Spis treści:
- Czarnuszka siewna
- Czym jest olej z czarnuszki i co zawiera?
- Olej z czarnuszki – właściwości lecznicze
- Olej z czarnuszki – zastosowanie kosmetyczne
- Olej z czarnuszki – zastosowanie w kuchni
- Jak stosować olej z czarnuszki?
- Olej z czarnuszki – przeciwskazania
- Na co pomaga olej z czarnuszki?
Czarnuszka siewna
Czarnuszka siewna to roślina, która znana była już w starożytności na Bliskim Wschodzie oraz w Azji. Czarnuszkę czasem nazywa się złotem faraonów lub czarnuszką egipską, ponieważ była lubiana przez władców starożytnego Egiptu.
Wykorzystywana była jako przyprawa (substytut pieprzu), dodatek do żywności oraz jako środek leczniczy. Ziarnom czarnuszki siewnej przypisywano wiele korzystnych właściwości leczniczych. Do dzisiaj z powodzeniem wspiera organizm na różnych płaszczyznach oraz wzbogaca smak pieczywa i innych potraw.
Tłoczony z czarnych ziaren olej jest prawdziwą skarbnicą prozdrowotnych substancji. To skondensowana forma, łatwa do spożycia i przyswojenia przez organizm. Liczne badania naukowe pokazały, że suplementacja oleju z czarnuszki jest skuteczna.
Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jak olej z czarnuszki może ci pomóc, co zawiera, jak i kiedy go stosować.
Kwiaty czarnuszki siewnej
Czym jest olej z czarnuszki i co zawiera?
Czarnuszka siewna (Nigella sativa) to dzikorosnąca roślina, z charakterystycznymi błękitnymi i białymi kwiatami. Jednak to nie estetyczny wygląd rośliny zapewnił jej popularność, ale jej nasiona. Nasiona czarnuszki zbiera się, gdy ich barwa stanie się brunatna. To właśnie w nich znajdują się najcenniejsze dla zdrowia składniki.
Nasiona czarnuszki, z których tłoczy się olej, zawierają ogrom substancji odżywczych, a najważniejsze z nich to:
- węglowodany 28-33%;
- białko 15-20%;
- błonnik 25-35%;
- kwasy tłuszczowe 30-50%, w tym:
- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) 70-85%, głównie kwas linolowy 50-60% (omega-6), oleinowy 20% (omega-9) i alfa-linolowy 0,5-1% (omega-3);
- nasycone kwasy tłuszczowe (NKT) 15-30%, głównie kwas palmitynowy 11-13%;
- olejki eteryczne, w tym tymochinon wykazujący działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, przeciwbakteryjne;
- fitosterole, czyli silne przeciwutleniacze;
- witamina E;
- beta-karoten;
- minerały – m.in. wapń, fosfor, żelazo, miedź, cynk, magnez, sód, potas.
Dokładne wartości poszczególnych składników różnią się w zależności od pochodzenia i odmiany czarnuszki.
Nasiona czarnuszki
Olej z czarnuszki – właściwości lecznicze
W starożytności olejowi z czarnuszki przypisywano tak wiele właściwości leczniczych, że uważano go za lek dobry na każdą przypadłość oprócz śmierci. Patrząc na mnogość zastosowań, jest w tym stwierdzeniu nieco prawdy.
Olej z czarnuszki wzmacnia odporność
Systematyczne stosowanie oleju z czarnuszki pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. To naturalny sposób na zwiększenie liczby komórek odpornościowych, szczególnie w sezonie podwyższonego ryzyka złapania infekcji.
Olej z czarnuszki łagodzi objawy alergii
Olej z czarnuszki polecany jest w przypadku sezonowych alergii. Regularnie stosowanie łagodzi objawy alergii takie jak katar sienny, czy nieżyt nosa. Może też poprawiać zdrowie astmatyków i osób ze schorzeniami górnych dróg oddechowych. Łagodzi stany zapalne i poprawia kondycję płuc. Wynika to z przeciwhistaminowego działania oleju z czarnuszki i tymochinonu.
Olej z czarnuszki łagodzi bóle stawów
Przeciwzapalne działanie oleju z czarnuszki może być wykorzystane do łagodzenia reumatoidalnego zapalenia stawów. Dodatkowo redukuje stres oksydacyjny – nadmiar wolnych rodników przyczynia się do rozwoju wielu schorzeń, w tym związanych ze stawami.
Olej z czarnuszki obniża ciśnienie krwi, poziom cukru i cholesterolu
Olej z czarnuszki redukuje ciśnienie krwi. Skutecznie wpływa na regulacje poziomu cukru, cholesterolu i trójglicerydów we krwi. W ten sposób czarnuszka przeciwdziała problemom z układem krążenia takim jak miażdżyca, zawał serca, czy niedokrwienie serca. Redukcja poziomu glukozy i złego cholesterolu przeciwdziała rozwojowi cukrzycy typu 2 i poprawia zdrowie osób z insulinoopornością. Olej z czarnuszki może wspomóc osoby cierpiące na te przypadłości.
Olej z czarnuszki na dolegliwości układu pokarmowego
W przypadku problemów z układem pokarmowym spożywanie czarnuszki również może się sprawdzić. Regularne stosowanie chroni błonę śluzową żołądka oraz redukuje wrzody żołądka, refluks czy niestrawność. Ponadto korzystnie obniża stężenie enzymów wątrobowych i stopień otłuszczenia wątroby.
Olej z czarnuszki – zastosowanie kosmetyczne
Olej z czarnuszki może być również stosowany zewnętrznie, do pielęgnacji skóry i włosów. Przeciwzapalne działanie wykorzystywane jest przy łagodnym i średnim trądziku pospolitym. Oczyszcza skórę, reguluje wydzielanie sebum i łagodzi stany zapalne. Pomoże również szybciej zagoić rany i poparzenia od słońca.
Olej z czarnuszki wykorzystywany jest do leczenia atopowego zapalenia skóry. Odżywia i nawilża skórę, redukując zmiany zapalne wywołane chorobą. Może również pomóc z objawami alergii, takimi jak swędzenie i pieczenie skóry.
Zewnętrzne stosowane oleju z czarnuszki dotyczy również skóry głowy oraz samych włosów. Systematyczne wcieranie olejku nawilża skórę, wzmacnia cebulki włosów, oraz sprzyja usuwaniu łupieżu. W efekcie włosy są silniejsze, lepiej nawilżone i rzadziej wypadają.
Olej z czarnuszki – zastosowanie w kuchni
Charakterystyczny korzenny smak oleju z czarnuszki nie wszystkim przypada do gustu. Jednak osoby chcące spożywać go jako dodatek do żywności powinny pamiętać, że olej z czarnuszki stosuje się zawsze na zimno. Podgrzewanie do wysokich temperatur niszczy jego cenne składniki odżywcze. Olej dodać można na przykład do sałatek, sosów, kasz, makaronów.
Jak stosować olej z czarnuszki?
Olej z czarnuszki można spożywać jako dodatek do sałatek czy sosów, jednak optymalną formą wydaje się przyjmowanie bezpośrednie, w kapsułkach lub odmierzając porcję łyżeczką.
Zalecana dzienna porcja oleju z czarnuszki to 1 łyżeczka 2 razy dziennie dla dorosłych i ½ łyżeczki 2 razy dziennie dla dzieci.
Wybierając olej z czarnuszki w kapsułkach zalecana dzienna porcja to 500-1000 mg 2-3 razy dziennie, a w formie mielonych nasion 2-5 g 2 razy dziennie. Dobrze jest stosować się do zaleceń zapisanych na etykiecie produktu.
Stosując olej bezpośrednio na skórę wystarczy wmasować kilka/kilkanaście kropel w wybrane miejsce.
Aby faktycznie zauważyć efekty suplementacji, należy być cierpliwym i konsekwentnym. Regularne spożywanie oleju z czarnuszki powinno zacząć przynosić efekty po kilku tygodniach.
Olej z czarnuszki – przeciwskazania
Do stosowania oleju z czarnuszki nie ma większych przeciwwskazań. Warto pamiętać, że obniża ciśnienie krwi, dlatego osoby ze zbyt niskim ciśnieniem powinny się wstrzymać ze stosowaniem. Wykazuje również działanie przeciwskurczowe, dlatego nie jest polecany kobietom w ciąży.
Na co pomaga olej z czarnuszki?
Aby podsumować zebraną wiedzę, przedstawiamy listę właściwości i korzyści płynących ze spożywania oleju z czarnuszki:
- wzmacnia odporność,
- łagodzi objawy alergii,
- obniża ciśnienie krwi,
- obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi,
- korzystnie wpływa na układ pokarmowy i wątrobę,
- łagodzi bóle stawów,
- przeciwdziała rozwojowi nowotworów i cukrzycy typu 2,
- wspomaga leczenie atopowego zapalenia skóry i lekkich odmian trądziku pospolitego,
- przyspiesza gojenie się ran i łagodzi oparzenia słoneczne,
- wzmacnia włosy, nawilża skórę głowy i pomaga pozbyć się łupieżu.