Płatki zbożowe, musli, otręby
33 produktów
Wyświetlam 1 - 33 z 33 produktów
Wszelkiego rodzaju płatki śniadaniowe – płatki zbożowe, musli i crunchy – to produkty, które świetnie pasują na szybki posiłek. Z samego rana doładują energią, aby w pełni sił zacząć dzień. Zdrowe płatki śniadaniowe dostarczają energię głównie z węglowodanów, ale również zawierają witaminy i minerały.
Rodzaje ekologicznych płatków zbożowych
Płatki zbożowe BIO powstają z ziaren zbóż takich jak owies, żyto, kukurydza, gryka, jęczmień. Ziarna są obłuszczane, a następnie gniecione na płasko. Płatki rozróżniamy właśnie ze względu na proces produkcji:
- płatki klasyczne – są najmniej przetworzone, obłuszczone ziarna są jedynie sprasowane. Wymagają jednak dłuższego gotowania;
- płatki górskie – przed zgniataniem ziarna są dodatkowo rozdrabniane. Drobne płatki gotują się szybciej, niż klasyczne płatki;
- płatki błyskawiczne – rozdrabniane ziarna poddawane są działaniu gorącej pary wodnej, która je wstępnie zmiękcza. Dzięki temu bardzo szybko łapią wodę i są błyskawicznie gotowe.
Jak wykorzystać płatki zbożowe?
Sposobów na wykorzystanie płatków jest wiele. Możesz ugotować je z mlekiem, napojem roślinnym lub wodą. Sprawdzą się jako dodatek do jogurtu, ciastek albo omletu.
Naturalne płatki zbożowe to dobry pomysł na śniadanie zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci, które często wolą śniadanie na słodko. Można dodać do nich najróżniejsze składniki – owoce suszone lub świeże, orzechy BIO, słodki syrop, ekologiczny miód, nasiona chia lub przyprawy takie jak cynamon.
Ekologiczne płatki zbożowe, musli i otręby w sklepie Żywioł Zdrowia
Dział ten obejmuje różnorodne ekologiczne płatki zbożowe, otręby, musli i granole. Są tutaj popularne, klasyczne płatki owsiane, płatki orkiszowe, płatki kukurydziane i płatki jaglane oraz mniej oczywiste płatki ryżowe, płatki z amarantusa lub płatki z quinoa. Niektóre z nich trzeba gotować – na wodzie, mleku lub napoju roślinnym. Dokładne instrukcje przygotowania dostępne są na kartach poszczególnych płatków.
Do owsianki czy jaglanki warto dorzucić dodatkowe składniki wedle uznania. Pasować mogą orzechy, świeże lub suszone owoce, nasiona chia, a słodkości doda syrop, miód albo cukier trzcinowy.
Dla osób, które chcą mieć szybki i smaczny posiłek, stworzone są gotowe mieszanki musli i granole. Zawarte w nich składniki wystarczy zalać ciepłym mlekiem lub dodać do jogurtu.
Również osoby wykluczające z diety gluten znajdą coś dla siebie. Wśród dostępnych produktów są płatki bezglutenowe.