Ryż ekologiczny
22 produktów
Wyświetlam 1 - 22 z 22 produktów
Ryż to zboże uprawiane od kilku tysięcy lat pochodzące ze wschodniej Azji.
Cenne wartości odżywcze i witaminy
Ryż ceniony jest za swoje właściwości odżywcze i prostotę przygotowania. Dzięki dużej zawartości węglowodanów zaspokaja głód oraz dostarcza energii. Jednocześnie zawiera minimalną ilość tłuszczu, cholesterolu i sodu.
Ryż jest też źródłem witamin z grupy B oraz minerałów, m.in. żelaza, cynku, fosforu, selenu. Naturalnie nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywany przez osoby z celiakią oraz z nietolerancją glutenu. Ryż brązowy, dziki i czarny zawierają większą porcję błonnika pokarmowego, który potęguje uczucie sytości na dłużej. Bardziej przetworzony ryż biały jest ubogi w błonnik, ale dzięki temu lekkostrawny.
Odmiany ryżu
Ryż arborio to odmiana pochodząca z Włoch, składnik powszechnie wykorzystywany do przygotowywania risotto. Ryż arborio BIO cechuje się okrągłymi ziarnami i lekko słodkim smakiem. Zawiera sporo skrobi dlatego jest kleisty.
Ryż basmati pochodzi z terenów podnóży Himalajów w Indiach. Ma długie i wąskie ziarna, a po ugotowaniu jest sypki. Ryż basmati BIO lubi dodatkowe przyprawy jak curry i kurkuma. Sprawdzi się jako dodatek do mięs, ryb, sałatek, farszów czy egzotycznych dań.
Ryż biały jest najbardziej popularny. W procesie polerowania usuwana jest zewnętrzna łupina ziarna i pozostaje tylko bielmo. Jednak to właśnie w zewnętrznych warstwach ziaren ryżu znajduje się sporo składników odżywczych. Biały ryż smakuje większości osób i szybko się gotuje. Szczelnie zamknięty można przechowywać nawet 10 lat.
Ryż brązowy, nazywany też ryżem naturalnym, zachowuje swoje składniki odżywcze. Usuwana jest z niego tylko jedna warstwa, a pozostają wartościowe otręby. W łusce znajdują się minerały takie jak fosfor wzmacniający kości i zęby, potas regulujący pracę serca, magnez, cynk czy żelazo. Naturalny ryż BIO zawiera porcję witamin z grupy B i E. Wymaga dłuższego czasu gotowania i nie ma aż tak długiego terminu przydatności do spożycia jak ryż biały.
Ryż jaśminowy swoją ojczyznę ma w Tajlandii, dlatego czasem nazywa się go ryżem tajlandzkim. To odmiana ryżu długoziarnistego, o delikatnym aromacie jaśminu. Po ugotowaniu pozostaje raczej sypki, dlatego pasuje nie tylko do klasycznych potraw, ale również do sałatek i dań na słodko, np. z truskawkami.
Ryż dziki pochodzi z Ameryki Północnej. W zasadzie nie jest ryżem, ale owsem wodnym. Ma lekko zbożowy i orzechowy posmak. Nadaje potrawom oryginalny wygląd i smak. Dziki ryż dobrze pasuje do ryb, owoców morza, drobiu i dziczyzny.
Ryż czarny jest uważany za najbardziej bogaty w składniki odżywcze. Oprócz pełnowartościowych węglowodanów jest bogatym źródłem błonnika i przeciwutleniaczy pod postacią witaminy E. Zawarte w czarnym ryżu antocyjany opóźniają procesy starzenia się, przeciwdziałają rozwojowi nowotworów i cukrzycy. Czarny ryż BIO pasuje do orientalnych dań, dobrze komponuje się z dziczyzną, drobiem, rybami i owocami morza.
Ryż czerwony pochodzi z Indii i wyróżnia go czerwona barwa łupiny. Ziarna nie są obłuszczane, dlatego zachowuje swoje właściwości odżywcze i wymaga dłuższego gotowania. Jest świetnym źródłem żelaza, manganu, cynku oraz witamin z grupy B. Ryż czerwony BIO swoją barwę zawdzięcza antocyjanom, które są silnymi przeciwutleniaczami - działają przeciwnowotworowo, spowalniają procesy starzenia i korzystnie wpływają na układ krwionośny. Czerwony ryż ma lekko słodki i orzechowy smak.
Jak ugotować ryż?
Ziarna ryżu należy wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie wsypać do osolonej, wrzącej wody i gotować na małym ogniu do wchłonięcia wody. Ilość wody to 2 objętości ryżu (proporcja ryżu do wody 1:2). Następnie wyłączyć ogień i pozostawić na kilka minut garnek z ryżem, aby wchłonął resztki wilgoci.
Można również wsypać porcję ryżu do większej ilości wody, a po upływie czasu podanego na etykiecie odcedzić na sitku.
Do czego wykorzystać ryż?
Ryż BIO z naszego sklepu można wykorzystać na wiele sposobów: jako dodatek do dań głównych z mięsem i rybami, do zapiekanek, sushi, risotto, zup, sałatek, gołąbków lub deserów. Posiłki z dodatkiem zdrowego, ekologicznego ryżu są pożywne, smaczne i dodające energii.
Ekologiczny ryż w sklepie Żywioł Zdrowia
W ofercie dostępne są różne rodzaje zdrowego ryżu ekologicznego:
- ryż arborio (pasujący do risotto),
- ryż basmati biały
- ryż basmati pełnoziarnisty,
- ryż brązowy,
- ryż czarny,
- ryż czerwony,
- ryż do sushi,
- ryż jaśminowy biały,
- ryż jaśminowy pełnoziarnisty.
W ofercie Żywioł Zdrowia znajdziesz również inne cenne źródła, zdrowych węglowodanów, w tym m.in BIO kasze i BIO makarony.