Superfoods
112 produktów
Wyświetlam 1 - 48 z 112 produktów
Czym jest superfoods?
Za autora terminu „superfoods” uważa się Aarona Mossa, który w 1998 roku na łamach czasopisma „Nature Nutrition” opublikował artykuł o produktach mających ponadprzeciętną wartość odżywczą i właściwości prozdrowotne. Określenie to przeszło do powszechnego użytku, jednak nie posiada ono jednolitej, naukowej definicji. Z tego powodu nie istnieje również jednolita lista superfoods, a do tej grupy zalicza się produktu wedle poniższych wytycznych.
Superfoods, czyli superżywność, to znane od setek lat produkty, które wykorzystywane były jako środek na dolegliwości chorobowe lub jako składniki codziennej diety. To naturalne, roślinne produkty cechujące się nadzwyczajną ilością cennych składników odżywczych.
Superfoods wyróżnia duża zawartość składników odżywczych w niewielkiej masie produktu oraz skoncentrowanie tych składników, których niedobory najczęściej występują. Super jedzenie dostarcza liczne witaminy, minerały, aminokwasy, przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe lub inne składniki o właściwościach prozdrowotnych. Dzięki temu produkty te są uważane za środek wspierający zdrowe funkcjonowanie organizmu oraz chroniący przed chorobami. Dokładny skład i działanie zależą od konkretnego produktu.
Włączenie do diety wybranych produktów typu superfood ma na celu uzupełnienie niedoborów pewnych mikroskładników lub wspomożenie organizmu w zwalczaniu dolegliwości chorobowych. Superfoods można wykorzystać jako zamiennik suplementów diety w kapsułkach lub w proszku. Zatem warto wcześniej zrobić rozpoznanie i zdecydować, które superfoods będą najwłaściwszym wyborem. Należy pamiętać, że pojedyncze składniki nie zastąpią zbilansowanej i zdrowej diety.
Lista produktów superfoods
Jak już wcześniej wspomniano, jednolita i oficjalna lista nie istnieje. Jednak umownie zaliczamy do tej grupy wiele produktów. To między innymi:
- ashwaganda,
- chlorella,
- cynamon,
- czystek,
- imbir,
- jagody acai,
- jagody goji,
- kakao,
- kurkuma,
- maca,
- nasiona babki jajowatej i babki płesznik,
- nasiona chia,
- quinoa – komosa ryżowa,
- siemię lniane – nasiona lnu,
- spirulina.
Polskie superfoods
Superfoods to nie tylko egzotyczne owoce i nasiona, czy sproszkowane korzenie i algi. W naszej kuchni możemy również używać polskich składników, które cechują się wysoką wartością odżywczą. Do listy polskiej superżywności możemy zaliczyć:
- siemię lniane – to po prostu nasiona lnu. Siemię lniane cenione jest przede wszystkim za wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika. Wspomaga układ trawienny, reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi, pomaga usuwać toksyny, daje uczucie sytości i pomaga pozbyć się niestrawności. Ponadto siemię lniane zawiera witaminy B1, B6, PP i E oraz minerały, m.in.: magnez, cynk, wapń, żelazo, potas;
- żurawina – jest prawdziwą skarbnicą przeciwutleniaczy. Skutecznie przeciwdziała infekcjom dróg moczowych, układu pokarmowego oraz jamy ustnej. Żurawina dostarcza sporo witaminy C, A i witamin z grupy B. Przeciwdziała chorobom układu krążenia oraz powstawaniu zmian nowotworowych. Żurawinę wskazuje się jako polski zamiennik azjatyckich jagód goji;
- kasza jaglana – powstająca z prosa kasza jaglana przez setki lat królowała nie tylko na polskich stołach. Cechuje się wysoką zawartością witamin z grupy B oraz minerałów, m.in. magnezu, wapnia, żelaza, potasu. Zawarty w kaszy jaglanej krzem wpływa na zdrową skórę, włosy i paznokcie. Kasza jaglana wykazuje też działanie zasadotwórcze, które przeciwdziała licznym produktom kwasotwórczym;
- dynia – warzywo o licznych składnikach wzmacniających organizm. Dostarcza sporo witamin A i C oraz minerałów takich jak magnez, potas, wapń i cynk. Dynia przeciwdziała odkładaniu się nadmiernej ilości cholesterolu, chorobom układu krążenia i oczu.
Lista polskich produktów superfood jest dłuższa i obejmuje więcej produktów takich jak:
- aronię,
- czarny bez,
- miód i pyłek pszczeli,
- orzechy włoskie,
- ostropest,
- owies,
- rokitnik.











