Czekolady ekologiczne
57 produktów
Wyświetlam 1 - 48 z 57 produktów
Czekolada to jeden z tych produktów, które cieszą się niesłabnącą popularnością. Słodka i aromatyczna, doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu potraw, a także jako samodzielny smakołyk. Początki czekolady miały miejsce ponad 4000 lat temu w Środkowej Ameryce. Tamtejsze ludy odkryły napój z ziaren kakaowca, który urósł z czasem do napoju bogów.
Właściwości ekologicznej czekolady
Powstająca z kakao czekolada to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych substancji, choć cenimy ją głównie za niesamowity smak i wspomożenie w momentach spadku energii. Minerały i witaminy zawarte w czekoladzie wszechstronnie wspomagają organizm. Dzieje się to za sprawą podstawowego składnika czekolady, czyli kakao.
Oprócz energii z węglowodanów naturalna czekolada dostarcza sporą porcję magnezu, który jest istotnym składnikiem dla układu nerwowego, krwionośnego oraz mięśni. Kakao dostarcza również inne składniki odżywcze. To między innymi żelazo, potas, cynk, miedź, antyoksydanty, witaminy z grupy B oraz witaminy A i E.
Dostępna u nas czekolada BIO reguluje ciśnienie krwi i poziom cholesterolu zapobiegając zatorom, zawałom i miażdżycy. Wspomaga pracę mózgu (podobnie jak pieczywo razowe z mąki ekologicznej), dzięki czemu jesteśmy bardziej skoncentrowani i wydajni w pracy. W czasie wzmożonego wysiłku dobrze jest posilić się kawałkiem czekolady. Zapewni zastrzyk dodatkowej energii podczas intensywnego treningu, wyprawy górskiej, ale również w czasie wymagającej pracy lub podróży. Zawarte w bio czekoladzie składniki podnoszą poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia, dzięki czemu poprawia humor.
Jednym z bardziej cenionych składników czekolady są polifenole (w tym flawonoidy), które wykazują działanie antyoksydacyjne. Zwalczają one wolne rodniki, które przyczyniają się do przyspieszenia starzenia się organizmu oraz rozwoju chorób układu krwionośnego i nowotworów. Pozytywnie wpływają na układ krążenia - zapobiegają zatorom i blokującym przepływ krwi zakrzepom oraz neutralizują negatywne skutki działania złego cholesterolu. Systematyczne spożywanie niewielkiej porcji gorzkiej czekolady może znacznie zredukować ryzyko rozwoju chorób serca.
Warto również zaznaczyć, że wśród innych słodyczy czekolada najmniej szkodzi zębom, a może nawet zapobiegać rozwojowi próchnicy.
Mimo wszelkich zalet w spożywaniu ekologicznej czekolady należy zachować umiar. Jest to produkt wysokokaloryczny, który może przyczynić się do przekroczenia dziennego zapotrzebowania na kalorie i prowadzić do nadwagi. Do efektów ubocznych nadmiaru czekolady można zaliczyć też bóle głowy i problemy z trawieniem. Nie jest to produkt polecany cukrzykom.
Rodzaje czekolady
Czekolada gorzka cechuje się wysoką zawartością masy kakaowej, między 70% a 100%. Zawiera najwięcej cennych składników odżywczych z kakao, dlatego jest uważana za najzdrowszy rodzaj. Zazwyczaj zawiera niewiele dodatkowego cukru.
Czekolada mleczna zawiera mniej niż 50% masy kakaowej ze względu na dodatek mleka. Do czekolady mlecznej często dorzuca się różne dodatki, np. orzechy, migdały lub suszone owoce.
Czekolada biała jest uważana za najmniej wartościową, ale nie za niezdrową. W składzie nie zawiera masy kakaowej, jedynie tłuszcz kakaowy lub masło kakaowe. Dobrze smakuje, jednak nie posiada tyle cennych składników jak czekolady wykonane z większej ilości kakao.
Czekolada surowa to czekolada gorzka, ale różni się tym, że nieprażone ziarna kakao rozcierane są na zimno (poniżej 45°C). Dzięki temu surowa czekolada zachowuje maksymalnie dużo składników odżywczych z ziaren kakao.
Jak powstaje naturalna czekolada?
Do powstania czekolady niezbędny jest jej podstawowy składnik, czyli kakao. Drzewo zwane kakaowcem rośnie na obszarach, gdzie klimat jest gorący i wilgotny. Dlatego najwięcej kakao produkuje się w państwach leżących w klimacie okołorównikowym w Afryce i Ameryce Południowej. Przodują kraje takie jak Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana, Nigeria, Brazylia, czy Meksyk. Gdy owoce kakaowca są dojrzałe zbiera się je i wyłuskuje ziarna. Następnie przechodzą proces suszenia, fermentacji i prażenia. Dalej ziarna zgniatane są na miazgę kakaową
Wyselekcjonowane ziarna najlepszej jakości trafiają do wytwórcy czekolady. Kolejny etap obejmuje wielogodzinne konszowanie, czyli mieszanie masy kakaowej z innymi składnikami, takimi jak cukier, mleko i tłuszcz kakaowy. Wymieszaną masę hartuje się na zmianę wyższą i niższą temperaturą, aby ustalić strukturę czekolady. Dzięki temu czekolada trzeszczy podczas łamania. Ostatnim etapem produkcji jest formowanie tabliczek i pakowanie.
BIO czekolady w sklepie Żywioł Zdrowia
W naszym sklepie ze zdrową żywnością proponujemy ekologiczne czekolady różnego rodzaju. Dostępne są czekolady gorzkie o różnej zawartości kakao, w tym surowe czekolady Cocoa.
Coś dla siebie znajdą również wielbiciele mlecznej czekolady z dodatkami jak orzechy ekologiczne, migdały, czy karmel. W ofercie jest też czekolada biała. Natomiast produkty oznaczone certyfikatem Fair Trade pochodzą z tzw. sprawiedliwego handlu. Produkcja czekolad Oxfam Fair Trade, dostępnych u nas, uwzględnia uczciwe traktowanie wszelkich pracowników zajmujących się uprawą kakao, pośredników i lokalnych społeczności.