Masło klarowane Ghee – właściwości i zastosowanie

Spis treści:

  1. Masło klarowanie – pochodzenie
  2. Jak powstaje masło klarowane ghee?
  3. Punkt dymienia masła klarowanego
  4. Masło klarowane – właściwości
  5. Masło klarowanie – zastosowanie
  6. Jak przechowywać masło klarowane?
  7. Jakie korzyści dla zdrowia daje ghee?

Masło klarowanie – pochodzenie

Masło klarowane pochodzi z Indii i jest tam nazywane „ghee” lub „ghi”. Metoda klarowania masła powstała już ponad 4 tysiące lat temu i od tego czasu masło ghee jest powszechnie używane w kuchni.

Hindusi uważają je za najlepszy tłuszcz świata i wykorzystują nie tylko do przygotowywania potraw, ale również w celach religijnych. Używane jest do rytuałów wedyjskich, podczas ślubów i pogrzebów oraz do napełniania lamp olejnych podczas ceremonii.

Ajurweda – tradycyjna medycyna indyjska – zalecała wykorzystywanie ghee podczas medytacji. Przypisywała mu różne działanie lecznicze.

Jak powstaje masło klarowane ghee?

Oryginalne indyjskie ghee wytwarza się z mleka bawolego lub krowiego. Najpierw z mleka przygotowuje się klasyczne masło. Następnie otrzymane masło powoli się podgrzewa i roztapia na małym ogniu, aby pozbyć się wody i białka. Woda wyparowuje, a cząstki stałe zbierają się w postaci osadu, który jest usuwany.

W efekcie otrzymuje się czysty tłuszcz pozbawiony innych składników. Masło klarowane ma bursztynowo złoty kolor, a w postaci płynnej jest lekko przeźroczyste. Smak ma oczywiście maślany, z lekkim orzechowym aromatem.

Punkt dymienia masła klarowanego

Punkt dymienia to temperatura, przy której podgrzewany tłuszcz zaczyna się rozpadać na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe, traci wszelkie własności odżywcze i wydziela toksyny.

Patelnia ze smażącymi się warzywami

Masło klarowane ma temperaturę dymienia na poziomie 252°C, czyli znacznie więcej niż większość olejów. Dla porównania punkt dymienia zwykłego masła to 177°C. Smażenie w domowych warunkach zazwyczaj nie przekracza 180°C, dlatego masło klarowane można wykorzystywać do smażenia.

Masło klarowane – właściwości

W procesie klarowania z masła usuwane są wszelkie substancje niebędące tłuszczem mlecznym. Wlicza się do tego również cukier mlekowy, dzięki czemu masło klarowane może być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy oraz alergików uczulonych na krowie mleko. Dostarcza również rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E, K.

Właściwości prozdrowotne masła ghee były znane już setki lat temu w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej. Co może być zaskakujące, masło klarowane może pomagać w leczeniu chorób krążenia. Do ich rozwoju przyczynia się nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych. Masło klarowane dostarcza zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone.

Jednak w ghee znajdziemy nasycone kwasy tłuszczowe krótkołańcuchowe, które są lekkostrawne, poprawiają gospodarkę hormonalną i nie zwiększają szans na miażdżycę czy zawał. Ten rodzaj kwasów znaleźć można również w naturalnym oleju kokosowym.

Słoik z masłem klarowanym

Masło klarowane zawiera sporo cholesterolu, jednak nie jest to cholesterol utleniony, który odpowiada za choroby układu krążenia. Cholesterol utleniony powstaje w wyniku długiego ogrzewania w wysokiej temperaturze.

Może też zwiększać poziom dobrego cholesterolu (HDL), który odpowiada za transport cholesterolu do wątroby, gdzie jest wydalany.

Spożywając rozsądne ilości ghee nie ma obaw o podwyższenie się poziomu cholesterolu. Zaleca się, aby dziennie spożywać nie więcej niż dwie łyżki masła ghee.

Ponadto zawiera kwas linolowy zapobiegający rozwojowi komórek nowotworowych, uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki i korzystnie wpływa na serce. Może też wspomagać proces odchudzania i redukcji tkanki tłuszczowej.

Jednym z krótkołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych jest kwas masłowy, który wykazuje korzystne działanie na układ pokarmowy. Redukuje nadmiar kwasów żołądkowych, odżywia nabłonek dróg trawiennych i działa przeciwwirusowo. Możliwe, że przeciwdziała rozwojowi nowotworów.

Według praktyków Ajurwedy ghee wspomaga pracę mózgu, dzięki czemu wydajniej zachodzą procesy myślenia, zapamiętywania i uczenia się. Wierzą również, że wydłuża życie.

Masło klarowanie – zastosowanie

Zastosowanie masła klarowanego jest podobne do klasycznego masła. Posiada wysoką temperaturę dymienia, dlatego można je spokojnie używać do smażenia, pieczenia i duszenia. Wykorzystać je można również do wypieku ciast i smarowania chleba. Nadaje smażonym potrawom złotą skórkę i wyjątkowy smak.

Jak przechowywać masło klarowane?

Masło ghee bardzo długo zachowuje świeżość – kilka lub kilkanaście miesięcy. Czysty tłuszcz to środowisko niezbyt sprzyjające rozwijaniu się bakterii. 

Masło klarowane na kuchennym stole

Najlepiej jest przechowywać je w szczelnie zamkniętym słoiku z dala od światła słonecznego (np. w szafce), aby nie zjełczało. Można też trzymać je w lodówce.

Jakie korzyści dla zdrowia daje ghee?

Dlaczego warto włączyć masło klarowane do swojego kuchennego asortymentu? Podsumowując, przedstawiamy w skrócie korzyści z masła klarowanego ghee:

  • kwasy tłuszczowe zawarte w ghee nie przyczyniają się do rozwoju chorób układu krążenia,
  • nie zwiększa poziomu cholesterolu we krwi (przy rozsądnych ilościach),
  • korzystnie wpływa na układ trawienny i procesy trawienne – redukuje stany zapalne, reguluje ilość kwasów żołądkowych, odżywia przewody pokarmowe i przeciwdziała ich owrzodzeniu,
  • wspomaga metabolizm i redukcję tkanki tłuszczowej,
  • zawiera witaminy A, D, E, K,
  • nie zawiera laktozy,
  • nadaje się do smażenia w wysokiej temperaturze,
  • długo zachowuje świeżość,
  • ulepsza smak potrawy 😊
Produkty

Polecamy

Inne artykuły na blogu

Zobacz wszystkie
Zioła na wątrobę  ‒ które wybrać?

Zioła na wątrobę ‒ które wybrać?

Wiedza
Czy wiesz, że niektórymi ziołami możesz skutecznie wspomóc swoją wątrobę i przeciwdziałać chorobom? W artykule przedstawiamy naturalne zioła na wątrobę, które pomogą w jej regeneracji i oczyszczaniu.
Najpopularniejsze rodzaje pizzy włoskiej

Najpopularniejsze rodzaje pizzy włoskiej

Wiedza
Kochasz pizzę? 🍕 Jeśli tak, to ten artykuł jest dla Ciebie. Poznaj najpopularniejsze rodzaje pizzy włoskiej i ich charakterystyczne cechy. Dowiedz się też jaka jest historia pizzy.
Co zrobić ze śliwek? 15 pomysłów na wykorzystanie śliwek

Co zrobić ze śliwek? 15 pomysłów na wykorzystanie śliwek

Przepisy
Nie wiesz co zrobić ze śliwek? Poznaj nasze 15 pomysłów na śliwkowe potrawy - od przetworów po desery i obiady. Dowiesz się też, jak te fioletowe owoce wpływają na zdrowie.
Probiotyki a prebiotyki - czym są i czym się różnią?

Probiotyki a prebiotyki - czym są i czym się różnią?

Wiedza
Czy wiesz, czym są probiotyki i prebiotyki i jak wpływają na Twoje zdrowie? Przeczytaj, jakie są źródła, funkcje i zastosowania tych substancji, jak je prawidłowo stosować i jakie są możliwe przeciwwskazania.
Zioła na sen i bezsenność

Jakie zioła na sen i bezsenność?

Wiedza
Istnieją naturalne sposoby na poprawę jakości snu, które nie wymagają sięgania po leki farmakologiczne. W tym artykule przedstawiamy najpopularniejsze zioła, które mogą pomóc Ci w zasypianiu oraz zapewnić spokojny i regenerujący sen.
Kawa mrożona - przepis na domowe frappé

Kawa mrożona - przepis na domowe frappé

Przepisy
Mrożona kawa to napój, który z pewnością docenisz w upalne dni.  W tym artykule dowiesz się, jak zrobić ją w domu, jaką kawę i mleko używać, jakie dodatki i dekoracje wybrać i jak urozmaicić jej smak i wygląd.

Polecane produkty

Zobacz więcej
Bestseller
Prawdziwe KakaoPrawdziwe Kakao Ceremonialne
Bestseller
mieszanka ziół na pasożytymieszanka na pasożyty
Kakao ceremonialne 125 gKakao Islaverde
Promocja -23%
Erytrytol 1 kg - Pięć Przemian
Pięć Przemian Erytrytol 1 kg - Pięć Przemian
Cena promocyjna19,95 zł Cena regularna25,95 zł
NowośćPromocja -10%
7PEPAS suplement na pasożyty, toksyny i oczyszczanie - Amazona7PEPAS - preparat na pasożyty
Amazona 7PEPAS preparat na pasożyty, toksyny i oczyszczanie 12 g - Amazona
Cena promocyjna17,95 zł Cena regularna19,95 zł
Mąka gryczana pełnoziarnista bezglutenowa BIO 1 kg - Pięć Przemian
Promocja -20%
Słonecznik łuskany bezglutenowy BIO 1 kg - Bio Planet
Bio Planet Słonecznik łuskany bezglutenowy BIO 1 kg - Bio Planet
Cena promocyjna17,49 zł Cena regularna21,95 zł
Herbata Zdrowe Tętnice BIO (25 × 2 g) 50 g - Dary Natury
Herbata zielona z truskawką Fair Trade BIO (20 × 2 g) 40 g - Clipper
Płatki owsiane BIO 1 kg - Bio Planet
Promocja -6%
Chia nasiona BIO 400 g - Bio Planet
Bio Planet Chia nasiona BIO 400 g - Bio Planet
Cena promocyjna15,95 zł Cena regularna16,95 zł
Promocja -14%
Migdały BIO 350 g - Bio Planet
Bio Planet Migdały BIO 350 g - Bio Planet
Cena promocyjna27,95 zł Cena regularna32,59 zł
Promocja -7%
Herbata Korzeń Mniszka BIO 100 g - Dary Natury
Dary Natury Herbata Korzeń Mniszka BIO 100 g - Dary Natury
Cena promocyjna12,95 zł Cena regularna13,95 zł
Przyprawa włoska 65 g - VisanaPrzyprawa włoska 65 g - Visana
Visana Przyprawa włoska 65 g - Visana
Cena promocyjna8,95 zł
Promocja -19%
Orzechy włoskie BIO 300 g - Bio Planet
Bio Planet Orzechy włoskie BIO 300 g - Bio Planet
Cena promocyjna21,95 zł Cena regularna26,95 zł
Herbata Dla Trzustki fix (20 x 2 g) 40 g - Herbapol Kraków
Herbata biała z maliną BIO (20 × 1,7 g) 34 g - Clipper
Herbata Bomba Witaminowa BIO 100 g - Dary Natury
Promocja -7%
Kawa ziarnista Arabica Etiopia Fair Trade BIO 250 g - Oxfam
Oxfam Fair Trade Kawa ziarnista Arabica Etiopia Fair Trade BIO 250 g - Oxfam
Cena promocyjna37,95 zł Cena regularna40,95 zł
Promocja -15%
Płatki róży w cukrze 320 g - Polska RóżaPłatki róży w cukrze 320 g - Polska Róża
Polska Róża Płatki róży w cukrze 320 g - Polska Róża
Cena promocyjna21,95 zł Cena regularna25,95 zł
Nowość
Herbata Na Limfę fix (20 × 2 g) 40 g - Herbapol Kraków