Komosa ryżowa ‒ Quinoa
5 produktów
Wyświetlam 1 - 5 z 5 produktów
Komosa ryżowa to pseudozboże, z którego korzystają mieszkańcy Ameryki Południowej od tysięcy lat. Nazywana jest też ryżem peruwiańskim lub świętym zbożem Inków. Tamtejsze ludy doceniały jadalne ziarna, które daje ta roślina, choć nie znali wszystkich właściwości. Wiedzieli jednak, że komosa korzystnie wpływa na zdrowie i energię życiową. Współczesne badania pokazały, że jest to produkt o nadzwyczajnej wartości odżywczej. Choć ojczyzną komosy ryżowej jest Ameryka Południowa, aktualnie uprawia się ją również w Ameryce Północnej i Europie.
Właściwości komosy ryżowej
Quinoa nie bez powodu była tak bardzo cenioną rośliną w plemionach Południowej Ameryki. To produkt, który w swoim składzie kryje pokaźny zestaw cennych dla zdrowia składników. Z tego powodu komosa ryżowa została zaliczona do superfoods. To produkty o ponadprzeciętnych wartościach odżywczych.
Ziarna komosy ryżowej BIO to źródło pełnowartościowego białka roślinnego. Porcja 100 g dostarcza ok. 12-14 g białka, które zawiera komplet aminokwasów niesyntezowanych w organizmie - konieczne jest dostarczanie ich z pożywienia. To jeden z elementów, który odróżnia quinoa od klasycznych zbóż. Warto włączyć ten produkt do diety wegańskiej, która ma bardziej ograniczone źródła białka.
Ponadto ekologiczna komosa dostarcza witaminy z grupy B, E, D oraz niezbędne minerały takie jak mangan, magnez, fosfor, miedź, żelazo, cynk, potas, selen, wapń. Zawarte w quinoa błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas linolenowy, linolowy i oleinowy, regulują poziom cholesterolu we krwi. Dzięki temu obniża się ryzyko miażdżycy oraz innych schorzeń układu krwionośnego.
W komosie ryżowej znajdują się też flawonoidy, czyli przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki. W efekcie opóźniają się procesy starzenia organizmu oraz zmniejsza się ryzyko rozwoju nowotworów i innych chorób.
Ziarna pseudozbóż takich jak quinoa naturalnie są bezglutenowe. Dlatego wybierane są przez osoby chore na celiakię lub wykluczające gluten z innych powodów. Indeks glikemiczny ugotowanej BIO komosy ryżowej jest niski - 35. To mniej niż wynosi IG BIO kaszy czy ryżu ekologicznego.
Jak ugotować komosę ryżową?
Gotowanie komosy ryżowej wygląda tak jak gotowanie kaszy lub ryżu. Ziarna quinoa należy wypłukać w wodzie, aby wypłukać gorzki posmak. Następnie gotować w proporcji 1:2 (1 porcja quinoa na 2 porcje wody) ok. 25 minut. Dokładny czas gotowania podany jest na kartach produktowych i etykietach produktów.
Zastosowanie Quinoa
Quinoa BIO to uniwersalny składnik pasujący do wielu dań i potraw. Może być stosowana jako zamiennik kaszy lub ryżu. Quinoa bio sprawdzi się jako dodatek do głównych dań obiadowych, zup, gulaszy, sałatek, owsianki, słodkich deserów. Sposobów na wykorzystanie tego składnika jest mnóstwo.
Komosa ryżowa BIO w sklepie Żywioł Zdrowia
W ofercie naszego sklepu dostępne są ziarna BIO komosy ryżowej. Występuje ona w trzech rodzajach ‒ biała, czerwona i czarna.
Quinoa biała ma najbardziej delikatny smak i konsystencję. Podczas gotowania mocno pęcznieje. Lekko słodkawy smak sprawia, że jest najbardziej lubiana oraz pasuje do słodkich deserów.
Quinoa czerwona ma mocniejszy, orzechowy posmak. Podczas gotowania nie nabiera dużo wody ‒ pozostaje zwarta i lekko chrupiąca.
Quinoa czarna również ma orzechowy posmak i po ugotowaniu pozostaje lekko twarda. Barwa ziaren wynika z dużej zawartości antocyjanów.