Tahini – pasta sezamowa
7 produktów
Wyświetlam 1 - 7 z 7 produktów
Tahini, czyli pasta sezamowa. Pomysł na zmielenie na gładki krem nasion sezamu pochodzi z Dalekiego Wschodu, a tahini jest popularnym składnikiem kuchni azjatyckiej i śródziemnomorskiej. Oryginalna tahini produkowana jest jedynie z sezamu.
Właściwości tahini
Zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe, sporo białka, witamin z grupy B oraz żelaza, manganu, cynku, wapnia i magnezu. Tahini zawiera kwas oleinowy, który może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i poprawić funkcję serca. Jest bogate w tłuszcze omega-3 i omega-6, które są korzystne dla funkcji mózgu i układu nerwowego.
Składniki tahini wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, regulację poziomu cholesterolu we krwi i ciśnienia krwi. Pasta ta ma też działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Może być pomocna w zapobieganiu anemii, osteoporozie czy chorobom serca.
Do czego wykorzystać pastę sezamową?
Najczęściej tahini wykorzystuje się do przygotowywania sosów, dipów i dressingów. Jest też niezbędnym składnikiem baba ghanoush – popularnej arabskiej potrawy z bakłażanem. Jest też wykorzystywane do stworzenia hummusu (jeżeli jednak chcesz kupić gotowy to sprawdź nasze gotowe pasty warzywne). Zastosowanie może znaleźć również jako dodatek do pieczywa, ciastek czy warzyw. Pasta sezamowa ma orzechowy smak i kremową konsystencję, więc dobrze komponuje się z różnymi dodatkami.