Sosy sojowe
8 produktów
Wyświetlam 1 - 8 z 8 produktów
Wielu z nas kocha kuchnię azjatycką. Słoność, słodycz, pikantność, wiele smaków wymieszanych ze sobą, a jednocześnie tworzących wspaniałe, wyważone kompozycje. Jakie są pierwsze skojarzenia z kuchnią azjatycką? Rzecz jasna kurczak, makaron ryżowy, sushi. Składnikiem, bez którego nie powstanie wiele orientalnych dań, jest jednak sos sojowy!
Co to jest sos sojowy i jak powstaje?
Sosem sojowym nazywamy mieszaninę pszenicy, wody, soli i soi, przygotowanych w odpowiednim procesie fermentacji.
Na samym początku rozdrabnia się pszenicę, a soję gotuje na parze. Potem oba składniki mieszane są z koji (rodzaj grzyba), dzięki któremu następuje fermentacja. Oczywiście koji musi mieć odpowiednią temperaturę, aby zacząć fermentować.
Po dwóch dniach powstaje półprodukt nazywany moromi. Jest to rodzaj pulpy, która kolejno jest wlewana do drewnianej beczki. Dopełnieniem powstałej mieszanki jest słona woda. Zawartość beczki musi zostać dokładnie wymieszana oraz napowietrzona, aby drożdże zwiększyły swoją aktywność.
Po półtorarocznej fermentacji, za pomocą specjalnej maszyny i płótna wyciska się gotowy sos sojowy. Powstały w ten sposób sos jest jasny. Aby uzyskać ciemniejszą odmianę, należy go wlać z powrotem do beczki na kolejne dwa lata.
Opisany proces to wytwarzanie sosu sojowego w sposób zgodny z wielowiekową tradycją. Obecnie dużą część ludzkiej pracy zastępują maszyny, a drewniane beczki zostały zastąpione przez metalowe kadzie.
Sos sojowy ‒ wykorzystanie i właściwości
Sos sojowy może być bazą wyjściową do sporządzenia bardziej skomplikowanych mieszanek jak np. w przypadku Pad Thai, gdzie w połączeniu z pastą tamaryndową, sosem rybnym oraz chilli stanowi idealny balans smakowy. Zastosować go można także jako zamiennik soli lub dodać do smażących się warzyw dla podkreślenia ich smaku. Idealnie nada się także jako składnik marynaty do mięs (kurczaka, wołowiny, a także ryb i owoców morza) oraz wegetariańskiej opcji w postaci tofu.
Główną zaletą sosu sojowego, poza walorami smakowymi, jest wysoka zawartość białka. Oczywiście mowa tu o wysokiej zawartości białka jak na sos, który jest dopełnieniem dania. Poza tym sos sojowy jest bogaty w witaminy z grupy B. Dzięki temu pozytywnie oddziałuję na skórę, włosy i paznokcie, stają się one zdrowsze i bardziej wytrzymałe.
Dodatkowo witaminy te wspomagają pracę mózgu. Uczniowie, przed którymi ważne egzaminy i studenci podczas sesji — przed nauką szybki Pad Thai z sosem sojowym dla koncentracji i lepszej pamięci jak najbardziej wskazany! Skład chemiczny sosu sojowego wykazuje jednak, że główną zaletą stosowania sosu sojowego jest bogactwo antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które hamują procesy starzenia. Świetnie nada się także jako element marynaty do mięs wymieszany z oliwą z oliwek extra virgin.
Czym się różni jasny sos sojowy od ciemnego?
Zasadnicza różnica wynika z procesu fermentacji. Sos sojowy ciemny fermentuje zdecydowanie dłużej od jasnego. W kwestii walorów smakowych i konsystencji należy zauważyć, że ciemny sos sojowy jest przede wszystkim gęstszy i bardziej intensywny w smaku. Wykorzystaj go, jeśli przygotowujesz marynatę do mięsa lub potrzebujesz wzbogacić smak makaronu ryżowego, chow mein czy makaronu Konjac. Jasny sos sojowy nada się lepiej do przyprawienia gotowych dań jak zupy, krótko smażonych mięs lub aby delikatnie zmodyfikować smak sosu.
Sosy sojowe BIO w sklepie Żywioł Zdrowia
W sklepie Żywioł Zdrowia znajdziesz ekologiczne odmiany sosów sojowych takie jak Tamari oraz Shoyu. Tamari jest sosem bezglutenowym, bez dodatku pszenicy. Wprowadzony został do oferty, aby osoby uczulone również mogły cieszyć się smakami kuchni azjatyckiej. Sos sojowy Shoyu jest zdecydowanie słodszy i łagodniejszy w smaku od Tamari oraz charakteryzuje się jaśniejszą barwą.
Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami oferty sosów sojowych i wybrania takiego, który najlepiej wpasuje się do potraw przygotowywanych w Twojej kuchni!