Gorzka czekolada – właściwości zdrowotne

Spis treści:

  1. Krótka historia gorzkiej czekolady
  2. Właściwości czekolady
  3. Gorzka czekolada – kalorie i energia
  4. Gorzka czekolada a odchudzanie
  5. Jak gorzka czekolada wpływa na zdrowie?

Krótka historia gorzkiej czekolady

Xocolatl. Tak starożytni Majowie nazywali napój przygotowywany ze sfermentowanych ziaren kakaowca, mąki kukurydzianej, miodu i chili. Uważali go za wyjątkowy, boski napój, który był zarezerwowany dla wysoko postawionych osób w plemieniu. Kakao wykorzystywali podczas oficjalnych ceremonii, rytuałów religijnych, na ucztach i festiwalach, jako ofiary pogrzebowe i do celów leczniczych. Ziarna kakaowca były też używane jako waluta do kupowania innych dóbr.

Ziarna kakao

Ziarna kakao

Do 1400 roku Imperium Azteków władało znaczną częścią Ameryki Środkowej, a że sami nie uprawiali kakaowców odbierali je od podbitych ludów jako daninę. Aztekowie po swojemu wzbogacili recepturę m.in. o wanilię i paprykę. Napój woleli pić na zimno. Również dla nich kakao było cenną walutą i nadawano mu boski charakter.

Do Europy kakao trafiło po hiszpańskim podboju Azteków, a hiszpański dwór szybko polubił ten egzotyczny napój, modyfikując go swoimi przyprawami i cukrem.

Historia czekolady w formie stałej tabliczki zaczyna się w 1828 roku, kiedy Holender Casparus van Houten Senior wynalazł sposób na wyciągnięcie czystego kakao z masła kakaowego. Kilkanaście lat później Francis Fry nauczył się formować tabliczki z kakao, cukru i tłuszczu. Do dziś manufaktury z Belgi, Holandii, Szwajcarii i Anglii uważa się za ekspertów od tworzenia najwyższej jakości czekolady.

Właściwości czekolady

Gorzka czekolada cechuje się wysoką zawartością masy kakaowej, między 70% a 100%. To właśnie ona odpowiada za gorzki smak. Wysoka zawartość kakao oznacza więcej jego cennych składników, dlatego gorzka czekolada uważana jest za najzdrowszy rodzaj.

Drzewo kakaowiec

Owoc kakaowca

Ciemna czekolada z dużą zawartością kakao to bogate źródło magnezu, potasu, miedzi oraz zawiera spore ilości polifenoli (w tym flawonoidów). Redukują one stres oksydacyjny, który przyczynia się do przyspieszonego starzenia się organizmu i rozwoju chorób cywilizacyjnych. Polifenole korzystnie wpływają na układ krążenia, obniżają ciśnienie i poziom „złego” cholesterolu zapobiegając zawałowi serca, miażdżycy i innym chorobom sercowo-naczyniowym. Ponadto uelastyczniają i wzmacniają naczynia krwionośne. Zawarty w gorzkiej czekoladzie magnez wzmacnia układ nerwowy, mięśnie, zapobiega skurczom, nadciśnieniu i cukrzycy.

Gorzkiej czekoladzie przypisuje się też pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Zawiera ona wiele substancji (m.in. pirazynę), dzięki którym mózg pracuje wydajniej. Poprawia się koncentracja, pamięć i procesy myślowe. Z tego powodu niektóre osoby po spożyciu gorzkiej czekolady w godzinach wieczornych mogą mieć problem z zaśnięciem.

W czekoladzie znajdziemy też w sporej ilości teobrominę. To środek moczopędny, dzięki któremu świetnie oczyszczają się nerki. Może również pomóc złagodzić kaszel.

Gorzka czekolada – kalorie i energia

Gorzka czekolada to wysokokaloryczna „słodycz”. Ilość kalorii zależy od zawartości kakao i ewentualnie dodanego cukru lub innych dodatków.

100 g czekolady to zazwyczaj 500 – 600 kcal, głównie z tłuszczu i węglowodanów.

Dzięki temu, że jest wysokokaloryczna, stanowi źródło łatwej do pozyskania energii. Przy okazji dostarcza wiele cennych składników odżywczych, które zostały omówione powyżej.

Gorzka czekolada sprawdzi się w okresie około treningowym oraz w czasie wzmożonej aktywności fizycznej lub umysłowej. Szybko dodaje energii, a po zakończonym intensywnym treningu wspomoże procesy regeneracji mięśni. Jej transport jest niekłopotliwy, dlatego można zabrać ją do pracy, na wycieczkę albo na trening.

Gorzka czekolada a odchudzanie

Pomimo swojej wysokiej wartości energetycznej, ciemna czekolada wykorzystywana jest w diecie osób odchudzających się. Zawarte w kakao polifenole sprzyjają redukcji tkanki tłuszczowej poprzez wpływanie na metabolizm węglowodanów i tłuszczów. Zmniejszają ekspresję genów odpowiedzialnych za syntezę kwasów tłuszczowych i dają uczucie sytości, ograniczając chęć jedzenia.

Oczywiście cały czas należy zachowywać ujemny bilans kaloryczny całej diety, parę kostek dziennie zupełnie wystarcza.

Jak gorzka czekolada wpływa na zdrowie?

Ciemna czekolada z wysoką zawartością kakao z pewnością jest produktem o niezwykłym działaniu. Wybierając gorzką czekoladę warto zwrócić uwagę na jej jakość i skład. Klasyczna gorzka czekolada powinna zawierać ponad 70% kakao. Niższa zawartość również jest w porządku, ale w czekoladach z dodatkami.

W ofercie naszego sklepu ekologicznego dostępne są gorzkie czekolady m.in. z miętą, pomarańczą, orzechami czy truflami. Warto zwrócić uwagę na certyfikat bio – ekologiczne gorzkie czekolady świetnie smakują i mają dobry skład.

Podsumowując, przedstawiamy w skrócie właściwości zdrowotne płynące z gorzkiej czekolady:

  • bogate źródło magnezu, koniecznego do prawidłowego działania układu nerwowego i mięśni (w tym serca) oraz potasu, miedzi i polifenoli,
  • opóźnia procesy starzenia się organizmu,
  • uelastycznia naczynia krwionośne poprawiając krążenie krwi,
  • reguluje ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi,
  • zapobiega miażdżycy, zawałowi serca i udarowi mózgu,
  • wspomaga pracę mózgu,
  • szybko dodaje energii i poprawia humor,
  • pobudza pracę nerek i ich oczyszczanie,
  • pomaga złagodzić kaszel,
  • wspomaga metabolizm,
  • w porównaniu z innymi słodyczami najmniej szkodzi zębom i może przeciwdziałać próchnicy,
  • świetnie smakuje z różnymi dodatkami 😊
Produkty

Zastrzeżenie

Treści publikowane na naszym blogu mają charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny.

Nie stanowią one porad medycznych i nie powinny być traktowane jako substytut konsultacji z lekarzem lub innym wykwalifikowanym specjalistą zdrowia.

Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za jakiekolwiek decyzje podjęte przez czytelników na podstawie tych informacji.

Decyzje dotyczące Twojego zdrowia powinny być podejmowane we współpracy z odpowiednim specjalistą.

Inne artykuły na blogu

Zobacz wszystkie
Najlepsze adaptogeny

Top 5 adaptogenów dla lepszej odporności i energii na jesień i zimę

Produkty
Poznaj właściwości 5 adaptogenów, które wspierają odporność, energię i równowagę hormonalną w trudnych miesiącach jesienno-zimowych.
co zrobić z dyni

Co zrobić z dyni? 20 przepisów i pomysłów na dynię

Przepisy
Sprawdź, co zrobić z dyni - przepisy na wytrawne i słodkie dania, pomysły na przetwory oraz inne kreatywne sposoby jej wykorzystania. Dowiedz się, jak przygotować dynię i ciesz się jej smakiem przez cały rok!
Co zrobić z tahini?

Co zrobić z tahini? Pomysły na wykorzystanie pasty sezamowej

Przepisy
Odkryj różnorodne pomysły na wykorzystanie tahini w kuchni! Sprawdź przepisy na dania główne, zdrowe przekąski i słodkie desery z pastą sezamową. Dowiedz się, jak wprowadzić tahini do swojej diety i czerpać z niej korzyści zdrowotne.
przepisy na grzańca

Grzaniec - 15 przepisów na grzane wino

Przepisy
Odkryj przepisy na grzańca, które rozgrzeją Cię w chłodne dni! Klasyczne i nowoczesne wersje, bezalkoholowe alternatywy, a także cenne porady. Dowiedz się, jak stworzyć idealny napój, który umili zimowe wieczory.
olej z rokitnika na co pomaga

Olej z rokitnika - właściwości i zastosowanie

Produkty
Dowiedz się, jakie korzyści przynosi olej rokitnikowy, jak go stosować oraz na co zwrócić uwagę przy jego użyciu.
olejek lawendowy - zastosowanie w domu

Olejek lawendowy - 23 zastosowania i pomysły na wykorzystanie

Produkty
Poznaj zastosowania olejku lawendowego 🪻 w aromaterapii, pielęgnacji skóry, leczeniu dolegliwości oraz w domowych przepisach DIY. Dowiedz się, jak bezpiecznie go stosować i odkryj pomysły na zastosowanie w domu.

Polecane produkty

Zobacz więcej
BestsellerPromocja -10%
7PEPAS suplement na pasożyty, toksyny i oczyszczanie - Amazona7PEPAS - preparat na pasożyty
Amazona 7PEPAS preparat na pasożyty, toksyny i oczyszczanie 12 g - Amazona
Cena promocyjna17,95 zł Cena regularna19,95 zł
Bestseller
Prawdziwe KakaoPrawdziwe Kakao Ceremonialne
Cynamon cejloński mielony bezglutenowy BIO 75 g - Pięć PrzemianCynamon cejloński mielony bezglutenowy BIO 75 g - Pięć Przemian
Mieszanka ziołowa na pasożyty "Pasokontrol" 100 g - FlosMieszanka ziołowa na pasożyty "Pasokontrol" 100 g - Flos
Olejek pichtowy syberyjski do picia 50 ml Pro AktivOlejek pichtowy syberyjski
Herbata Zdrowe Tętnice BIO (25 × 2 g) 50 g - Dary Natury
Kakao ceremonialne z Ekwadoru tabliczka BIO 125 g - IslaverdeKakao ceremonialne z Ekwadoru tabliczka BIO 125 g - Islaverde
Promocja -11%
Herbata z melisą i lawendą BIO (20 × 1,5 g) 30 g - Clipper
Clipper Herbata z melisą i lawendą BIO (20 × 1,5 g) 30 g - Clipper
Cena promocyjna11,49 zł Cena regularna12,95 zł
Promocja -9%
Mąka gryczana pełnoziarnista bezglutenowa BIO 1 kg - Pięć Przemian
Przyprawa włoska 65 g - VisanaPrzyprawa włoska 65 g - Visana
Visana Przyprawa włoska 65 g - Visana
Cena promocyjna8,95 zł
Herbata Na Limfę fix (20 × 2 g) 40 g - Herbapol Kraków
Przyprawa królewska 55 g - VisanaPrzyprawa królewska 55 g - Visana
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa 1 kg - Pięć Przemian
Przyprawa do chleba z masłem 85 g - VisanaPrzyprawa do chleba z masłem 85 g - Visana
Sól kamienna Kłodawska niejodowana miałka różowa 1,1 kg - Smakosz
Nowość
kleszcz zawodowiec 10 mlolejek kleszcz zawodowiec 10 ml
Herbata zielona z truskawką Fair Trade BIO (20 × 2 g) 40 g - Clipper
Olej Neem BIO 50 ml - Etja
Etja Olej Neem BIO 50 ml - Etja
Cena promocyjna11,69 zł
Herbata biała z maliną BIO (20 × 1,7 g) 34 g - Clipper
kakao ceremonialne cocoa 200 gkakao ceremonialne cocoa 4 tabliczki 50 g
Promocja -30%
Kasza gryczana niepalona bezglutenowa BIO 1 kg - Bio Planet
Bio Planet Kasza gryczana niepalona bezglutenowa BIO 1 kg - Bio Planet
Cena promocyjna13,95 zł Cena regularna19,95 zł
Herbata Rooibos BIO (20 x 2 g) 40 g - Clipper
Płatki róży w cukrze do pączków, wypieków i napojów 320 g - Polska RóżaPłatki róży w cukrze 320 g - Polska Róża