Ocet
6 produktów
Wyświetlam 1 - 6 z 6 produktów
Ocet jest znany i stosowany od wieków. Pierwsze wzmianki o tym produkcie pochodzą z Babilonii, której mieszkańcy przypadkiem otrzymali bezbarwny płyn podczas pędzenia wina daktylowego. Również w podobny sposób odkryto w starożytnej Asyrii ocet z jabłek.
Starożytne cywilizacje jak Egipcjanie, Rzymianie, Grecy czy Chińczycy stosowali ocet do konserwacji żywności i w celach leczniczych. Ojciec medycyny ‒ Hipokrates ‒ stosował ocet z miodem na wszelkie infekcje górnych dróg oddechowych. Kleopatra miała stosować kąpiele w occie dla zachowania zdrowej skóry i pić go, aby zachować szczupłą sylwetkę.
Czym jest ekologiczny ocet i jak powstaje?
Ocet BIO to wodny roztwór kwasu octowego. Powstaje w wyniku fermentacji wybranego surowca. Mogą to być winogrona, ryż, piwo, cydr, ale najpopularniejszy jest ocet jabłkowy.
W pierwszej kolejności owoce poddawane są fermentacji alkoholowej, czyli beztlenowemu rozkładowi cukrów przez drożdże. W drugim etapie bakterie fermentacji octowej fermentują powstały wcześniej alkohol i powstaje kwas octowy. W zależności od wykorzystanych składników otrzymuje się kwaśny roztwór o różnych właściwościach i smaku. Produkcja naturalnego octu dobrej jakości zajmuje wiele tygodni, podczas gdy masowa produkcja przyspiesza procesy fermentacji i produkty są gotowe w kilka dni.
Właściwości octu
Mimo kwaśnego smaku warto włączać ocet do diety, ponieważ jest prawdziwym dobrodziejstwem dla organizmu. Świetnie poprawia trawienie poprzez pobudzenie wydzielania kwasów żołądkowych. Dodatkowo reguluje poziom cukru we krwi i wydzielanie insuliny. Dzięki zawartym w occie kwasom chlorogenowym i octowym wchłanianie się cukrów i tłuszczów jest spowolnione co daje na dłużej uczucie sytości. Jest to korzyść ważna dla osób odchudzających się.
Ocet BIO działa przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie, może być używany do oczyszczania skóry lub dezynfekcji narzędzi. W medycynie ludowej stosowano go do leczenia dolegliwości skórnych takich jak grzybica i wszy. Ocet pomaga również w przypadku poparzeń skóry łagodząc stan zapalny i chłodząc ją. Zawiera polifenole zwalczające wolne rodniki. Opóźnia to procesy starzenia się organizmu i przeciwdziała rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Wystarczy wymieszać 1-2 łyżki octu ze szklanką wody i regularnie pić.
Zastosowanie octu
Podobnie jak BIO oliwa z oliwek, ekologiczny ocet jest istotnym składnikiem wielu sosów i marynat. Używa się go do stworzenia majonezu i francuskiego winegret. Pasuje również do mięs i wszelkich sałatek. W gospodarstwie domowym ocet wykorzystuje się do odkamieniania i czyszczenia.
Jedną z właściwości octu jabłkowego jest wykorzystanie celach kosmetycznych, aby wykorzystać bakteriobójcze właściwości. Odpowiednio rozcieńczony może pomóc złagodzić trądzik, łupież czy przetłuszczające się włosy.
Ekologiczne octy w sklepie Żywioł Zdrowia
W ofercie dostępne są naturalne i ekologiczne octy: klasyczny ocet jabłkowy, ocet balsamiczny z Modeny oraz ocet winny. Ocet balsamiczny ma charakterystyczną ciemną barwę i jest produkowany z moszczu winogronowego. Można go stosować tak jak zwykły ocet.