Spis treści:
- Pieprz – pospolita przyprawa?
- Co to jest piperyna?
- Piperyna – działanie
- Piperyna – dla kogo?
- Piperyna – stosowanie
- Piperyna – przeciwskazania
- Kurkuma z piperyną
- Piperyna – korzyści dla zdrowia
Pieprz – pospolita przyprawa?
Pieprz to jedna z najpopularniejszych i najstarszych przypraw. Roślina ta wywodzi się z południowych Indii, rośnie w tropikalnych klimatach – gorących i wilgotnych. Mielone lub całe owoce pieprzu używamy jako przyprawę przede wszystkim ze względu na smak, jaki nadaje potrawie. Jednak pieprz zapewnia nie tylko smak i aromat, ale również składniki korzystne dla zdrowia.
Jednym z głównych składników pieprzu jest piperyna. To właśnie ona odpowiada za ostro-gorzki smak pieprzu i jego aromat. Przeczytaj jak piperyna może pomóc ci w diecie odchudzającej oraz wzmacnianiu odporności.
Co to jest piperyna?
Piperyna to organiczny związek chemiczny, alkaloid piperydynowy występujący w pieprzu czarnym (Piper nigrum L.), roślinie z rodziny pieprzowatych (Piperaceae), w wierzchniej warstwie owoców. Została odkryta w 1819 roku przez duńskiego chemika i fizyka Hansa Christiana Ørsteda, któremu udało się wyodrębnić ją z owoców czarnego pieprzu. Owoc pieprzu zawiera około 5-8% piperyny, dlatego stosuje się ją w formie ekstraktu w kapsułkach.
Z owoców pieprzu czarnego powstają trzy rodzaje przypraw:
- Pieprz czarny – owoce niedojrzałe, wysuszone i sfermentowane.
- Pieprz biały – owoce dojrzałe, krótko gotowane i wysuszone, łagodny smak.
- Pieprz zielony – owoce niedojrzałe, marynowane w kwasie octowym i wysuszone.
Natomiast pieprz czerwony to w istocie wysuszone jagody Schinusa peruwiańskiego, rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej.
Piperaceae – roślina z rodziny pieprzowatych
Piperyna – działanie
Piperyna na odchudzanie
Piperyna kojarzona jest najczęściej z odchudzaniem. Nasila proces lipozy, czyli utleniania tkanki tłuszczowej. Podnosząc temperaturę ciała, przyspiesza metabolizm i spalanie kalorii.
Oczywiście wyciągi z czarnego pieprzu nie są cudowną receptą na odchudzanie. Fundamentalne znaczenie ma zbilansowana dieta (z ujemnym bilansem kalorycznym) oraz aktywność fizyczna. Piperyna to tylko jeden z elementów układanki, który może wspomóc proces redukcji tkanki tłuszczowej.
Piperyna wspomaga trawienie i przyswajanie składników odżywczych
Piperyna jest substancją zwiększającą możliwości przyswajania składników odżywczych. Zwiększa tolerancję przewodu pokarmowego na niektóre witaminy i minerały. Poprawia anabolizm białek, dzięki czemu organizm łatwiej trawi i przyswaja wysokobiałkowe odżywki stosowane przez sportowców. Zwiększona ilość wchłanianych witamin i minerałów przyczynia się do budowania odporności o zachowania organizmu w zdrowiu.
Związki piperynowe przyczyniają się do produkcji soków trawiennych i ukrwienia przewodu pokarmowego, dzięki czemu organizm łatwiej wchłania do krwi składniki odżywcze z pożywienia albo z leków.
Piperyna wspomaga pracę mózgu
Piperyna korzystnie działa również na układ nerwowy. Wykorzystywana jest w suplementach poprawiających koncentrację, pamięć i procesy myślowe. Może pozytywnie wpłynąć na przeciwdziałanie i leczenie Alzheimera oraz depresji.
Piperyna – dla kogo?
Suplementy z piperyną polecane są zwykle osobom chcącym zrzucić kilka kilogramów. Sprawdzą się u sportowców, osób aktywnych fizycznie, ale też u tych mało aktywnych, którzy łatwiej nabierają niepotrzebnej tkanki tłuszczowej. Może też wspomóc osoby z depresją i bielactwem nabytym.
Piperyna – stosowanie
Zalecana dzienna dawka piperyny to 5-10 mg w 1-2 porcjach. Po trzech miesiącach stosowania należy zrobić przerwę na co najmniej 1-2 miesiące.
Piperyna – przeciwskazania
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji. Stosując inne leki warto skonsultować z lekarzem chęć włączenia do diety suplementów z piperyną. Piperyna może u niektórych wywoływać podrażnienia układu pokarmowego.
Kurkuma z piperyną
Piperyna i kurkumina to dobrze współgrające ze sobą składniki. Zawarta w czarnym pieprzu piperyna zwiększa przyswajalność kurkuminy nawet o 2000%.
Sama kurkuma wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Wspomaga trawienie, pracę mózgu, opóźnia procesy starzenia się, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi i pomaga regenerować wątrobę i trzustkę. Zaliczana jest do produktów typu superfoods.
Kurkuma i czarny pieprz to składniki złotego mleka – prostego w przygotowaniu ajurwedyjskiego napoju, wzmacniającego odporność.
Piperyna – korzyści dla zdrowia
Piperyna to główny bioaktywny składnik pieprzu, odpowiadający za charakterystyczny ostry smak. Podsumowując, piperyna cechuje się kilkoma właściwościami:
- wzmaga spalanie tłuszczu, podnosząc temperaturę ciała i przyspieszając metabolizm,
- zwiększa przyswajalność białka, niektórych witamin i minerałów oraz leków,
- poprawia trawienie,
- zwiększa odporność,
- poprawia koncentrację i pamięć,
- może wspomóc leczenie alzheimera oraz depresji,
- zaleca się suplementować 5-10 mg dziennie, w 1-2 porcjach,
- piperynę warto łączyć z kurkuminą.