Orzechy ekologiczne
21 produktów
Wyświetlam 1 - 21 z 21 produktów
Ekologiczne orzechy to źródło wielu witamin i minerałów oraz energii głównie z tłuszczów. Orzechy wspomagają pracę mózgu, poprawiają koncentrację oraz regulują poziom cukru we krwi. Większość orzechów dostarcza sporą porcję witaminy E, która opóźnia procesy starzenia się skóry i włosów oraz je regeneruje i odżywia.
Sposobów na wykorzystanie bio orzechów jest wiele. Mogą być samodzielną przekąską, ale najlepsze połączenie smakowe tworzą wykorzystane w wypieku z użyciem mąki orkiszowej BIO lub mąki żytniej BIO. Nadają się także do deserów, owsianki, musli albo koktajli. Nie psują się szybko i mogą być przechowywane długi czas.
Migdały
Migdały bio faktycznie nie są orzechami, ale nasionami migdałowca, choć powszechnie błędnie uważa się je za orzechy. Migdały pochodzą z Bliskiego Wschodu i cenione są za swój smak i wartości odżywcze. Zawierają sporo witamin z grupy B, witaminy E i A. W połączeniu z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi oraz potasem migdały wspomagają układ krwionośny obniżając poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, oraz zapobiegają rozwojowi cukrzycy. Mogą również wspomagać organizm w czasie ciąży. Liczne witaminy i minerały zawarte w migdałach czynią je bardzo zdrowym składnikiem.
Orzechy brazylijskie
Orzechy brazylijskie bio nazywane są też orzeszkami para. Spośród wszystkich pokarmów orzechy brazylijskie są najbogatszym źródłem selenu. Orzechy brazylijskie zawierają sporą ilość wapnia wzmacniającego kości, potasu obniżającego ciśnienie krwi, a także magnezu, witaminy E oraz kwasu foliowego. Podobnie jak inne orzechy, cechują się zawartością wysokiej jakości kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za prawidłową pracę mózgu. Szczególną rolę odgrywają kwasy omega-3 działające również korzystnie na układ krążenia i samo serce.
Orzechy laskowe
Orzechy laskowe bio to okrągłe orzeszki znane z mieszanki studenckiej. Owoce leszczyny wyróżniają się wysoką zawartością witaminy E, opisywaną jako witamina młodości. W orzeszkach laskowych nie brakuje też witamin z grupy B, obniżającego ciśnienie krwi potasu oraz wapnia i fosforu, które wzmacniają kości.
Orzechy nerkowca
Orzechy nerkowca bio w smaku są delikatne i lekko słodkie. Są znane ze swojego działania zapobiegającego rozwojowi cukrzycy typu 2. Orzechy nerkowca zawierają sporo potasu, magnezu i nienasyconych kwasów tłuszczowych – substancje te przyczyniają się do obniżenia ciśnienia oraz cholesterolu we krwi. Dodatkowo zawarte w orzechach nerkowca witaminy z grupy B wspierają prawidłowe działanie układu nerwowego, redukują stres oraz poprawiają koncentrację.
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie bio - wysoka kaloryczność orzechów włoskich wynika z dużej ilości wysokiej jakości kwasów tłuszczowych i białka. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe pomagają obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienia krwi. Orzechy włoskie zawierają również witaminy z grupy B oraz minerały m.in. potas, magnez, cynk i fosfor. Orzechy włoskie przeciwdziałają chorobom układu krążenia, wzmacniają układ krwionośny, wspomagają pracę mózgu i mogą przyczyniać się do poprawy wyglądu skóry i włosów.
Wiórki kokosowe
Wiórki kokosowe bio to wysuszony i starty miąższ orzecha kokosowego. Sam miąższ kokosa zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy C i E. Zawiera również sporo błonnika, potasu i magnezu. Wiórki kokosowe zazwyczaj są stosowane jako dodatek do ciast czy deserów.
Ekologiczne orzechy w sklepie Żywioł Zdrowia
W naszej ofercie dostępne są różne rodzaje ekologicznych orzechów:
- migdały,
- orzechy brazylijskie,
- orzechy laskowe,
- orzechy nerkowca,
- orzechy pekan,
- orzechy piniowe,
- orzechy włoskie,
- wiórki kokosowe,
- jadalne kasztany.