Spis treści:
- Mleko z kurkumą
- Właściwości kurkumy – podstawowego składnika złotego mleka
- Na co pomaga złote mleko?
- Jak często pić złote mleko?
- Złote mleko – prosty przepis
- Dlaczego warto pić złote mleko?
- Złote mleko – przeciwwskazania
Mleko z kurkumą
Haldi Ka Doodh, czyli złote mleko. To rozgrzewająca mikstura znana od starożytności w tradycyjnej medycynie indyjskiej – ajurwedzie. Od ponad 4 tysięcy lat mleko z kurkumą jest receptą na odporność, zdrowie, leczenie wielu dolegliwości i dobre samopoczucie.
W artykule omawiamy właściwości złotego mleka, a konkretniej kurkumy. Dowiesz się, na co pomaga, dlaczego warto oraz jakie są przeciwskazania. Poznasz też prosty przepis na mleczny napój z kurkumą.
Właściwości kurkumy – podstawowego składnika złotego mleka
Złote mleko opiera się na kurkumie, niezwykłej przyprawie powstającej z korzenia ostryżu długiego (Curcyma longa). Ma pikantny, korzenny i trochę gorzki smak oraz charakterystyczną żółtopomarańczową barwę. To właśnie ona odpowiada za większość korzyści z napoju. Wszechstronne działanie kurkumy zapewniło jej miejsce wśród Superfoods – produktów spożywczych o ponadprzeciętnych właściwościach.
Kurkumina, czyli czynny składnik kurkumy, wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Wspomaga organizm w walce z wirusami i bakteriami. Kurkumina to silny antyoksydant, który zapobiega powstawaniu nowotworów, pomaga w ich leczeniu i spowalnia procesy starzenia się organizmu. Wspomaga trawienie oraz prawidłową pracę mózgu. Kurkuma jest również dodawana do wielu leków i suplementów diety wykorzystywanych przy niewydolności trzustki i wątroby. Ponadto obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Na co pomaga złote mleko?
Kurkuma od setek lat stosowana jest w walce z przeziębieniami, grypami i innymi infekcjami. W czasie przeziębienia złote mleko rozgrzewa i skutecznie wspomaga organizm w procesie powrotu do zdrowia. Pomaga leczyć gorączkę, ból gardła i kaszel.
Regularnie spożywane złote mleko może wspomóc sen i regenerację u osób, które mają problemy z zasypianiem. Ajurwedyjski eliksir działa uspokajająco i wyciszająco, dlatego wieczorna porcja pomaga zapaść w głęboki i efektywny sen, aby rano cieszyć się energią.
Złote mleko może być też wykorzystywane do leczenia alzhaimera, bólu stawów i cukrzycy.
Jak często pić złote mleko?
Jeden kubek dziennie zupełnie wystarczy. Nadmiar kurkumy może powodować dolegliwości żołądka. Należy znać umiar podobnie jak z innymi produktami.
Mleko z kurkumą można pić w dowolnym momencie dnia. Zazwyczaj jest to wieczór, ponieważ napój odpręża i ułatwia zasypianie.
Złote mleko – prosty przepis
Istnieje wiele różnych przepisów na złote mleko, ale bazują one na tych samych składnikach. Oprócz zmielonej kurkumy potrzebne będzie (jak sama nazwa wskazuje) mleko i olej kokosowy. Wykorzystać można mleko krowie, kozie albo roślinne, np. migdałowe, kokosowe, owsiane.
Do kurkumy warto dodać trochę czarnego pieprzu. Zawarta w nim piperyna zwiększa przyswajalność kurkuminy nawet o 2000%.
Przepis na złote mleko można modyfikować dodatkami i innymi przyprawami, aby uzyskać nowe smaki. Wedle uznania można dodać odrobinę cynamonu, imbiru, goździków lub miodu.
Złote mleko powstaje w dwóch etapach. Najpierw przygotowujemy pastę z kurkumy, a następnie napój.
Składniki na pastę z kurkumy:
- ½ szklanki wody,
- ¼ szklanki mielonej kurkumy,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Sposób przygotowania pasty z kurkumy:
Dodaj do rondelka wodę, kurkumę i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez 6 – 8 minut, mieszając i nie doprowadzając do wrzenia. Po uzyskaniu gęstej konsystencji przełóż do innego naczynia i przechowuj w lodówce do 2 tygodni.
Składniki:
- 1 szklanka wybranego mleka – krowiego, owsianego albo kokosowego,
- 1 łyżeczka przygotowanej pasty z kurkumy,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- opcjonalnie: miód, cukier trzcinowy, syrop z agawy, inne przyprawy – cynamon, goździki, imbir.
Sposób przygotowania:
Dodaj do rondelka mleko, pastę z kurkumy i olej kokosowy. Podgrzej na małym ogniu przez kilka minut, mieszając i nie doprowadzając do wrzenia. Opcjonalnie posłodź miodem lub syropem i dodaj inne przyprawy. Odstaw napój do wystygnięcia. Gotowe!
Dlaczego warto pić złote mleko?
Przygotowanie złotego mleka jest całkiem szybkie i proste. Ale przede wszystkim warto ze względu na pozytywne dla zdrowia działanie:
- wzmacnia odporność, pomaga z przeziębieniami i infekcjami;
- kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem – spowalnia procesy starzenia się, działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwnowotworowo; reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi, wspomaga trawienie, trzustkę i wątrobę;
- ułatwia zasypianie i zwiększa efektywność snu;
- rozgrzewa, dobrze smakuje i poprawia nastrój.
Złote mleko – przeciwwskazania
Mimo swoich licznych zalet ajurwedyjskie złote mleko nie jest dla każdego. Kurkumy nie powinny spożywać osoby mające problemy z układem trawiennym (wrzody żołądka, nadkwasota). Kurkumina wzmaga produkcję enzymów trawiennych i podrażnia błonę śluzową jelit i żołądka. Nie zaleca się jej osobom z problemami z wątrobą i drogami żółciowymi (kamica żółciowa). Osoby stosujące leki rozrzedzające krew i przeciwcukrzycowe powinny skontaktować się wcześniej z lekarzem. Kurkumy nie powinny spożywać kobiety w ciąży.