Gorzka czekolada – właściwości zdrowotne

Spis treści:

  1. Krótka historia gorzkiej czekolady
  2. Właściwości czekolady
  3. Gorzka czekolada – kalorie i energia
  4. Gorzka czekolada a odchudzanie
  5. Jak gorzka czekolada wpływa na zdrowie?

Krótka historia gorzkiej czekolady

Xocolatl. Tak starożytni Majowie nazywali napój przygotowywany ze sfermentowanych ziaren kakaowca, mąki kukurydzianej, miodu i chili. Uważali go za wyjątkowy, boski napój, który był zarezerwowany dla wysoko postawionych osób w plemieniu. Kakao wykorzystywali podczas oficjalnych ceremonii, rytuałów religijnych, na ucztach i festiwalach, jako ofiary pogrzebowe i do celów leczniczych. Ziarna kakaowca były też używane jako waluta do kupowania innych dóbr.

Ziarna kakao

Ziarna kakao

Do 1400 roku Imperium Azteków władało znaczną częścią Ameryki Środkowej, a że sami nie uprawiali kakaowców odbierali je od podbitych ludów jako daninę. Aztekowie po swojemu wzbogacili recepturę m.in. o wanilię i paprykę. Napój woleli pić na zimno. Również dla nich kakao było cenną walutą i nadawano mu boski charakter.

Do Europy kakao trafiło po hiszpańskim podboju Azteków, a hiszpański dwór szybko polubił ten egzotyczny napój, modyfikując go swoimi przyprawami i cukrem.

Historia czekolady w formie stałej tabliczki zaczyna się w 1828 roku, kiedy Holender Casparus van Houten Senior wynalazł sposób na wyciągnięcie czystego kakao z masła kakaowego. Kilkanaście lat później Francis Fry nauczył się formować tabliczki z kakao, cukru i tłuszczu. Do dziś manufaktury z Belgi, Holandii, Szwajcarii i Anglii uważa się za ekspertów od tworzenia najwyższej jakości czekolady.

Właściwości czekolady

Gorzka czekolada cechuje się wysoką zawartością masy kakaowej, między 70% a 100%. To właśnie ona odpowiada za gorzki smak. Wysoka zawartość kakao oznacza więcej jego cennych składników, dlatego gorzka czekolada uważana jest za najzdrowszy rodzaj.

Drzewo kakaowiec

Owoc kakaowca

Ciemna czekolada z dużą zawartością kakao to bogate źródło magnezu, potasu, miedzi oraz zawiera spore ilości polifenoli (w tym flawonoidów). Redukują one stres oksydacyjny, który przyczynia się do przyspieszonego starzenia się organizmu i rozwoju chorób cywilizacyjnych. Polifenole korzystnie wpływają na układ krążenia, obniżają ciśnienie i poziom „złego” cholesterolu zapobiegając zawałowi serca, miażdżycy i innym chorobom sercowo-naczyniowym. Ponadto uelastyczniają i wzmacniają naczynia krwionośne. Zawarty w gorzkiej czekoladzie magnez wzmacnia układ nerwowy, mięśnie, zapobiega skurczom, nadciśnieniu i cukrzycy.

Gorzkiej czekoladzie przypisuje się też pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Zawiera ona wiele substancji (m.in. pirazynę), dzięki którym mózg pracuje wydajniej. Poprawia się koncentracja, pamięć i procesy myślowe. Z tego powodu niektóre osoby po spożyciu gorzkiej czekolady w godzinach wieczornych mogą mieć problem z zaśnięciem.

W czekoladzie znajdziemy też w sporej ilości teobrominę. To środek moczopędny, dzięki któremu świetnie oczyszczają się nerki. Może również pomóc złagodzić kaszel.

Gorzka czekolada – kalorie i energia

Gorzka czekolada to wysokokaloryczna „słodycz”. Ilość kalorii zależy od zawartości kakao i ewentualnie dodanego cukru lub innych dodatków.

100 g czekolady to zazwyczaj 500 – 600 kcal, głównie z tłuszczu i węglowodanów.

Dzięki temu, że jest wysokokaloryczna, stanowi źródło łatwej do pozyskania energii. Przy okazji dostarcza wiele cennych składników odżywczych, które zostały omówione powyżej.

Gorzka czekolada sprawdzi się w okresie około treningowym oraz w czasie wzmożonej aktywności fizycznej lub umysłowej. Szybko dodaje energii, a po zakończonym intensywnym treningu wspomoże procesy regeneracji mięśni. Jej transport jest niekłopotliwy, dlatego można zabrać ją do pracy, na wycieczkę albo na trening.

Gorzka czekolada a odchudzanie

Pomimo swojej wysokiej wartości energetycznej, ciemna czekolada wykorzystywana jest w diecie osób odchudzających się. Zawarte w kakao polifenole sprzyjają redukcji tkanki tłuszczowej poprzez wpływanie na metabolizm węglowodanów i tłuszczów. Zmniejszają ekspresję genów odpowiedzialnych za syntezę kwasów tłuszczowych i dają uczucie sytości, ograniczając chęć jedzenia.

Oczywiście cały czas należy zachowywać ujemny bilans kaloryczny całej diety, parę kostek dziennie zupełnie wystarcza.

Jak gorzka czekolada wpływa na zdrowie?

Ciemna czekolada z wysoką zawartością kakao z pewnością jest produktem o niezwykłym działaniu. Wybierając gorzką czekoladę warto zwrócić uwagę na jej jakość i skład. Klasyczna gorzka czekolada powinna zawierać ponad 70% kakao. Niższa zawartość również jest w porządku, ale w czekoladach z dodatkami.

W ofercie naszego sklepu ekologicznego dostępne są gorzkie czekolady m.in. z miętą, pomarańczą, orzechami czy truflami. Warto zwrócić uwagę na certyfikat bio – ekologiczne gorzkie czekolady świetnie smakują i mają dobry skład.

Podsumowując, przedstawiamy w skrócie właściwości zdrowotne płynące z gorzkiej czekolady:

  • bogate źródło magnezu, koniecznego do prawidłowego działania układu nerwowego i mięśni (w tym serca) oraz potasu, miedzi i polifenoli,
  • opóźnia procesy starzenia się organizmu,
  • uelastycznia naczynia krwionośne poprawiając krążenie krwi,
  • reguluje ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi,
  • zapobiega miażdżycy, zawałowi serca i udarowi mózgu,
  • wspomaga pracę mózgu,
  • szybko dodaje energii i poprawia humor,
  • pobudza pracę nerek i ich oczyszczanie,
  • pomaga złagodzić kaszel,
  • wspomaga metabolizm,
  • w porównaniu z innymi słodyczami najmniej szkodzi zębom i może przeciwdziałać próchnicy,
  • świetnie smakuje z różnymi dodatkami 😊
Produkty

Zastrzeżenie

Treści publikowane na naszym blogu mają charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny.

Nie stanowią one porad medycznych i nie powinny być traktowane jako substytut konsultacji z lekarzem lub innym wykwalifikowanym specjalistą zdrowia.

Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za jakiekolwiek decyzje podjęte przez czytelników na podstawie tych informacji.

Decyzje dotyczące Twojego zdrowia powinny być podejmowane we współpracy z odpowiednim specjalistą.

Inne artykuły na blogu

Zobacz wszystkie
Co zrobić z dyni? 20 przepisów i pomysłów na dynię

Co zrobić z dyni? 20 przepisów i pomysłów na dynię

Przepisy
Sprawdź, co zrobić z dyni - przepisy na wytrawne i słodkie dania, pomysły na przetwory oraz inne kreatywne sposoby jej wykorzystania. Dowiedz się, jak przygotować dynię i ciesz się jej smakiem przez cały rok!
Co zrobić z tahini? Pomysły na wykorzystanie pasty sezamowej

Co zrobić z tahini? Pomysły na wykorzystanie pasty sezamowej

Przepisy
Odkryj różnorodne pomysły na wykorzystanie tahini w kuchni! Sprawdź przepisy na dania główne, zdrowe przekąski i słodkie desery z pastą sezamową. Dowiedz się, jak wprowadzić tahini do swojej diety i czerpać z niej korzyści zdrowotne.
Grzaniec - 15 przepisów na grzane wino

Grzaniec - 15 przepisów na grzane wino

Przepisy
Odkryj przepisy na grzańca, które rozgrzeją Cię w chłodne dni! Klasyczne i nowoczesne wersje, bezalkoholowe alternatywy, a także cenne porady. Dowiedz się, jak stworzyć idealny napój, który umili zimowe wieczory.
Olej z rokitnika - właściwości i zastosowanie

Olej z rokitnika - właściwości i zastosowanie

Produkty
Dowiedz się, jakie korzyści przynosi olej rokitnikowy, jak go stosować oraz na co zwrócić uwagę przy jego użyciu.
Zastosowanie olejku lawendowego

Olejek lawendowy - 23 zastosowania i pomysły na wykorzystanie

Produkty
Poznaj zastosowania olejku lawendowego 🪻 w aromaterapii, pielęgnacji skóry, leczeniu dolegliwości oraz w domowych przepisach DIY. Dowiedz się, jak bezpiecznie go stosować i odkryj pomysły na zastosowanie w domu.
Zioła na zatoki - domowe sposoby na zdrowe zatoki

Zioła na zatoki - domowe sposoby na zdrowe zatoki

Wiedza
Dowiedz się, jakie zioła są najlepsze na zatoki, jak je stosować oraz kiedy unikać ich użycia. Sprawdź najskuteczniejsze metody terapii ziołowej!

Polecane produkty

Zobacz więcej
BestsellerPromocja -10%
7PEPAS suplement na pasożyty, toksyny i oczyszczanie - Amazona7PEPAS - preparat na pasożyty
Amazona 7PEPAS preparat na pasożyty, toksyny i oczyszczanie 12 g - Amazona
Cena promocyjna17,95 zł Cena regularna19,95 zł
Bestseller
Prawdziwe KakaoPrawdziwe Kakao Ceremonialne
Mieszanka ziołowa na pasożyty "Pasokontrol" 100 g - FlosMieszanka ziołowa na pasożyty "Pasokontrol" 100 g - Flos
Promocja -6%
Mąka orkiszowa jasna typ 650 BIO 5 kg - Młyn Kopytowa
Młyn Kopytowa Mąka orkiszowa jasna typ 650 BIO 5 kg - Młyn Kopytowa
Cena promocyjna62,95 zł Cena regularna66,95 zł
Olejek pichtowy syberyjski do picia 50 ml Pro AktivOlejek pichtowy syberyjski
Herbata Zdrowe Tętnice BIO (25 × 2 g) 50 g - Dary Natury
Kakao ceremonialne z Madagaskaru tabliczka BIO 125 g - Islaverde
Promocja -11%
Herbata z melisą i lawendą BIO (20 × 1,5 g) 30 g - Clipper
Clipper Herbata z melisą i lawendą BIO (20 × 1,5 g) 30 g - Clipper
Cena promocyjna11,49 zł Cena regularna12,95 zł
Promocja -9%
Mąka gryczana pełnoziarnista bezglutenowa BIO 1 kg - Pięć Przemian
Herbata Na Limfę fix (20 × 2 g) 40 g - Herbapol Kraków
Przyprawa włoska 65 g - VisanaPrzyprawa włoska 65 g - Visana
Visana Przyprawa włoska 65 g - Visana
Cena promocyjna8,95 zł
Przyprawa królewska 55 g - VisanaPrzyprawa królewska 55 g - Visana
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa 1 kg - Pięć Przemian
Przyprawa do chleba z masłem 85 g - VisanaPrzyprawa do chleba z masłem 85 g - Visana
Sól kamienna Kłodawska niejodowana miałka różowa 1,1 kg - Smakosz
Nowość
kleszcz zawodowiec 10 mlolejek kleszcz zawodowiec 10 ml
Promocja -27%
Słonecznik łuskany bezglutenowy BIO 1 kg - Bio Planet
Bio Planet Słonecznik łuskany bezglutenowy BIO 1 kg - Bio Planet
Cena promocyjna15,95 zł Cena regularna21,95 zł
Herbata zielona z truskawką Fair Trade BIO (20 × 2 g) 40 g - Clipper
Olej Neem BIO 50 ml - Etja
Etja Olej Neem BIO 50 ml - Etja
Cena promocyjna11,69 zł
Herbata biała z maliną BIO (20 × 1,7 g) 34 g - Clipper
Herbata Rooibos BIO (20 x 2 g) 40 g - Clipper
kakao ceremonialne cocoa 200 gkakao ceremonialne cocoa 4 tabliczki 50 g
Nowość
Olejek Komar Zawodowiec 10 ml - EtjaOlejek Komar Zawodowiec 10 ml - Etja