Siemię lniane – nasiona lnu
11 produktów
Wyświetlam 1 - 11 z 11 produktów
Siemię lniane to jeden z produktów typu superfoods, które dostępne są w naszym sklepie internetowym. O jego prozdrowotnych właściwościach powstało już wiele artykułów naukowych, a także badań. Te małe, niepozorne ziarenka znane są ludzkości od tysięcy lat, ale przez większość czasu nie zdawaliśmy sobie sprawy, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia przynoszą.
Regularne spożywanie nasion lnu to mała sprawa w naszej codzienności, ale ogromne wsparcie dla zachowania prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu oraz ochrona przed groźnymi chorobami.
Co to jest siemię lniane?
Siemię lniane to inaczej ziarenka lnu pospolitego o niewielkich rozmiarach. Charakteryzują się brązową lub lekko złotawą barwą. To pierwsze, czyli brązowe jest zdecydowanie częściej dostępne na rynku i właśnie z nim spotykamy się w większości sklepów.
Swoje prozdrowotne właściwości ziarna lnu zawdzięczają trzem głównym składnikom:
- W 100 g siemienia znajduje się aż 25 g błonnika pokarmowego. Występujące w zbliżonych proporcjach frakcje rozpuszczalne i nierozpuszczalne błonnika powodują, że w sposób pozytywny działa na wiele aspektów naszego zdrowia.
- Jeśli nie przepadasz za orzechami, to może ucieszyć Cię fakt, że siemię lniane to bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3, a szczególnie kwasu alfa linolenowego. To wartościowa informacja szczególnie dla wegan, ponieważ w diecie roślinnej nasiona te są bardzo ważnym źródłem kwasów omega‒3.
- Ostatnim składnikiem są lignany. Nazwa tych bioaktywnych związków jest zapewne najbardziej tajemnicza z całej trójki. Aktywność lignanów przypomina działanie ludzkich hormonów ‒ estrogenów. Lignany wykazują działanie przeciwnowotworowe, zmniejszają ryzyko osteoporozy oraz chronią przed chorobami serca.
Skład tych malutkich ziarenek naprawdę robi wrażenie. Właściwości jakie zapewniają błonnik pokarmowy, kwasy omega-3 oraz lignany połączone ze sobą w jednym produkcie przemawia zdecydowanie za tym, aby siemię lniane mogło być nazywane superfood.
Na co pomagają nasiona lnu?
Jedną z cech ziarenek lnu pospolitego jest zmniejszanie ryzyka rozwoju raka piersi u kobiet. Regularne spożywanie siemienia może zmniejszyć jego prawdopodobieństwo wystąpienia o nawet 20%.
W przypadku mężczyzn nasiona lnu mogą uchronić przed rakiem prostaty. Spożywanie 30 g dziennie powoduje obniżenie poziomu antygenu, który odpowiada za rozwój tego rodzaju nowotworu. Dodatkowo związki występujące w siemieniu zmniejszają namnażanie komórek raka okrężnicy, a nawet można powiedzieć, że regularnie je niszczą.
Poza profilaktyką nowotworową, ziarna lnu łagodnie obniżają ciśnienie krwi. Dotyczy to zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego ciśnienia. Kolejnym prozdrowotnym działaniem jest poprawa stanu zdrowia osób, które cierpią na chorobę wieńcową. Dzieje się to przez korzystny wpływ na napięcie ścian naczyń krwionośnych i poprawę krążenia krwi.
Siemię lniane wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, co może chronić przed zaparciami, zapaleniem jelita grubego oraz niealkoholowym stłuszczeniem wątroby. Efekt ten można uzyskać dzięki spożyciu ok. 20-30 g lnu dziennie.
Ostatnim, ale nie najmniej ważnym działaniem siemienia lnianego, jest walka z cukrzycą typu 2, insulinoopornością oraz innymi schorzeniami wynikającymi z zaburzenia gospodarki węglowodanowej.
Lista korzyści zdrowotnych siemienia jest naprawdę długa. Dzięki temu staje się on naturalnym medykamentem, który jest w powszechnie dostępny dla każdego i jednocześnie bardzo prosty w przygotowaniu.
Jak przygotować ziarna lnu?
Popularną formą przygotowania ziaren lnu jest zrobienie z niego czegoś na wzór kisielu. Jeżeli chcemy uzyskać kleik, to nasiona należy zalać wodą i wtedy podgotować na małym ogniu przez około 10 minut. Dla smaku można dodać naturalne syropy owocowe.
Jeżeli bardziej odpowiada Ci jedzenie nasion, niż forma napoju to są różne opcje. Możesz w całości dodać siemię lniane do ekologicznych płatków zbożowych, jogurtów, koktajli, BIO past do kanapek, lub po prostu posypać nim danie. Inną możliwością jest zmielenie nasion tak, aby były mniej wyczuwalne. Na czym polega różnica? Nasiona w całości bardziej nasycą i zredukują głód, ale zmielone są łatwiej przyswajane przez organizm.
Pamiętaj, że jeżeli chcesz zmielić nasiona, to rób to bezpośrednio przed dodaniem do potrawy. Świeżo zmielone ziarna lnu nie powinny długo leżeć na otwartej przestrzeni ‒ szybko dochodzi do utleniania i utraty cudownych właściwości.
Świetną wiadomością dla wegan może być to, że siemię w przygotowaniu dań sprawdzi się w roli zamiennika jaja kurzego. Kiedy przygotowujemy naleśniki, ciasta czy inne wypieki to śmiało możemy dokonać takiej podmiany.