Sól
13 produktów
Wyświetlam 1 - 13 z 13 produktów
Prawdopodobnie najpopularniejszą przyprawą na świecie jest sól kuchenna, czyli chlorek sodu NaCl. Sól dodawana jest do niesamowicie dużej ilości produktów spożywczych.
Czy sól kuchenna jest szkodliwa?
Można spotkać się z opiniami mówiącymi, że sól jest szkodliwa dla zdrowia. To czy sól spożywcza będzie pomagać, czy szkodzić zależy od jej ilości. Zalecana maksymalna dawka dobowa wynosi ok. 5 g soli kuchennej. Niewielka ilość soli jest konieczna, aby układ mięśniowy i nerwowy funkcjonował prawidłowo.
Sól odpowiada też za zatrzymywanie wody w organizmie oraz usuwanie toksyn. Osoby ze zbyt niskim ciśnieniem będą w stanie je podnieść dzięki soli. Jednak zbyt duża ilość spowodować może z kolei nadciśnienie i choroby układu krążenia. Dodatkowo sól obciąża nerki, które wydalając sód usuwają z organizmu również wapń.
Sól w sklepie Żywioł Zdrowia
Produkt ten wzbogaci smak makaronu BIO, ryżu ekologicznego oraz naturalnych sosów. W naszym sklepie ekologicznym dostępna jest sól himalajska, kamienna, morska oraz mieszanki soli z ziołami.
Sól himalajska - ma różowy kolor dzięki zawartości tlenku żelaza, oraz uważana jest za jedną z najczystszych soli.
Sól kamienna - zawiera minerały dzięki temu, że jest nierafinowana. Dostarcza chrom, magnez, wapń, miedź, cynk i żelazo.
Sól morska - jest pozyskiwana w procesie odparowywania wody morskiej. Dostarcza składniki mineralne takie jak cynk, potas, magnez, żelazo, wapń i selen.