Orzechy brazylijskie
3 produktów
Wyświetlam 1 - 3 z 3 produktów
Orzechy brazylijskie są nasionami orzesznicy wyniosłej, drzewa rosnącego w lasach deszczowych dorzecza Amazonki. Są bardzo smaczne i wyjątkowo delikatne, co zawdzięczają lekko kremowej strukturze. Mają wiele właściwości zdrowotnych i wartości odżywczych.
Można je spożywać bez żadnych dodatków, bądź też z różnymi przyprawami. Jednak należy pamiętać, że są one dość kaloryczne i zawierają dużo tłuszczu, więc nie należy przesadzać z ich ilością. Zalecana dzienna porcja to kilka sztuk.
Właściwości orzechów brazylijskich
Orzechy brazylijskie to smaczne i zdrowe przekąski, które mają wiele właściwości korzystnych dla naszego organizmu. Oto niektóre z nich:
- Są bogatym źródłem selenu, pierwiastka, który ma silne działanie przeciwutleniające, wzmacnia odporność, wspomaga pracę tarczycy i poprawia jakość nasienia u mężczyzn.
- Zawierają także dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów omega-6, które obniżają poziom złego cholesterolu, chronią układ krwionośny i zapobiegają miażdżycy, udarowi i zawałowi serca.
- Dostarczają kompletnego białka, czyli wszystkich niezbędnych aminokwasów, które są ważne dla prawidłowego wzrostu, rozwoju i regeneracji tkanek. Aminokwasy pomagają także zwalczać wolne rodniki i opóźniać procesy starzenia.
- Są źródłem wielu składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, potas, cynk, żelazo i fosfor. Te minerały mają różne funkcje w organizmie, takie jak wzmacnianie kości i zębów, łagodzenie nerwów, obniżanie ciśnienia, wspieranie produkcji czerwonych krwinek i metabolizmu energetycznego.
- Zawierają także witaminę E, zwaną witaminą młodości, która chroni skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez promieniowanie UV, zapobiega zmarszczkom i poprawia elastyczność naczyń krwionośnych. Orzechy brazylijskie mają również niewielką ilość kwasu foliowego, który jest niezbędny dla kobiet w ciąży i zapobiega wadom rozwojowym płodu.
Jak można wykorzystać orzechy brazylijskie BIO?
Ekologiczne orzechy brazylijskie to nie tylko smaczna i zdrowa przekąska, ale także składnik wielu ciekawych potraw. Można je wykorzystać na wiele sposobów, na przykład:
- Dodać je do pesto, które będzie pasować do ekologicznego makaronu, ryżu, sałatek lub pieczywa.
- Użyć ich jako panierkę do mięs, ryb lub warzyw. Wystarczy zmieszać je z bułką tartą i przyprawami, a następnie obtoczyć w nich pokrojone kawałki produktów i usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku.
- Zrobić z nich ciastka, które będą idealne na słodki poczęstunek lub deser. Możesz połączyć je z mąką owsianą BIO, bananami, ekologicznym miodem i czekoladą.
- Zmiksować je z mlekiem roślinnym, aby uzyskać kremowy i pożywny napój. Możesz dodać do niego trochę wanilii, cynamonu lub kakao, aby nadać mu dodatkowego smaku.
- Posypać nimi sałatki, aby dodać im chrupkości i wartości odżywczych. Orzechy brazylijskie będą pasować do sałatek z warzywami liściastymi, owocami, serami lub mięsem. Możesz też użyć ich do przygotowania sosu sałatkowego, zmiksowując je z oliwą z oliwek, octem, miodem i musztardą.