Kasze ekologiczne
30 produktów
Wyświetlam 1 - 30 z 30 produktów
Od wieków na polskich stołach gości kasza, jako jeden z podstawowych składników diety. Kaszę otrzymuje się z nasion zbóż poprzez usunięcie twardej łupiny. Dostarcza pełnowartościowe węglowodany oraz liczne witaminy i minerały. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego daje na dłużej uczucie sytości.
Właściwości odżywcze i zdrowotne zależą od rodzaju kaszy. Część z nich jest naturalnie bezglutenowa, a część gluten zawiera. Różne rodzaje kaszy różnią się też indeksem glikemicznym.
Kasze BIO oznaczone są certyfikatem rolnictwa ekologicznego. Gwarantuje on, że kasza powstała bez użycia szkodliwej chemii rolnej oraz nie zawiera żadnych sztucznych stabilizatorów, barwników, środków konserwujących i wzmacniaczy smaku. Dzięki temu ekologiczna kasza smakuje lepiej niż kasza z masowej, konwencjonalnej produkcji i jest bezpieczniejsza dla zdrowia.
Kasze bezglutenowe - które wybrać?
Kasze ekologiczne to produkty pochodzące ze zbóż. Większość tych roślin naturalnie zawiera gluten, jednak są osoby wykluczające ten alergen z diety niekoniecznie muszą zupełnie rezygnować z kaszy. Istnieje kilka rodzajów kasz, które naturalnie nie zawierają glutenu. Do naturalnie bezglutenowych kasz możemy zaliczyć:
- kaszę gryczaną,
- kaszę jaglaną,
- kaszę owsianą,
- kaszę kukurydzianą,
- komosę ryżową (quinoa),
- amarantus.
Warto również zwrócić uwagę na certyfikat Przekreślonego Kłosa na etykiecie produktu. Gwarantuje on, że dana BIO kasza jest bezglutenowa.
Jak ugotować kaszę?
Kasza podobnie jak ekologiczne makarony oraz komosa ryżowa BIO, jest cennym źródłem węglowodanów. Sposób gotowania kaszy zależy od jej rodzaju. Niektóre kasze dobrze jest wypłukać przed gotowaniem. Następnie należy wsypać kaszę do gotującej się osolonej wody. Ilość wody to 2 lub 3 objętości kaszy (proporcja kaszy do wody 1:2 lub 1:3). Szczegółowe instrukcje dostępne są na kartach poszczególnych kasz.
Do czego wykorzystać kaszę BIO?
Kasza BIO to świetny dodatek do wielu potraw. Sprawdzi się jako dodatek do dań głównych z mięsem i rybami, farszów, gulaszów, zapiekanek, sałatek, pieczonych warzyw oraz zup. Z pewnością da się znaleźć więcej ciekawych i oryginalnych zastosowań. Dania z kaszą są sycące, smaczne i przy okazji zdrowe.
Kasza palona czy niepalona?
Różnica polega na obróbce cieplnej kaszy. Kasza palona, nazywana też kaszą prażoną, poddawana jest obróbce cieplnej, przez co zyskuje mocniejszy aromat, ale też lekką gorczykę. Natomiast kasza niepalona jest jedynie suszona, przez co ma delikatniejszy smak. Oba rodzaje cechują się podobnymi wartościami odżywczymi, jednak mniej przetworzona kasza niepalona zachowuje trochę więcej cennych dla zdrowia składników.
Ekologiczne kasze w sklepie Żywioł Zdrowia
W ofercie naszego sklepu ekologicznego dostępne są różne rodzaje ekologicznej kaszy:
- kasza bulgur,
- kasza gryczana palona i niepalona,
- kasza jaglana,
- kasza jęczmienna (w tym kasza pęczak),
- kasza manna,
- kasza orkiszowa,
- kasza kukurydziana,
- kasza kuskus,
- polenta kukurydziana.