Rośliny strączkowe
18 produktów
Wyświetlam 1 - 18 z 18 produktów
Rośliny strączkowe BIO cenione są za bogactwo cennych składników odżywczych, makroskładników, witamin i minerałów. Do tej grupy należą m.in. strączkowe rośliny jadalne, powszechnie uprawiane dla pozyskiwania jedzenia. Strączki to drugie po zbożach źródło żywności dla ludzi. Nasiona wykorzystuje się również jako pasza dla zwierząt hodowlanych oraz jako nawozy.
Rośliny strączkowe - lista produktów
Do grupy warzyw strączkowych zaliczamy rośliny takie jak:
- bób,
- ciecierzyca,
- groch,
- soczewica,
- soja,
- fasola w różnych odmianach
Najczęściej wykorzystywaną częścią roślin są ich sporej wielkości nasiona, ale niektóre spożywamy w całości jak warzywo, np. fasolkę szparagową.
Właściwości strączków
Strączki ekologiczne to bardzo dobre źródło roślinnego białka, niezbędnego budulca naszego organizmu. Białko jest szczególnie istotnym makroskładnikiem dla sportowców oraz osób w okresie dojrzewania. W diecie wegańskiej często włącza się nasiona roślin strączkowych, jako alternatywne do mięsa źródło białka. Ponadto nasiona dostarczają węglowodany oraz błonnik pokarmowy, który wspomaga pracę układu trawiennego oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi.
Rośliny strączkowe BIO dostarczają witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak wapń, żelazo, fosfor, magnez i potas. Mają niski indeks glikemiczny, czyli nie powodują gwałtownego wahania się poziomu cukru we krwi. Włączenie do diety produktów strączkowych pozwala zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób serca, miażdżycy i nowotworów.
Warto pamiętać, że te produkty, nawet ekologiczne strączki takie jak groch czy fasola są ciężkostrawne, dlatego osoby z wrażliwymi żołądkami i problemami z trawieniem nie powinny spożywać dużych ilości.
Zastosowanie roślin strączkowych BIO
Podstawowym zastosowaniem będzie wykorzystanie ich w kuchni. Produkty jak fasola, soczewica i groch znajdują swoje miejsce zarówno w potrawach polskich jak i meksykańskich czy azjatyckich. Dodaje się je do zup, fasolki po bretońsku, burrito, warzywnych pasztetów, gulaszy czy sałatek. Są często wykorzystywane w produktach wegańskich. W połączeniu z ekologicznym makaronem i naturalnym sosem stworzą rewelacyjne, sycące danie!
Niektóre z nich wymagają przed ugotowaniem dłuższego namoczenia. Gotujemy je do momentu, aż będą zupełnie miękkie. Sposób przygotowania poszczególnych produktów znaleźć można na kartach produktowych.
Ekologiczne strączki w sklepie Żywioł Zdrowia
W sklepie dostępne są ekologiczne strączki z naturalnych upraw. To różne rodzaje fasoli BIO, ciecierzycy BIO, grochu BIO, soczewicy BIO i soji BIO.