Owoce suszone
29 produktów
Wyświetlam 1 - 29 z 29 produktów
Suszone owoce bio, nazywane również bakaliami, skutecznie urozmaicają codzienną dietę. W procesie suszenia owoce tracą wodę i jednocześnie zachowują wszelkie wartości odżywcze, witaminy i minerały. Dzięki suszeniu są wytrzymalsze i można je dłużej przechowywać. Bakalie te szybko dostarczają energię z węglowodanów, głównie z cukrów. Dzięki temu mogą stać się zdrowszym zamiennikiem słodyczy, który zaspokoi głód i ochotę na słodkie.
Nietrudno jest znaleźć sposób na wykorzystanie suszonych owoców. Można je dodać do ciast, ciasteczek, lodów, owsianki, musli, a część z nich pasować będzie też do mięs, farszów i kompotu. Suszone owoce świetnie smakują również prosto z opakowania, bez żadnych dodatków.
Daktyle
Suszone daktyle to słodkie owoce o dużej zawartości cukrów prostych, które szybko uzupełniają energię i niedobór glikogenu. Daktyle polecane są szczególnie sportowcom, którzy po intensywnym treningu powinni uzupełnić wykorzystane zasoby. Zawierają również szereg innych substancji korzystnie wpływających na zdrowie. Daktyle są bogate w witaminy A, B1, B2, C, błonnik i minerały (m.in. potas, żelazo, magnez). Zawierają szczególnie dużo potasu, który odpowiada za zdrowie mięśni, prawidłowe ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
Jak wykorzystać ekologiczne suszone daktyle? Suszone daktyle świetnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska oraz dodatek do ciast, owsianki, lodów oraz innych deserów i słodkich wypieków.
Figi suszone
Suszone figi mogą pochwalić się pokaźnym zestawem cennych dla zdrowia substancji. Te egzotyczne suszone owoce zawierają wyjątkowo dużą ilość wapnia. Odpowiada on za mocne kości, zęby oraz prawidłowe działanie układu nerwowego i krzepnięcie krwi. Dzięki temu figi mogą zapobiec osteoporozie. Ponadto zawierają witaminy A, C, E i K, witaminy z grupy B oraz potas, magnez, fosfor, mangan, miedź i żelazo. Potas obniża ciśnienie krwi, a błonnik pokarmowy pobudza pracę układu trawiennego.
Jak wykorzystać ekologiczne suszone figi? Suszone figi dobrze pasują jako dodatek do owsianki, musli, mięs, ciast i różnorodnych deserów. Mogą również stanowić bazę nalewki figowej. Nie ma też przeszkód, aby bio figi spożyć jako zdrową przekąskę prosto z opakowania.
Imbir
Imbir kandyzowany powstaje w procesie gotowania imbiru w słodkim syropie. W efekcie zyskuje dodatkowy słodki smak, a właściwości imbiru są zakonserwowane na dłużej. Jednak z drugiej strony cukier podnosi jego kaloryczność.
Sam imbir ma sporo właściwości prozdrowotnych. Jednymi z nich są właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Imbir pobudza apetyt, ułatwia trawienie, łagodzi mdłości i poprawia krążenie.
Kandyzowany, ekologiczny imbir jest świetną przekąską samą w sobie. Można również dodać go do deserów, owsianki lub ciasta wedle własnego pomysłu.
Jagody goji
Jagody goji to owoce kolcowoju chińskiego, pochodzącego z Azji. Liczne właściwości dobroczynne owoców goji zapewniły im miejsce pośród superfoods, czyli naturalnej żywności cechującej się nadzwyczajnymi właściwościami odżywczymi. Jagody goji w swoim składzie zawierają witaminy A, B1, B2, B6, E oraz sporą ilość witaminy C. Dodatkowo znajdziemy w nich fosfor, wapń, żelazo, miedź, selen i cynk. W porównaniu do innych jagód zawierają duże ilości białka, w skład którego wchodzi aż 18 aminokwasów.
Owoce goji wykazują działanie przeciwnowotworowe, wspomagają utrzymanie zdrowego wzroku, obniżają poziom cukru we krwi i ułatwiają proces odchudzania. Dobrze komponują się ze słodkimi wypiekami, owsianką, musli czy kompotem.
Morele suszone
Suszone morele to słodkie i zdrowe bakalie. Posiadają liczne właściwości prozdrowotne. Cenione są przede wszystkim za zawartość przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki i hamują procesy starzenia. Zawarta w morelach witamina A utrzymuje w dobrej kondycji wzrok i przeciwdziała powstawaniu nowotworów. Witamina C wspomaga ogólną odporność przed chorobami dlatego suszone morele pomogą utrzymać zdrowie w okresie jesienno-zimowym. Zawierają również sporo żelaza, wapnia, potasu, fosforu, witaminy B, C, PP oraz błonnika. Duża ilość cukrów prostych szybko dostarcza energię i odbudowuje zużyty glikogen – morele to świetny wybór na czas zaraz po treningu.
Ekologiczne morele suszone świetnie smakują jako samodzielna przekąska albo jako dodatek do owsianki, musli, deserów, wypieków, dań mięsnych, pierogów i innych potraw.
Morwa
Morwa biała to drzewo liściaste pochodzące z Azji. Wydaje niewielkie, białe owoce, które spożywane są najczęściej w postaci suszonej lub przerabiane na dżemy lub napoje.
Suszone owoce morwy białej polecane są przede wszystkim cukrzykom. Wykazują one działanie obniżające poziom glukozy we krwi i korzystnie wpływają na metabolizowanie węglowodanów we krwi. Ogranicza również wydzielanie insuliny po spożytym posiłku. Oprócz właściwości związanych z cukrzycą, suszona morwa biała wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, zmniejsza ilość wolnych rodników oraz wykazuje działanie bakteriobójcze.
Ekologiczne suszone owoce morwy białej to ciekawa w smaku przekąska. Sprawdzi się jako składnik sałatek, kompotów, dżemów, marmolad, win i likierów.
Rodzynki
Rodzynki, czyli suszone winogrona, zna właściwie każdy. Zapewniają nie tylko słodki smak, ale również zestaw witamin i minerałów, m.in. witaminy A, C, E, witaminy z grupy B, żelazo, miedź i potas. Rodzynki korzystnie wpływają na układ krwionośny, obniżają cholesterol, a zawarty w nich jod niezbędny jest do prawidłowej pracy tarczycy. Łatwo przyswajalne węglowodany szybko dodają energii, a zawarty w rodzynkach błonnik oraz pektyny korzystnie wpływają na układ pokarmowy.
Ekologiczne rodzynki sułtanki można wykorzystać jako samodzielną przekąskę, ale równie dobrze komponują się z wypiekami, deserami, owsiankami czy musli – podobnie jak suszone figi lub śliwki. Rodzynki można również namaczać w alkoholu, aby uzyskać niepowtarzalny smak.
Śliwki suszone
Suszone śliwki różnią się składem i właściwościami od świeżych i surowych śliwek. Po wysuszeniu śliwki zawierają znacznie więcej błonnika, który wspomaga trawienie, pomaga pozbyć się niestrawności i zapobiega wchłanianiu się cholesterolu. Zawierają sporo witamin A, B2, B6, C, E, K oraz minerałów takich jak magnez, potas, wapń czy żelazo.
Ekologiczne śliwki suszone dobrze smakują jako samodzielna przekąska oraz fajnie komponują się z wypiekami, deserami, musli, owsiankami, kompotami czy daniami mięsnymi.
Żurawina
Suszona żurawina ceniona jest ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Żurawinę często poleca się w przypadku infekcji układu moczowego. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Suszone owoce żurawiny dostarczają sporo flawonoli, które wspomagają redukowanie ilości wolnych rodników.
Suszone owoce żurawiny mają lekko cierpki smak, dlatego spotkać można również żurawinę nasączoną słodszym sokiem jabłkowym. Wykorzystać ją można jako samodzielną przekąskę albo dodać do owsianki, musli, ciast czy deserów.
Ekologiczne suszone owoce w sklepie Żywioł Zdrowia
W naszym sklepie ekologicznym dostępne są różnego typu ekologiczne bakalie - daktyle, figi, imbir, jagody goji, morele, morwa, rodzynki, śliwki i żurawina. Oferujemy również ekologiczne orzechy, które również zaliczamy do bakalii.




