Sezam
5 produktów
Wyświetlam 1 - 5 z 5 produktów
Sezam to popularny dodatek do wypieków, sałatek, zup, musli czy kanapek. Ekologiczny sezam to podstawa do przygotowania pasty sezamowej tahini, chałwy i hummusu. Nasionka można również wykorzystać do panierowania, marynowania czy nawet zabiegów kosmetycznych. Czarny sezam często znajduje swoje miejsce w sushi.
Sezam BIO - bogactwo witamin i minerałów
Nasionka sezamu są źródłem zdrowych tłuszczów, głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, węglowodanów i błonnika. BIO sezam zawiera też witaminy: A, E, D, K oraz minerały: miedź, mangan, magnez, cynk, potas, żelazo, wapń, fosfor, selen. Systematyczne spożywanie sezamu może przyczyniać się do redukcji złego cholesterolu, prawidłowego ciśnienia krwi, poprawy pamięci i koncentracji. Zawarte w sezamie fitosterole przeciwdziałają chorobom układu krwionośnego. A błonnik wspiera trawienie i oczyszcza układ pokarmowy. Zaraz po siemieniu lnianym nasiona sezamu dostarczają najwięcej linganów, składnika szczególnie ważnego w diecie kobiet.