Yerba Mate
10 produktów
Wyświetlam 1 - 10 z 10 produktów
Yerba to pobudzający napój, którego koniecznie powinny spróbować osoby szukające alternatywy dla kawy. Charakteryzuje się subtelnym, gorzkawym, dymnym smakiem, lub bardziej ziołowym ‒ w przypadku Green mate. To naturalny produkt, który dostarcza energii i sił nawet na wiele godzin.
Czym jest Yerba Mate?
Jest to napar uzyskiwany z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Produkt ten wywodzi się rzecz jasna z krajów Ameryki Południowej, ale popularnością cieszy się także w krajach bliskiego wschodu (głównie w Syrii i Libanie).
Pobudza w zdrowy sposób dzięki zawartości naturalnej kofeiny. Yerba bogata jest także w witaminy, minerały oraz antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko powstawania chorób. Informacje te poparte są badaniami argentyńskiego Narodowego Instytutu Yerba Mate (INYM).
Yerba Mate ‒ korzyści dla ciała i ducha
Napar ten od setek lat cieszy się ogromną popularnością nie tylko ze względu na solidną porcję energii.
- Yerba jest bezpieczna dla żołądka, którego nie powinna podrażniać. Jeśli więc klasyczna kawa powoduje u Ciebie dyskomfort, śmiało sprawdzaj Yerba Mate!
- Jeżeli okres jesienno-zimowy jest dla Ciebie prawdziwym utrapieniem ze względu na uporczywe przeziębienia, Yerba może pomóc Ci wzmocnić odporność organizmu.
- Chcesz wspomóc oczyszczanie organizmu z toksyn? Nie musisz od razu stosować głodówek i detoksu sokowego! Yerba Mate wykazuje działania oczyszczające i detoksykacyjne.
- Yerbe można polecić również osobom z problemami z ciśnieniem krwi. Napar z ostrokrzewu paragwajskiego wspomaga pracę układu krwionośnego i pomaga w obniżeniu ciśnienia. Zawarte w suszu składniki pobudzające uwalniają się wolniej niż w przypadku kawy ‒ istnieje mniejsze ryzyko nagłego wzrostu ciśnienia krwi.
- Bomba witaminowa! Yerba Mate jest bogata w witaminy z grupy B, C i E. Poza tym zawiera również ważne minerały jak potas, magnez, krzem, cynk, fosfor, żelazo i wapń.
Jak zaparzyć Yerba Mate?
Potrzebujesz do tego przede wszystkim suszu Yerba Mate, naczynka do Yerby zwanego matero oraz bombilli, czyli metalowej rurki z filtrem.
- Wsyp susz do naczynka, ale maksymalnie do ¾ jego objętości.
- Przykryj naczynie, odwróć do góry dnem i wstrząsaj. Pozbywamy się w ten sposób pyłu. Susz powinien znaleźć również na górnych częściach naczynia.
- Ułóż naczynie pod skosem i włóż bombille tak, aby znajdowała się na powierzchni nasypanego suszu.
- Kolejno nalewamy wodę o temperaturze ok. 70-80°C. Ważne, aby nie był to wrzątek, Yerba straci wtedy swoje właściwości.
- Przy pierwszym zaparzeniu listki w większości wchłaniają wodę, więc po chwili trzeba dolać wody.
- Yerba gotowa jest do picia praktycznie po chwili ‒ im dłużej będziesz ją zaparzać tym będzie mocniejsza. Przygotowaną porcję Yerby zalewa się wielokrotnie!
Czy warto pić Yerba Mate?
Odpowiedź brzmi zdecydowanie tak! Yerba jest szybka w przygotowaniu oraz posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Jest naturalnym energetykiem i odżywczą bombą, którą śmiało możemy zaliczyć do superfoods. Dodatkowo rytuał parzenia oraz poznawanie niezliczonych smaków Yerby z dodatkami pozwala rozwinąć kulturowo nasze horyzonty.
Wiesz już czym jest Yerba Mate, jak ją parzyć oraz jakie właściwości posiada. Zapraszamy do wybrania swojej paczki w naszym sklepie ze zdrowymi produktami! Niech dzień będzie lepszy z matero wypełnionym po brzegi pyszną Yerbą!