Kawy ekologiczne
30 produktów
Wyświetlam 1 - 30 z 30 produktów
Kawa jest znanym na całym świecie napojem, od którego wiele osób zaczyna dzień. Przygotowywany jest z ziaren kawowca, które zostały wcześniej palone i zmielone. Na jej bazie przygotować można mnóstwo różnych napojów oraz kulinarnych specjałów. Znajdziesz u nas różnego rodzaje aromatycznej, BIO kawy z organicznych upraw.
Arabica czy Robusta?
Arabica i Robusta to najpopularniejsze odmiany kawy. W naturalnym środowisku spotkać można ponad 500 różnych odmian kawowców. Jednak uprawiane są głównie te dwa rodzaje. Smak, aromat i jakość tej samej odmiany zależeć będzie od miejsca uprawy oraz sposobu przetwarzania. Istnieją również mieszanki Arabiki i Robusty, które równoważą smak oraz stężenie kofeiny. To ciekawa alternatywa dla jednorodnych kaw.
Kawa Arabica
Kawa Arabica jest znacznie bardziej popularna niż Robusta. Szacuje się, że ok. 70% sprzedawanej na świecie kawy to właśnie ta odmiana. Ma łagodny, lekko kwaskowaty smak, pozbawiony goryczy. Cechuje się również mocnym aromatem.
Zawiera ok. 2 razy mniej kofeiny niż Robusta, dlatego nie będzie bardzo mocno pobudzać. Niższa zawartość kofeiny sprawia również, że jest trudniejsza w uprawie, ponieważ insekty chętniej ją atakują.
W zależności od tego gdzie jest uprawiana oraz jak jest przetwarzana, powstają różne warianty Arabiki. To między innymi popularna kawa Mocca pochodząca głównie z Etiopii, o czekoladowym posmaku. Ekologiczną kawę Arabica uprawia się również w Tanzani, Peru, Meksyku, Gwatemali i Nikaragui.
Kawa Robusta
Choć mniej popularna kawa Robusta również ma swoich entuzjastów. W smaku jest bardziej wyrazista i mocna. Wyczuć można lekką gorycz, ale nie kwaskowatość. Zawiera również znacznie więcej kofeiny.
Uprawy organicznej kawy Robusta najczęściej znajdują się w Azji oraz Ameryce Południowej. Odmiana ta jest łatwiejsza w uprawie, jest bardziej odporna na choroby i szkodniki.
Kofeina w kawach ekologicznych
Zawarta w kawie kofeina pobudza, zwiększa koncentrację i dodaje sił na kilka godzin. Osoby unikające kofeiny też mogą cieszyć się smakiem i aromatem kawy dzięki kawom bezkofeinowym lub zbożowym. Smakują podobnie jak kawa klasyczna.
Kofeina przyspiesza również metabolizowanie kwasów tłuszczowych, dlatego jest składnikiem suplementów wspomagających odchudzanie. Kawy BIO dostarczają cenne antyoksydanty, które pomagają oczyszczać organizm z toksyn i wolnych rodników oraz redukują szanse rozwoju wielu chorób.
Kawy BIO w sklepie Żywioł Zdrowia
Warto zadbać, aby codzienna kawa była smaczna i wysokiej jakości. Właśnie takie są kawy z certyfikowanych upraw ekologicznych, na których nie są stosowane żadne sztuczne nawozy. Taka metoda uprawy jest korzystna zarówno dla konsumentów jak i planety. Produkcja kawy nie zanieczyszcza środowiska i nie niszczy bioróżnorodności. A my otrzymujemy naturalny, zdrowy i smaczny produkt.
Ponadto produkcja organicznej kawy odbywa się na niezanieczyszczonych terenach, często wysoko w górach. Wymaga ona więcej pracy ludzkich rąk, a plony nie są tak obfite jak te z konwencjonalnych upraw wykorzystujących chemiczne środki ochrony roślin. W efekcie otrzymujemy kawę o lepszym smaku i aromacie oraz wolną od zanieczyszczeń.
W ofercie dostępne są ekologiczne kawy mielone, ekologiczne kawy ziarniste i ekologiczne kawy rozpuszczalne. Klasyczne kawy uzupełniają BIO kawy zbożowe, między innymi z cykorii, z żołędzi, z topinamburu, czy orkiszu.
Ekologiczne ziarna kawy kupowane z zachowaniem zasad sprawiedliwego handlu oznaczone są certyfikatem Fair Trade. Oznacza on, że pracujący na uprawach rolnicy otrzymują uczciwe wynagrodzenie, respektowany jest czas pracy, kobiety i mężczyźni otrzymują równe wynagrodzenie oraz do pracy nie są wykorzystywane dzieci. Ponadto producenci kawy otrzymują za swoje produkty uczciwą cenę oraz dąży się do skracania łańcucha pośredników.
Dowiedz się więcej na temat właściwości kawy na naszym blogu!