Zdrowa żywność
1058 produktów
Wyświetlam 1 - 48 z 1058 produktów
Zdrowe odżywianie jest jednym z kluczowych czynników wpływających na utrzymanie zdrowego ciała i umysłu. Aby być zdrowym i pełnym energii należy dostarczać organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych. Ich niedobór może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych i pogorszenia jakości życia.
Istnieje wiele sposobów na to, aby urozmaicić swoją dietę i upewnić się, że jest ona bogata w witaminy i minerały. W tej kolekcji znajdziesz naturalne produkty spożywcze najróżniejszego rodzaju. Dzięki nim skomponujesz dietę smaczną i bogatą w wartości odżywcze.
Rosnące zainteresowanie jedzeniem bio napawa optymizmem. Korzyści płynące z wykorzystywania metod rolnictwa ekologicznego obejmują nie tylko korzyści zdrowotne dla konsumentów. Produkcja żywności ekologicznej to również pozytywny wpływ na stan środowiska oraz sytuację społeczno-ekonomiczną lokalnych społeczności. Niestety nie zawsze można powiedzieć tak o produkcji żywności konwencjonalnej.
Czym jest zdrowa żywność?
Zdrową żywnością nazywamy takie produkty, które przede wszystkim nam nie szkodzą i wnoszą dodatkowe korzyści dla zdrowia. Produkowane są w sposób naturalny, czyli bez wykorzystania syntetycznych nawozów, pestycydów, konserwantów czy antybiotyków. W efekcie otrzymujemy bezpieczny dla zdrowia produkt. Naturalna żywność nierzadko zawiera więcej witamin i minerałów niż ta produkowana konwencjonalnie. Uważa się ją również za smaczniejszą, choć smak to kwestia gustu.
Żywność naturalna przeciwdziała rozwojowi chorób i może wspomóc w powrocie do zdrowia. Dostarcza niezbędne do funkcjonowania składniki odżywcze. Szczególną uwagę warto zwrócić na produkty typu superfoods, które wyróżnia właśnie nadzwyczajna ilość składników odżywczych. To nieprzetworzone, naturalne produkty, których składniki korzystnie wpływają na organizm.
Negatywne skutki nieprawidłowego odżywiania nakłaniają coraz większą liczbę osób do zmiany nawyków żywieniowych. Zdrowe odżywianie dla wielu stało się stylem życia. Trend ten łączy się z troską o środowisko naturalne, które jest nadmiernie eksploatowane przez konwencjonalne rolnictwo. Żywność bio, czyli produkowana metodami rolnictwa ekologicznego, z pewnością możemy nazwać zdrową.
Należy jednak pamiętać, żeby dopasowywać produkty do swojej osobistej sytuacji zdrowotnej. Dla osoby uczulonej na gluten ekologiczne płatki pszenne będą niezdrowe, choć nie zaszkodzą osobom tolerującym ten składnik.
Czym jest żywność ekologiczna?
Dopóki nie powstały nowoczesne metody masowej produkcji żywności wykorzystujące mechanizację i sztuczne środki ochrony roślin nie istniało rozróżnienie żywności na ekologiczną i konwencjonalną. Początki rolnictwa ekologicznego miały miejsce w latach dwudziestych XX wieku, ale prawdziwy rozwój produkcji żywności ekologicznej przypadł na drugą połowę ubiegłego wieku.
Rolnictwo ekologiczne definiuje się jako ogólny system zrównoważonego gospodarowania, który poprzez wykorzystywanie naturalnych środków produkcji i ochronę zasobów naturalnych aktywizuje naturalne mechanizmy funkcjonujące w przyrodzie. Dzięki temu żywność ekologiczna jest bezpieczna i wysokiej jakości biologicznej, a produkcja zapewnia ciągłą żyzność gleb oraz zdrowie roślin i zwierząt.
Żywność ekologiczna nazywana jest też żywnością organiczną lub żywnością biologiczną i oznaczana skrótami „bio” i „eko”. Można tak nazwać przetworzony produkt (z kilku składników), którego co najmniej 95% masy to składniki pochodzące z rolnictwa ekologicznego (woda i sól nie są brane pod uwagę). Nieprzetworzona bio żywność musi być w 100% zgodna z wymogami.
Ponadto bio żywność nie może zawierać organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO), sztucznych stabilizatorów, barwników, środków konserwujących i wzmacniaczy smaku, nienaturalnych nawozów i środków ochrony roślin. Zwraca się również uwagę na dobrostan i zdrowie zwierząt hodowlanych. Ekologiczna żywność zawiera minimalne ilości metali ciężkich i pestycydów, a większe ilości witamin, minerałów i makroskładników.
Oznakowanie zdrowych produktów – jak rozpoznać żywność ekologiczną?
Aby można było formalnie nazwać produkt żywnością ekologiczną, konieczne jest, aby produkt posiadał stosowny certyfikat ekologiczny. Od 2010 roku na terenie Unii Europejskiej obowiązuje jednolite logo produkcji ekologicznej. Umieszczony na opakowaniu zielony „euroliść” gwarantuje klientom, spełnienie unijnych wymagań. Pod „euroliściem” umieszcza się numer identyfikacyjny podmiotu certyfikującego.
W Polsce certyfikaty wydają jednostki certyfikujące upoważnione przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Kontrolują producentów według przepisów unijnych. Pełna lista podmiotów dostępna jest na witrynie Ministerstwa.
Istnieje też wiele innych bio certyfikatów, ale w sklepach ze zdrową żywnością w pierwszej kolejności powinno zwracać się uwagę właśnie na ten.
Zdrowa żywność w sklepie Żywioł Zdrowia
W naszym sklepie ze zdrową żywnością znaleźć można certyfikowaną żywność ekologiczną najróżniejszego rodzaju. Jesteśmy świadomi tego, że zdrowe odżywianie się jest dla naszych klientów ważne, dlatego dokładamy wszelkich starań, aby oferować tylko najwyższej jakości produkty. Wierzymy, że prawidłowa dieta ma pozytywny wpływ na zdrowie, samopoczucie i jakość życia.
Dostępna w sklepie żywność naturalna to między innymi: herbaty ekologiczne, kawy, soki i napoje roślinne, mąki ekologiczne, makarony, kasze, ryż, płatki, przyprawy naturalne, słodycze i przekąski, przetwory owocowe i warzywne. Produkty te tworzone są przez producentów z Polski i wielu innych państw z całego świata.
Aby ułatwić zakupy, produkty ekologiczne oznaczone są w tytule skrótem „BIO”. Istnieje możliwość filtrowania. W ten sposób łatwo odnajdziesz żywność ekologiczną, bezglutenową, wegańską, bez dodatku cukru i bez alergenów. Wykorzystaj również wyszukiwarkę, aby znaleźć dany produkt.
Warto pamiętać, że brak certyfikatu nie oznacza, że produkt jest niezdrowy. Producenci nie zawsze są w stanie spełnić wszystkie unijne wymagania lub ograniczają ich kwestie finansowe, szczególnie w mniej zamożnych państwach. Mimo to oferowana w naszym sklepie zdrowa żywność bez certyfikatu jest bezpieczna, smaczna i z dobrym składem.