Cukier i naturalne słodziki
33 produktów
Wyświetlam 1 - 33 z 33 produktów
W tym dziale znajdują się różnego rodzaju naturalne i ekologiczne substancje słodzące: cukier trzcinowy, cukier kokosowy, cukier cynamonowy, cukier waniliowy, erytrytol, ksylitol, syropy daktylowe, syropy z agawy oraz melasy z buraka cukrowego i trzciny cukrowej.
Cukier i naturalne słodziki
Cukier trzcinowy różni się od klasycznego białego cukru z buraków cukrowych tym, że jest nierafinowany. Dzięki temu nie traci wszystkich wartości odżywczych zawartych w trzcinie cukrowej. Cukier trzcinowy z dodatkiem cynamonu lub Wanilii bourbon świetnie słodzi desery i wypieki, dodając im nie tylko słodycz, ale również dodatkowy aromat karmelu.
Cukier kokosowy pozyskiwany jest z kwiatostanów palmy kokosowej. Wyciekający z nich sok odparowuje się, a pozostała gęsta masa podgrzewana jest, aby uzyskać formę sypkich kryształków, takich jak w klasycznym cukrze. Cukier kokosowy ma delikatnie kokosowy i karmelowy posmak.
Erytrytol jest słodką substancją pochodzącą z naturalnie występujących roślin. Wygląda jak cukier spożywczy, ale jest o około 30% mniej słodki. Ten naturalny słodzik jest w całości wydalany z organizmu, dzięki czemu nie dostarcza energii w postaci kalorii. Indeks glikemiczny wynosi 0, czyli nie wpływa na poziom glukozy i insuliny we krwi. Erytrytol jest zatem bardzo dobrym słodzikiem dla cukrzyków i osób odchudzających się.
Ksylitol najczęściej jest pozyskiwany z brzozy, dlatego nazywa się go też naturalnym cukrem brzozowym. Może powstać również z innych roślin. Smakuje praktycznie tak samo jak klasyczny cukier, ale dostarcza około 40% mniej kilokalorii. Ksylitol wykazuje też działanie przeciwbakteryjne – przeciwdziała rozwojowi próchnicy zębów i infekcji jamy ustnej. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego ksylitol może być dobrą substancją słodzącą dla cukrzyków.
Syrop z agawy pochodzi z Meksyku, który jest głównym producentem tej substancji słodzącej. Powstaje z dwóch odmian Agawy ‒ Agave tequilana oraz Agave salmiana. Jest około 3 razy słodszy niż cukier, ale zachowuje względnie niski indeks glikemiczny. Syrop z agawy ma płynną konsystencję, jasną lub ciemną barwę i wykorzystuje się go jako dodatek do różnych deserów, ciast, czy koktajli. Jasny syrop z agawy będzie bardziej słodki i łagodny, a ciemny ma intensywniejszy, karmelowy aromat.
Stewia to naturalna substancja słodząca pozyskiwana z rośliny Stevia rebaudiana. Pochodzi z Ameryki Środkowej oraz Południowej i jest w tym regionie stosowana jako środek słodzący od setek lat. Stewię wykorzystuje się jako zamiennik cukru - jest od niego znacznie słodsza, ma nieco inny smak i nie zawiera praktycznie kalorii. Występuje w różnych formach: w liściach, pastylkach, płynie i proszku. Ma wiele zastosowań.
Kup już teraz naturalne produkty słodzące z Żywioł Zdrowia!