Makaron Konjac (Shirataki)
18 produktów
Wyświetlam 1 - 18 z 18 produktów
Makarony Konjac, nazywane też makaronami Shirataki lub białym wodospadem, powstają z mąki z korzenia rośliny konjac (Amorphophallus konjac). Pierwotnie występowała na terenach południowo-zachodniej części Chin, ale jej uprawa rozpowszechniła się na terenie różnych części Azji. Dziwidło Riviera uprawiana jest dla pokaźnych rozmiarów bulw, które są jadalne po odpowiednim przygotowaniu. W Chinach i Japonii to popularny składnik tradycyjnych dań. Swoją polską nazwę zawdzięcza zdecydowanie nietypowemu wyglądowi.
Makaron Konjac – właściwości
Mąka z bulw rośliny konjac wykorzystywana jest do produkcji tych makaronów. Aż 97% składu to woda, dlatego makaron ma lekko galaretowatą konsystencję. Niewątpliwą zaletą jest niska kaloryczność tych produktów. 100 g tego gotowego BIO makaronu zawiera 9 kcal – nie znajdziemy w nim węglowodanów, białka i tłuszczu. Zawiera jedynie błonnik rośliny (glukomannan), który może wspomóc organizm w regulowaniu poziomu cholesterolu i cukru we krwi oraz daje uczucie sytości. Jest również źródłem wapnia.
Polecany jest osobom na diecie redukcyjnej lub ketogenicznej, weganom i nietolerującym glutenu. Makaron Shirataki może również być dobrym wyborem dla osób z cukrzycą typu 2, ponieważ za sprawą błonnika glukomannan spowalnia proces wchłaniania się makroskładników. Dzięki temu ogranicza możliwość szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi.
Jak przygotować ekologiczny makaron Shirataki?
Makaron wymaga niewiele pracy, jest praktycznie gotowy już w pudełku. Należy odsączyć na sitku wodę z opakowania, wypłukać w zimnej wodzie i dodać do innych składników – ekologicznego sosu, sałatki, gulaszu, czy mięsa. Dobrze też pasować będą nasze ryby konserwowe BIO jako dodatek zdrowych tłuszczy. Można również po wypłukaniu gotować lub smażyć makaron Konjac przez ok. 1 minutę, a następnie dodać do potrawy. Warto dobrze wypłukać makaron, aby zredukować jego zapach.
Sam w sobie makaron nie ma specjalnego smaku – składa się głównie z wody. Jednak dobrze wchłania inne smaki, dlatego warto łączyć go z innymi dodatkami i przyprawami. Dzięki temu można uzyskać smaczny i niskokaloryczny posiłek przypominający ten z tradycyjnym makaronem czy ryżem.