Tahini – pasta sezamowa
7 produktów
Wyświetlam 1 - 7 z 7 produktów
Tahini, czyli pasta sezamowa. Pomysł na zmielenie na gładki krem nasion sezamu pochodzi z Dalekiego Wschodu, a tahini jest popularnym składnikiem kuchni azjatyckiej i śródziemnomorskiej. Oryginalna tahini produkowana jest jedynie z sezamu.
Zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe, sporo białka, witamin z grupy B oraz żelaza, manganu, cynku, wapnia i magnezu. Tahini zawiera kwas oleinowy, który może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i poprawić funkcję serca. Jest bogate w tłuszcze omega-3 i omega-6, które są korzystne dla funkcji mózgu i układu nerwowego.
Składniki tahini wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, regulację poziomu cholesterolu we krwi i ciśnienia krwi. Tahini ma też działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Może być pomocna w zapobieganiu anemii, osteoporozie czy chorobom serca.
Do czego wykorzystać pastę sezamową?
Najczęściej tahini wykorzystuje się do przygotowywania sosów, dipów i dressingów. Jest też niezbędnym składnikiem baba ghanoush – popularnej arabskiej potrawy z bakłażanem. Tahini jest też wykorzystywane do stworzenia hummusu. Zastosowanie może znaleźć również jako dodatek do pieczywa, ciastek czy warzyw. Pasta sezamowa ma orzechowy smak i kremową konsystencję, więc dobrze komponuje się z różnymi dodatkami.