sałatki - pestki te nadają się idealnie do sałatek z warzywami, owocami, serem czy mięsem. Dodają chrupkości, smaku i wartości odżywczych. Można je posypać na wierzch sałatki lub wymieszać z sosem.
- Pieczywo - pestki można włączyć do ciasta na chleb, bułki, placki czy naleśniki. Urozmaicą smak i strukturę pieczywa, a także dostarczą dodatkowego białka i błonnika. Można je również posypać na wierzch pieczywa przed pieczeniem lub po upieczeniu.
- Jogurt, musli, owsianka - pestki słonecznika to świetny dodatek do śniadaniowych produktów mlecznych lub zbożowych. Można je dodać do jogurtu, musli, owsianki czy granoli. Pestki słonecznika będą pasować zarówno do słodkich, jak i wytrawnych wersji tych dań.
- Ciasta, ciasteczka, batony - pestki można wykorzystać do przygotowania ciast, ciasteczek, zdrowych batonów czy innych słodkości. Można je dodać do ciasta lub nadzienia, albo posypać nimi gotowe wypieki. Pestki słonecznika będą dobrze komponować się z ekologiczną czekoladą, orzechami, naturalnym miodem czy owocami.
- Masło słonecznikowe - pestki można zmielić na gładką masę i uzyskać pyszne masło słonecznikowe. Można je jeść na kanapkach, naleśnikach, gofrach czy jako dip do warzyw. Masło słonecznikowe można również doprawić solą, cukrem, cynamonem czy innymi przyprawami według własnego gustu.
Ekologiczny słonecznik w sklepie Żywioł Zdrowia
Słonecznik to roślina, która nie tylko zachwyca swoim wyglądem, ale także swoimi właściwościami odżywczymi. Ekologiczne pestki słonecznika są źródłem wielu witamin, minerałów, białka i kwasów tłuszczowych nienasyconych, które wspierają nasze zdrowie i samopoczucie. Słonecznik można wykorzystać w kuchni na różne sposoby, dodając go do sałatek, pieczywa, jogurtu, ciast czy masła. To smaczna i zdrowa przekąska, która sprawi, że nasza dieta będzie bogatsza i ciekawsza.
Jeśli chcesz spróbować pysznego słonecznika z ekologicznych upraw, zapraszamy do sprawdzenia oferty naszego sklepu internetowego, w którym znajdziesz pestki w różnych rodzajach. Zamów już dziś i ciesz się pysznym i zdrowym słonecznikiem.