Olej kokosowy
12 produktów
Wyświetlam 1 - 12 z 12 produktów
Olej kokosowy jest rodzajem tłuszczu nazywanym inaczej masłem kokosowym. Jest on tematem wielu debat i dyskusji ze względu na swoje właściwości. Krążą opinie, że olej kokosowy to prawdziwy superfood i witaminowa bomba.
Co to jest olej kokosowy?
To tłuszcz roślinny uzyskiwany przez pozyskanie miąższu z orzecha palmy kokosowej (tzw. kopry), a następnie tłoczenie i rozgrzanie. Olej ten charakteryzuje się białą barwą oraz stałym stanem skupienia, ale tylko do temperatury 25°C. Wtedy przybiera formę płynną.
W jego skład wchodzi wiele nasyconych kwasów tłuszczowych średniołańcuchowych MCT takich jak kwas kaprylowy, kaprynowy, mirystynowy, laurynowy oraz wyższych kwasów tłuszczowych ‒ kwas palmitynowy i stearynowy. Zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli oleinowy, linolowy i linolenowy.
Zastosowanie masła kokosowego
Olej kokosowy znajduje swoje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Jest jedną z lepszych opcji, jeśli chodzi o oleje do smażenia, ponieważ obróbka termiczna nie powoduje wytwarzania szkodliwych substancji dla naszego zdrowia.
Zapewne wiele osób spotkało się ze stwierdzeniem, że lepsze są wielonienasycone kwasy tłuszczowe niż te nasycone (jak olej kokosowy). To prawda, ale jeśli spożywane są na zimno. Podczas smażenia dużo lepiej sprawdzają się te nasycone.
W naturalnych kosmetykach stosuje się go ze względu na cenne właściwości odżywcze. Dzięki wykorzystaniu naturalnego oleju z kokosa skóra staje nawilżona, jędrna i wygładzona. Ważną częścią oleju kokosowego jest zawarty w nim kwas laurynowy, działający antygrzybicznie, antywirusowo i antybakteryjnie. Służyć może także jako naturalny balsam lub środek przeciwłupieżowy.
Czy olej kokosowy szkodzi?
W 2010 roku przeprowadzono metaanalizę nad tłuszczami nasyconymi, na ponad 300 tysiącach osób. Miała ona na celu zbadanie czy tłuszcze te powodują zawały serca. Badania te dowiodły, że tłuszcze nasycone, w tym również olej kokosowy, nie powodują zawałów serca. Paradoksalnie może on pozytywnie wpływać na odchudzanie poprzez zmniejszenie chęci na słodkie produkty.
Olej kokosowy, również z racji bycia tłuszczem nasyconym, nie utlenia się podczas smażenia i nie powoduje wytwarzania szkodliwych dla naszego organizmu tłuszczy trans. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym sprawdzają się szczególnie u osób mających problemy z trawieniem tłuszczy (np. mają wycięty woreczek żółciowy). Pamiętaj jednak, że najlepszą alternatywą do smażenia jest oliwa z oliwek.
Czym różni się olej kokosowy rafinowany od nierafinowanego?
Zasadniczą różnicą jest sposób uzyskania oleju. Olej nierafinowany tłoczony jest na zimno. Skutkuje to tym, że olej nierafinowany zachowuje kokosowy smak oraz zapach.
Jeżeli planujesz smażyć na oleju kokosowym cebulę na spaghetti bolognese to dużo lepiej wybrać wersję rafinowaną, która jest bezwonna. Olej nierafinowany sprawdzi się dużo lepiej np. przy wypieku ciast.
Oferta olejów kokosowych w Żywioł Zdrowia
W ofercie naszego sklepu możesz wygodnie zamówić naturalne i ekologiczne oleje kokosowe, zarówno rafinowane, jak i nierafinowane. Wykorzystasz je w kuchni podczas przygotowywania najróżniejszych potraw lub jako środek kosmetyczny, który wspomoże Twoje ciało od zewnątrz.