Napoje roślinne
29 produktów
Wyświetlam 1 - 29 z 29 produktów
Napoje roślinne to dobra alternatywa dla mleka zwierzęcego. Potocznie nazywane są mlekiem roślinnym, jednak nazwy tego rodzaju (np. mleko, ser, masło) zarezerwowane są dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Według przepisów nie powinno się nazywać napoi roślinnych mlekiem.
To produkty, które zawierają wodę i ekstrakt z jakiejś rośliny. Mogą być przygotowywane z różnych rodzajów roślin, takich jak soja BIO, kokos, konopie, migdały BIO i orzechy BIO.
Napoje roślinne są popularne wśród osób, które unikają produktów pochodzenia zwierzęcego lub mają uczulenie na mleko krowie. Często uważane są za łagodniejsze i mniej obciążające układ trawienny niż zwykłe mleko. Mogą być one także dobre dla tych, którzy chcą ograniczyć spożycie cukru lub tłuszczu.
Gluten i laktoza w napojach roślinnych
Jako że powstają z roślin naturalnie nie zawierają laktozy. Laktoza, czyli cukier mleczny, jest jednym ze składników krowiego mleka, którego spora część populacji nie toleruje. Mleko roślinne może sprawdzić się w diecie osób uczulonych na laktozę lub po prostu wykluczających ten składnik.
Natomiast osoby wykluczające ze swojej diety gluten powinny dokładniej zapoznać się z danym napojem roślinnym przed spożyciem. Niektóre z nich powstają ze zbóż i naturalnie zawierają gluten. Przykładem może być mleko owsiane.
Jednak większość z dostępnych w ofercie naturalnych napojów roślinnych bez cukru jest też bezglutenowa. Powstały z roślin, które naturalnie nie zawierają tego alergenu, np. mleko kokosowe lub ryżowe. Informacje o zawartości glutenu i certyfikatach potwierdzających brak glutenu w produkcie dostępne są na kartach produktowych.
Rodzaje mleka roślinnego
Napój jaglany powstaje na bazie kaszy jaglanej, która naturalnie nie zawiera glutenu. Mleko jaglane raczej nie jest popularnym wyborem, z pewnością jednak zdrowym. Napój jaglany dostarcza sporo krzemu pozytywnie wpływającego na układ kostny. Zawiera również dawkę minerałów: magnezu, potasu, wapnia, żelaza i fosforu. Ponadto napój jaglany dostarcza witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe działanie układu nerwowego.
Napój kokosowy, potocznie nazywany też mlekiem kokosowym, swoją popularność zawdzięcza egzotycznemu i niecodziennemu smakowi. Ponadto napój kokosowy to dodatkowa porcja wapnia, potasu, żelaza i magnezu oraz witamin A, C, E i witamin z grupy B.
Napój migdałowy to popularna opcja wśród napojów roślinnych. Mleko migdałowe cenione jest za swój delikatny, orzechowy smak oraz wartości odżywcze, które zawiera. Napój migdałowy dostarcza witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo w jego składzie znajdują się minerały takie jak fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo. Sprawdzi się również w diecie osób trenujących – zawartość argininy i kwercetyny wspomaga działanie serca i układu krwionośnego, które wpływają na wydolność.
Napój orkiszowy powstaje ze starej odmiany pszenicy – z ziaren i płatków orkiszu. Naturalnie może zawierać gluten. Mleko orkiszowe dostarcza zestaw witamin i minerałów: witaminy z grupy B, witaminy A, E, K oraz cynk, żelazo, magnez, wapń, potas i krzem.
Napój owsiany to popularny napój roślinny powstający z ziaren owsa. Świetnie smakuje i zawiera cenne dla zdrowia składniki. Dostarcza beta-glukany, czyli rozpuszczalny błonnik, który pozytywnie wpływa na redukcję ilości cholesterolu we krwi. Wapń i witamina D przyczyniają się do wzmocnienia kości zapobiegając chorobom układu kostnego. Mleko owsiane dostarcza również witaminy z grupy B, witaminę A oraz żelazo. Składniki te wzmacniają układ odpornościowy i odżywiają organizm. Osoby z celiakią powinny zwrócić uwagę na zawartość glutenu, ponieważ napoje owsiane mogą zawierać ten alergen.
Napój ryżowy zazwyczaj powstaje z ciemnego ryżu. To niskokaloryczny napój, który w swoim składzie zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę E. W mleku ryżowym znajdzie się również obecny w brązowym ryżu magnez, cynk, mangan i selen. Obecność potasu pomaga regulować ciśnienie krwi.
Napój sojowy budzi wiele kontrowersji odnośnie wpływu na zdrowie, ponieważ zdecydowana większość produkcji soi na świecie to soja modyfikowana genetycznie. Aby mieć pewność, że mleko sojowe nie zawiera GMO, należy zwrócić uwagę, czy produkt posiada certyfikat ekologiczny. Produkty z tym znakiem nie mogą zawierać GMO ani innych szkodliwych dla zdrowia substancji. Naturalne i BIO mleko sojowe dostarcza potas, kwas foliowy i witaminy z grupy B.
W naszej ofercie dostępne są również mieszanki napojów roślinnych bez cukru o różnych smakach. Certyfikat BIO potwierdza ekologiczność i naturalność produktów. Zalecamy stosowanie ich w przepisach na ciasta, desery i napoje.
Do czego wykorzystać napoje roślinne?
Zastosowania są właściwie takie same, jak klasycznego mleka. Mleko roślinne można używać do picia samodzielnie lub jako dodatek do ekologicznej kawy, herbaty BIO lub owsianki. Jest także składnikiem wielu przepisów kulinarnych, takich jak ciasta, naleśniki czy koktajle.