Nasiona, pestki, ziarna
48 produktów
Wyświetlam 1 - 48 z 48 produktów
Nasiona, pestki i ziarna to zdrowe, choć niepozorne pożywienie. Mimo swojego małego rozmiaru kryją w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych – witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe. Wykorzystać je można jako dodatek do różnorodnych posiłków, np. do musli, sałatek, wypieków.
Babka jajowata i babka płesznik
Babka jajowata i babka płesznik to rośliny zawierające w sobie drobne nasionka, które cechują się wysoką zawartością błonnika. To właśnie duża zawartość błonnika jest powodem popularności nasion babki płesznik i babki jajowatej.
Błonnik pokarmowy łącząc się z wodą pęcznieje i zwiększa swoją objętość. Dzięki temu szybciej odczuwamy sytość. Dodatkowo ułatwiają przesuwanie się pokarmu przez jelita, dlatego nasiona babki świetnie sprawdzają się przy zaparciach, niestrawnościach i problemach z trawieniem.
Nasiona i łuski babki jajowatej i babki płesznik dzięki sporej zawartości błonnika pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi oraz usuwać jego szkodliwy nadmiar. Wspomagają też rozwój bakterii jelitowych, które spełniają szereg zadań.
Należy pamiętać, aby przy okazji spożywania błonnika pić więcej płynów.
Nasiona chia
Nasiona chia to drobne, czarne nasionka Szałwii Hiszpańskiej – rośliny pochodzącej z Ameryki Środkowej. Cenione są za swój smak i wartości odżywcze. Chia to źródło wysokiej jakości kwasów tłuszczowych, białka i błonnika. Dostarczają magnez, fosfor, żelazo, wapń, potas, cynk, oraz witaminy z grupy B i E.
Spora ilość zawartych w nasionach chia kwasów tłuszczowych omega-3 przynosi wiele korzyści. Wpierają prace mózgu i poprawiają pamięć oraz koncentrację. Obniżają poziom złego cholesterolu i cukru we krwi zapobiegając chorobom układu krwionośnego – miażdżycy, chorobie wieńcowej czy nadciśnieniu. Ponadto wpierają układ nerwowy. Nasiona chia to świetne źródło cennych kwasów omega-3 oraz przeciwutleniaczy, które zapobiegają przyspieszonemu starzeniu się organizmu.
Sposobów na wykorzystanie nasion chia jest mnóstwo. Można je dodawać do musli, owsianki czy innych płatków, lub do jogurtu, szejków, sałatek albo ciast. Tak jak w przypadku innych składników diety, również z ilością nasion chia nie powinno się przesadzać.
Ostropest plamisty
Ostropest plamisty to dziko rosnąca roślina (choć można też ją uprawiać) o charakterystycznym wyglądzie – długa łodyga, fioletowe kwiaty przypominające oset oraz rozłożyste liście z kolcami na brzegach. Już w średniowieczu znane były właściwości lecznicze ostropestu i w dzisiejszych czasach wraca do łask.
Najważniejszą korzyścią ze stosowania ostropestu plamistego jest działanie odtruwające i regenerujące wątrobę i nerki. Odpowiada za to zawarta w ostropeście sylimaryna, która działa odtruwająco, przeciwzapalnie, regeneracyjnie i żółciopędnie. Substancja ta pomaga w regeneracji komórek wątroby, oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz w zwiększaniu odporności organizmu. Sprawdza się w leczeniu wątroby uszkodzonej alkoholem, trującymi grzybami lub antybiotykami.
Nasiona ostropestu zawierają też olejki eteryczne wspomagające trawienie, tłuszcze i sterole roślinne regulujące poziom cholesterolu we krwi, oraz witaminę E, czyli naturalny antyoksydant
Ostropest plamisty przyjmować można w formie zmielonych nasion, oleju z ostropestu, albo w tabletkach i kapsułkach. Mielony ostropest przyjmować można bezpośrednio, w formie napoju, albo dosypać do posiłku. Warto jest stawiać na produkty wysokiej jakości i wybierać je w jakości ekologicznej.
Pestki dyni
Ekologiczne pestki dyni to bogaty zasób cennych witamin i minerałów. Pestki dni zawierają w swoim arsenale witaminy: A, E, C, D, B1, B2, B6; minerały: sporo cynku, magnez, potas, selen, żelazo, mangan, oraz zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. Tak bogaty zestaw składników korzystnie wpływa na nasze zdrowie.
Witamina E, nazywana też „witaminą młodości”, jest przeciwutleniaczem niszczącym wolne rodniki i przeciwdziała procesom starzenia. Witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłowe działanie układu nerwowego i krwionośnego. Natomiast witamina D wzmacnia mięśnie i kości, a witamina C odpowiada za odporność organizmu. Spora ilość cynku zawarta w pestkach dyni wpiera odporność, reguluje poziom insuliny oraz odpowiada za zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.
Pestki dyni BIO wykorzystać można jako dodatek do wypieków, sałatek, musli albo zup. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczy są dosyć kaloryczne, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością.
Siemię lniane (nasiona lnu)
Siemię lniane to inna nazwa na niewielkie nasiona lnu zwyczajnego. Len znany jest ludzkości od tysięcy lat, najczęściej wykorzystywany był do produkcji włókna. Jednak równie cenne są nasiona lnu, które są produktem o niezwykłej wartości odżywczej i leczniczej. Nasiona spożywa się na surowo albo wykorzystuje do tłoczenia oleju lnianego.
Najpopularniejsze jest siemię lniane brązowe, ale istnieje również siemię lniane złociste (len złoty). Siemię lniane jest najlepiej przyswajalne po zmieleniu, jednak najlepiej jest mielić je tuż przed spożyciem.
Len mielony zawiera witaminy: B1, B6, PP i E oraz minerały: magnez, cynk, wapń, żelazo, potas, miedź, mangan. Nasiona dostarczają wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, sporo białka, błonnik i fitoskładniki (lingany). Siemię lniane świetnie działa na układ pokarmowy – regeneruje i osłania błonę przewodu pokarmowego, wspomaga trawienie i pomaga pozbyć się dolegliwości takich jak nadkwasota, wrzody lub nieżyt przewodu pokarmowego. Kwasy tłuszczowe omega i błonnik pomagają regulować poziom cholesterolu i cukru we krwi, korzystnie wpływając na układ krwionośny i kondycję serca. Ponadto wspomagają trawienie i dają uczucie sytości. Siemię lniane zawiera sporą ilość witaminy E i cynku, które opóźniają procesy starzenia i korzystnie wpływają na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.
Warto pamiętać, aby odpowiednio się nawadniać podczas spożywania siemienia lnianego. Zalecana dzienna porcja to ok. 2-3 łyżki. Nie powinno się również spożywać nasion lnu z lekami, ponieważ mogą one znacznie zmniejszyć wchłanianie substancji z medykamentu.
Słonecznik
Słonecznik to znane i lubiane ziarna. Korzystanie z nich w codziennej diecie to świetny pomysł ze względu na wartości odżywcze. Ziarna słonecznika zawierają przede wszystkim tłuszcze (nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6) oraz całkiem sporo białka. W słoneczniku znaleźć można witaminy E, A, D, K, PP i z grupy B. Ponadto ziarna dostarczają sporo magnezu oraz cynku, manganu, selenu i miedzi.
Zawarte w nasionach słonecznika fitosterole pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegając chorobom układu krążenia. Wspomagają układ krwionośny, regulują poziom cukru we krwi i regenerację mięśni. Spora ilość witaminy E w słoneczniku redukuje ilość wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia. Ziarna wzmacniają kości, a zawarty w nich błonnik korzystnie wpływa na procesy trawienne.
Korzyści z ziaren słonecznika jest naprawdę sporo. Spożywać go można zupełnie samego lub jako dodatek do chleba, musli, sałatek czy innych potraw.
Sezam
Sezam to popularny dodatek do wypieków, sałatek, zup, musli czy kanapek. Ekologiczny sezam to podstawa do przygotowania pasty sezamowej tahini, chałwy i hummusu. Nasionka można również wykorzystać do panierowania, marynowania czy nawet zabiegów kosmetycznych. Czarny sezam często znajduje swoje miejsce w sushi.
Nasionka sezamu są źródłem zdrowych tłuszczów, głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, węglowodanów i błonnika. Bio sezam zawiera też witaminy: A, E, D, K oraz minerały: miedź, mangan, magnez, cynk, potas, żelazo, wapń, fosfor, selen. Systematyczne spożywanie sezamu może przyczyniać się do redukcji złego cholesterolu, prawidłowego ciśnienia krwi, poprawy pamięci i koncentracji. Zawarte w sezamie fitosterole przeciwdziałają chorobom układu krwionośnego. A błonnik wspiera trawienie i oczyszcza układ pokarmowy. Zaraz po siemieniu lnianym nasiona sezamu dostarczają najwięcej linganów, składnika szczególnie ważnego w diecie kobiet.



