Spis treści:
- Krótka historia octu
- Czym jest ocet jabłkowy i jak powstaje?
- Właściwości octu jabłkowego
- Jak pić ocet jabłkowy?
- Jaki ocet jabłkowy wybrać?
- Ocet jabłkowy – przeciwskazania
- Na co pomaga ocet jabłkowy?
Nie ma chyba osoby, która nie słyszała o occie jabłkowym, a interesuje się kulinariami i zdrowym odżywianiem. Wykorzystywany jest na wiele sposobów od tysięcy lat. Ludowa medycyna przypisywała mu wiele właściwości leczniczych, a nowoczesna nauka potwierdziła jego dobroczynne działanie. Dowiedz się już teraz jak korzystać ze zdrowotnych właściwości octu jabłkowego!
Krótka historia octu
Ocet jest produktem znanym już kilka tysięcy lat. Pierwsze zapiski na jego temat pochodzą z Babilonii, której mieszkańcy otrzymali bezbarwny płyn podczas pędzenia wina daktylowego. W podobnych okolicznościach odkryto w Asyrii ocet jabłkowy. Zauważono, że otrzymane płyny dobrze konserwują żywność. W starożytności był wykorzystywany przez wiele cywilizacji, m.in. Egipcjan, Greków, Rzymian, Chińczyków.
Hipokrates zalecał ocet jabłkowy z dodatkiem naturalnego miodu na wszelkie infekcje górnych dróg oddechowych. Rzymianie stosowali ocet z wodą jako środek skutecznie gaszący pragnienie i dezynfekujący. Natomiast Kleopatra miała w nim brać kąpiele dla zachowania zdrowej skóry, a picie octu miało pomóc zachować szczupłą sylwetkę mimo częstego ucztowania.
Czym jest ocet jabłkowy i jak powstaje?
Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji octowej jabłek. Pierwszy etap to fermentacja alkoholowa — beztlenowy rozkład cukrów przez drożdże. Następnie bakterie fermentacji octowej fermentują powstały wcześniej alkohol i powstaje kwas octowy. Jest lekko mętny, żółto-bursztynowy, a w smaku kwaśny. Uważa się, że dobrej jakości ocet zawiera tzw. matkę octową, czyli żywe bakterie kwasu octowego i celulozę. Substancja ta odpowiada za mętność octu.
Właściwości octu jabłkowego
W składzie octu jabłkowego możemy znaleźć wiele składników. Znajdują się w nim kwasy organiczne (m.in. octowy, jabłkowy, winowy, chlorogenowy, galusowy), enzymy, związki fenolowe (przeciwutleniacze), pektyny, bioflawonoidy, witaminy A, C, E, z grupy B oraz niewielkie ilości potasu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, miedzi.
Działanie antybakteryjne
W medycynie ludowej od dawna stosuje się ocet jako środek przeciwbakteryjny, odkażający i czyszczący. Stosowano go przy leczeniu chorób skóry jak grzybica czy wszy oraz łagodził stany zapalne. Sprawdzał się jako środek konserwujący żywność, czyszczący domowe powierzchnie i dezynfekujący narzędzia. Spożywanie octu jabłkowego neutralizuje również wiele bakterii od środka i dostarcza cenne składniki. Wpływa w ten sposób na wzmocnienie systemu odpornościowego.
Ocet jabłkowy na odchudzanie
Ocet jabłkowy znalazł również swoje miejsce w diecie osób odchudzających się. Nie bez powodu, ponieważ pomaga redukować nadmiar tkanki tłuszczowej. Warto pamiętać, że sam ocet to tylko dodatek wspomagający redukcję i sam z siebie nie usunie nadmiaru kilogramów. Kluczowe są zbilansowana dieta z ujemnym bilansem kalorycznym oraz aktywność fizyczna.
Ocet jabłkowy wspomaga odchudzanie ze względu na regulowanie poziomu cukru we krwi i wydzielania insuliny. Odpowiadają za to głównie kwasy chlorogenowy i octowy. Mają one spowalniać wchłanianie się cukrów i tłuszczów do krwi, ułatwiać trawienie i dawać uczucie sytości. W efekcie łatwiej jest zachować odpowiednią dzienną porcję kalorii i nie odczuwać aż tak głodu.
Regulacja poziomu cukru i cholesterolu we krwi
Jak już wspomniano, kwas octowy i pektyny przyczyniają się do spowolnienia i ograniczenia wchłaniania do krwi cukrów z pożywienia, dzięki czemu poziom cukru we krwi po posiłku nie rośnie drastycznie. Ponadto ocet może zwiększać wrażliwość tkanek na insulinę. Dlatego ocet jabłkowy polecany jest osobom z cukrzycą i insulinoopornością oraz wszystkim zagrożonym tymi chorobami. Jednak skorzystają na tym również wszyscy zdrowi. Spowolnienie wchłaniania glukozy zapobiega uczuciu senności po posiłku i na dłużej daje uczucie sytości.
Zawarte w occie jabłkowym składniki pozytywnie wpływają na cały układ krążenia. Okazuje się, że mogą wspomagać utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu, co zapobiega chorobom jak miażdżyca, choroba wieńcowa czy zawał serca. Wynika to z działania octu – spowolnienia wchłaniania kwasów tłuszczowych i pomocy w ich trawieniu.
Ocet jabłkowy działa antyoksydacyjnie
Wolne rodniki to niekompletne atomy tlenu, niemające pary. Są naturalnym efektem procesu oddychania. Ich nadmiar przyczynia się do rozwoju różnych chorób i dolegliwości. To m.in. miażdżyca, nowotwory, cukrzyca, niewydolność nerek, trzustki czy żołądka. Odpowiadają również za przyspieszenie procesów starzenia się skóry. Dlatego ważne jest, aby w organizmie panowała równowaga pomiędzy wolnymi rodnikami a antyoksydantami, czy związkami neutralizującymi wolne rodniki.
Ocet jabłkowy jest jednym z naturalnych składników, które pomagają organizmowi zwalczać wolne rodniki. W swoim składzie zawiera przeciwutleniacze, m.in. polifenole i witaminy A, E, C. Zapobiegają one przedwczesnemu starzeniu się organizmu i rozwojowi chorób.
Ocet jabłkowy w kosmetyce
Zastosowanie octu jabłkowego nie ogranicza się jedynie do przemysłu spożywczego. Od dawna stosowany jest zewnętrznie na skórę, aby leczyć choroby i zapewnić zdrowy wygląd.
Kosmetycznie właściwości octu jabłkowego można wykorzystać do przemywania twarzy. Rozcieńczony wodą ocet może pomóc z trądzikiem. Działa przeciwbakteryjnie i oczyszczająco, osłabia wydzielanie sebum. Stosowany jest również do zwalczania grzybicy i wszy.
Ocet stosowany na włosy i skórę głowy również może przynieść wiele korzyści. Domowej produkcji naturalny tonik z octu przywraca prawidłowe pH skóry, pomaga usunąć zużyty naskórek i łupież, zmniejsza wydzielanie sebum, oczyszcza i dostarcza cenne składniki. Płukanki z octem nadają włosom lekkości i gładkości oraz pobudzają je do wzrostu.
Należy pamiętać, że efekty wymagają czasu i regularności. Ocet jabłkowy stosowany jako naturalny kosmetyk na skórę powinien być rozcieńczany, a przynajmniej na początku.
Jak pić ocet jabłkowy?
Zalecana dzienna dawka octu jabłkowego dla osób dorosłych to ok. 1-3 łyżki, a dla dzieci ok. 1 łyżeczka. Dokładna ilość, jaką organizm jest w stanie bezpiecznie przyswoić, zależeć będzie od wagi ciała, wieku i stanu zdrowia.
Aby najlepiej skorzystać z właściwości octu, najlepiej jest spożywać go przed posiłkiem. Szczególnie jeżeli jest on bogaty w węglowodany i tłuszcze.
Jak pić ocet jabłkowy? Można go spożywać na wiele sposobów. Nie zaleca się spożywania bezpośrednio. Najprostszym sposobem jest rozrobienie porcji octu w szklance wodzie. Do takiego napoju można dodać dla smaku trochę miodu i przypraw, np. pieprz, cynamon. Ocet jabłkowy sprawdzi się oczywiście jako dodatek do mizerii, sosów i marynat.
Jaki ocet jabłkowy wybrać?
Ocet spotkać można właściwie w większości sklepów spożywczych. Jednak chcąc wybrać produkt dobrej jakości, należy zwrócić uwagę na kilka kwestii.
Po pierwsze warto wybierać ocet niepasteryzowany. Taki produkt nie został podgrzany do wysokiej temperatury, dzięki czemu nie stracił cennych składników odżywczych. W przypadku octu proces pasteryzacji jest zbędny, ponieważ sam ocet jest konserwantem. Szczelnie zamknięty może być przechowywany przez lata.
Po drugie ocet nie powinien być filtrowany. Mętny ocet jabłkowy zachowuje więcej składników odżywczych niż ocet oczyszczany i filtrowany.
Po trzecie warto wybierać ocet jabłkowy w szklanej butelce. Jest ona bezpieczniejsza dla zdrowia. Butelki plastikowe mogą pod wpływem temperatury wydzielać do octu potencjalnie szkodliwe substancje. A szklana butelka jest dodatkowo bardziej ekologiczna.
Warto również wiedzieć, że naturalny i dobry ocet jabłkowy jest wynikiem długotrwałej fermentacji. Wszelkie przyspieszające procesy są zupełnie zbędne. Naturalny proces produkcji octu z jabłek zajmuje od kilku do kilkunastu miesięcy.
Dodatkowym atutem produktu jest certyfikat ekologiczny. Dzięki niemu mamy pewność, że zarówno jabłka jak i cały proces produkcyjny nie zaszkodziły środowisku, a gotowy produkt jest wysokiej jakości, bez szkodliwej chemii rolnej i konserwantów.
Podsumowując, dobrej jakości ocet powinien być niepasteryzowany, niefiltrowany, ekologiczny, w szklanej butelce. Jeżeli zwracasz uwagę na pochodzenie produktów wybieraj polski BIO ocet jabłkowy.
Ocet jabłkowy – przeciwskazania
Podobnie jak w przypadku wielu innych produktów, nadmiar octu będzie szkodził. Znaczne przekraczanie dziennej porcji może powodować:
- zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej,
- uszkadzać szkliwo zębów,
- obniżenie poziomu potasu,
- większe ryzyko osteoporozy.
Problemy te mogą wynikać z naprawdę dużej ilości spożywanego octu, powyżej 250 ml dziennie. Nie przekraczając zalecanej dziennej porcji nie ma się czego obawiać.
Warto również zaznaczyć, że ocet obniża poziom cukru we krwi, dlatego stosując leki przeciwcukrzycowe może dojść do zbyt niskiego poziomu glukozy. Należy również obserwować organizm w przypadku problemów z układem trawiennym. Wszelkie negatywne reakcje organizmu wymagają zaprzestania spożywania.
Na co pomaga ocet jabłkowy?
Podsumowując artykuł, octu z jabłek przypisuje się wiele właściwości zdrowotnych:
- spowalnia wchłanianie się cukrów z pożywienia i obniża poziom glukozy we krwi,
- zwiększa wrażliwość na insulinę,
- obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi,
- pomaga strawić posiłek bogaty w węglowodany i tłuszcze,
- na dłużej daje uczucie sytości, wspiera przemianę materii i redukcję tkanki tłuszczowej,
- dobrze gasi pragnienie,
- działa antybakteryjnie, antygrzybicznie i dezynfekująco,
- pomaga ze schorzeniami skóry (trądzik, łupież, grzybica),
- zwalcza wolne rodniki, przeciwdziałając przyspieszonemu starzeniu się skóry,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- konserwuje żywność,
- zapewnia ulgę przy oparzeniach i ugryzieniach przez owady.
Warto regularnie stosować BIO ocet jabłkowy, jako dodatek do zbilansowanej diety. Z pewnością wspomoże organizm w przeciwdziałaniu rozwojowi wspomnianych już schorzeń lub ich leczeniu.
Ekologiczny ocet jabłkowy kupisz zarówno online, jak i w naszym stacjonarnym sklepie ekologicznym w Krakowie. Zapraszamy do zakupów!