Płatki zbożowe, musli, otręby
38 produktów
Wyświetlam 1 - 38 z 38 produktów
Wszelkiego rodzaju płatki śniadaniowe – płatki zbożowe, musli i crunchy – to produkty, które świetnie pasują na szybki posiłek. Z samego rana doładują energią, aby w pełni sił zacząć dzień. Zdrowe płatki śniadaniowe dostarczają energię głównie z węglowodanów, ale również zawierają witaminy i minerały.
Rodzaje ekologicznych płatków zbożowych
Płatki zbożowe bio powstają z ziaren zbóż takich jak owies, żyto, kukurydza, gryka, jęczmień. Ziarna są obłuszczane, a następnie gniecione na płasko. Płatki rozróżniamy właśnie ze względu na proces produkcji:
- płatki klasyczne – są najmniej przetworzone, obłuszczone ziarna są jedynie sprasowane. Wymagają jednak dłuższego gotowania;
- płatki górskie – przed zgniataniem ziarna są dodatkowo rozdrabniane. Drobne płatki gotują się szybciej, niż klasyczne płatki;
- płatki błyskawiczne – rozdrabniane ziarna poddawane są działaniu gorącej pary wodnej, która je wstępnie zmiękcza. Dzięki temu bardzo szybko łapią wodę i są błyskawicznie gotowe.
Jak wykorzystać płatki zbożowe?
Sposobów na wykorzystanie płatków jest wiele. Możesz ugotować je z mlekiem, napojem roślinnym lub wodą. Sprawdzą się jako dodatek do jogurtu, ciastek albo omletu.
Płatki bio to dobry pomysł na śniadanie zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci, które często wolą śniadanie na słodko. Można dodać do nich najróżniejsze składniki – owoce suszone lub świeże, orzechy, słodki syrop, miód, nasiona chia lub przyprawy takie jak cynamon.
Płatki owsiane
Płatki owsiane to jedne z najpopularniejszych płatków i wykorzystywane są nie tylko do śniadaniowej owsianki. Można również dodać je do wypieków, omletów albo zrobić z nich panierkę. Z płatków owsianych powstaje również mleko owsiane.
Dostarczają potrzebne dla zdrowia składniki odżywcze. W ekologicznych płatkach owsianych znajdziemy między innymi fosfor, wapń, magnez, krzem, cynk oraz witaminy z grupy B, oraz witaminę E. Korzystnie wpływają na układ pokarmowy za sprawą błonnika. Odpowiada on również za utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi oraz spowalnia proces trawienia.
Płatki kukurydziane
Płatki kukurydziane bio to produkt bezglutenowy, od razu gotowy do spożycia. Są lekkostrawne, sprawdzą się w diecie osób starszych i dzieci. To dobra samodzielna przekąska, ale lepiej smakują w połączeniu z innymi składnikami – mlekiem roślinnym i suszonymi owocami.
Warto pamiętać, że płatki z ziarna kukurydzy dostarczają dużo węglowodanów, a niewiele błonnika. Z tego powodu osoby z cukrzycą lub insulinoopornością nie powinny spożywać zbyt dużej ilości tego rodzaju produktów.
Płatki gryczane
Mniej popularne, ale zdecydowanie bardzo odżywcze. Płatki gryczane bio to bogate źródło magnezu, żelaza i wapnia. Dostarczają też witaminy z grupy B oraz witaminę E. Charakteryzują się dobrej jakości białkiem roślinnym i orzechowym posmakiem. Wykorzystuje się je w połączeniu z innymi płatkami i dodatkami. Są naturalnie bezglutenowe.
Musli
Musli bio to mieszanka różnych płatków zbożowych razem z suszonymi owocami, orzechami, nasionami i pestkami. Ekologiczne musli to dobry pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. To gotowy produkt, który wystarczy zalać mlekiem.
Warto zwrócić uwagę, aby w składzie musli nie znalazła się niepotrzebna porcja dodatkowego cukru – ten z owoców, miodu lub czekolady zupełnie wystarczy.
Crunchy
Crunchy to płatki śniadaniowe, które powstają w wyniku uprażenia płatków zbożowych oraz dodania różnych innych składników. Dzięki procesowi prażenia crunchy jest przyjemnie chrupiące.
Oprócz płatków w crunchy znaleźć można dodatki takie jak miód, orzechy, czekolada, nasiona chia, pestki dyni, liofilizowane owoce, czy cukier trzcinowy. Dobrze smakują w połączeniu z napojami roślinnymi albo jogurtami.
Otręby
Otręby to zewnętrzny element ziarna zboża, usuwany w procesie przemiału. Kiedyś uważane były za zwykły odpad, jednak dzisiaj wiemy, że otręby zawierają mnóstwo składników odżywczych.
Ekologiczne otręby cenione są przede wszystkim za sporą ilość błonnika. Korzystnie wpływa na układ trawienny i reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi. Otręby spowalniają trawienie węglowodanów, przyspieszają metabolizm i na dłużej dają uczucie sytości. Jest to produkt polecany osobom na diecie odchudzającej.
Ponadto bio otręby dostarczają minerały i witaminy: m.in. magnez, fosfor, żelazo, miedź, cynk, potas, witaminy z grupy B oraz E. Składem różnić się będą w zależności od zboża, z którego zostały pozyskane.
Ekologiczne płatki zbożowe, musli i otręby w sklepie Żywioł Zdrowia
Dział ten obejmuje różnorodne ekologiczne płatki zbożowe, otręby, musli i granole. Są tutaj popularne, klasyczne płatki owsiane, płatki orkiszowe, płatki kukurydziane i płatki jaglane oraz mniej oczywiste płatki ryżowe, płatki z amarantusa lub płatki z quinoa. Niektóre z nich trzeba gotować – na wodzie, mleku lub napoju roślinnym. Dokładne instrukcje przygotowania dostępne są na kartach poszczególnych płatków.
Do owsianki czy jaglanki warto dorzucić dodatkowe składniki wedle uznania. Pasować mogą orzechy, świeże lub suszone owoce, nasiona chia, a słodkości doda syrop, miód albo cukier trzcinowy.
Dla osób, które chcą mieć szybki i smaczny posiłek, stworzone są gotowe mieszanki musli i granole. Zawarte w nich składniki wystarczy zalać ciepłym mlekiem lub dodać do jogurtu.
Również osoby wykluczające z diety gluten znajdą coś dla siebie. Wśród dostępnych produktów są płatki bezglutenowe.




