Masło klarowane Ghee – właściwości i zastosowanie

Spis treści:

  1. Masło klarowanie – pochodzenie
  2. Jak powstaje masło klarowane ghee?
  3. Punkt dymienia masła klarowanego
  4. Masło klarowane – właściwości
  5. Masło klarowanie – zastosowanie
  6. Jak przechowywać masło klarowane?
  7. Jakie korzyści dla zdrowia daje ghee?

Masło klarowanie – pochodzenie

Masło klarowane pochodzi z Indii i jest tam nazywane „ghee” lub „ghi”. Metoda klarowania masła powstała już ponad 4 tysiące lat temu i od tego czasu masło ghee jest powszechnie używane w kuchni.

Hindusi uważają je za najlepszy tłuszcz świata i wykorzystują nie tylko do przygotowywania potraw, ale również w celach religijnych. Używane jest do rytuałów wedyjskich, podczas ślubów i pogrzebów oraz do napełniania lamp olejnych podczas ceremonii.

Ajurweda – tradycyjna medycyna indyjska – zalecała wykorzystywanie ghee podczas medytacji. Przypisywała mu różne działanie lecznicze.

Jak powstaje masło klarowane ghee?

Oryginalne indyjskie ghee wytwarza się z mleka bawolego lub krowiego. Najpierw z mleka przygotowuje się klasyczne masło. Następnie otrzymane masło powoli się podgrzewa i roztapia na małym ogniu, aby pozbyć się wody i białka. Woda wyparowuje, a cząstki stałe zbierają się w postaci osadu, który jest usuwany.

Masło klarowane Ghee w sprayu 200 ml - Vilgain

Masło klarowane Ghee w sprayu 200 ml - Vilgain

W efekcie otrzymuje się czysty tłuszcz pozbawiony innych składników. Masło klarowane ma bursztynowo złoty kolor, a w postaci płynnej jest lekko przeźroczyste. Smak ma oczywiście maślany, z lekkim orzechowym aromatem.

Punkt dymienia masła klarowanego

Punkt dymienia to temperatura, przy której podgrzewany tłuszcz zaczyna się rozpadać na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe, traci wszelkie własności odżywcze i wydziela toksyny.

Patelnia ze smażącymi się warzywami

Masło klarowane ma temperaturę dymienia na poziomie 252°C, czyli znacznie więcej niż większość olejów. Dla porównania punkt dymienia zwykłego masła to 177°C. Smażenie w domowych warunkach zazwyczaj nie przekracza 180°C, dlatego masło klarowane można wykorzystywać do smażenia.

Masło klarowane – właściwości

W procesie klarowania z masła usuwane są wszelkie substancje niebędące tłuszczem mlecznym. Wlicza się do tego również cukier mlekowy, dzięki czemu masło klarowane może być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy oraz alergików uczulonych na krowie mleko. Dostarcza również rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E, K.

Właściwości prozdrowotne masła ghee były znane już setki lat temu w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej. Co może być zaskakujące, masło klarowane może pomagać w leczeniu chorób krążenia. Do ich rozwoju przyczynia się nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych. Masło klarowane dostarcza zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone.

Jednak w ghee znajdziemy nasycone kwasy tłuszczowe krótkołańcuchowe, które są lekkostrawne, poprawiają gospodarkę hormonalną i nie zwiększają szans na miażdżycę czy zawał. Ten rodzaj kwasów znaleźć można również w naturalnym oleju kokosowym.

Słoik z masłem klarowanym

Masło klarowane zawiera sporo cholesterolu, jednak nie jest to cholesterol utleniony, który odpowiada za choroby układu krążenia. Cholesterol utleniony powstaje w wyniku długiego ogrzewania w wysokiej temperaturze.

Może też zwiększać poziom dobrego cholesterolu (HDL), który odpowiada za transport cholesterolu do wątroby, gdzie jest wydalany.

Spożywając rozsądne ilości ghee nie ma obaw o podwyższenie się poziomu cholesterolu. Zaleca się, aby dziennie spożywać nie więcej niż dwie łyżki masła ghee.

Ponadto zawiera kwas linolowy zapobiegający rozwojowi komórek nowotworowych, uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki i korzystnie wpływa na serce. Może też wspomagać proces odchudzania i redukcji tkanki tłuszczowej.

Jednym z krótkołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych jest kwas masłowy, który wykazuje korzystne działanie na układ pokarmowy. Redukuje nadmiar kwasów żołądkowych, odżywia nabłonek dróg trawiennych i działa przeciwwirusowo. Możliwe, że przeciwdziała rozwojowi nowotworów.

Masło klarowane Ghee 330 ml - Vilgain

Masło klarowane Ghee 330 ml - Vilgain

Według praktyków Ajurwedy ghee wspomaga pracę mózgu, dzięki czemu wydajniej zachodzą procesy myślenia, zapamiętywania i uczenia się. Wierzą również, że wydłuża życie.

Masło klarowanie – zastosowanie

Zastosowanie masła klarowanego jest podobne do klasycznego masła. Posiada wysoką temperaturę dymienia, dlatego można je spokojnie używać do smażenia, pieczenia i duszenia. 

Można je wykorzystać do przygotowania różnorodnych dań, od mięs, przez warzywa, ryż, kasze, aż po ciasta i sosy. Nadaje smażonym potrawom złotą skórkę i wyjątkowy smak. Jest również wydajne – jedna łyżka ghee może zastąpić cztery łyżki oleju roślinnego, co czyni je ekonomicznym wyborem.

Ze względu na brak laktozy oraz dużą zawartość zdrowych tłuszczów, ghee jest idealne dla osób stosujących diety wysokotłuszczowe, takie jak dieta ketogeniczna. Pomaga w osiągnięciu stanu ketozy, dostarczając organizmowi energii z tłuszczów, a nie z węglowodanów.

Jak przechowywać masło klarowane?

Masło ghee bardzo długo zachowuje świeżość – kilka lub kilkanaście miesięcy. Czysty tłuszcz to środowisko niezbyt sprzyjające rozwijaniu się bakterii. 

Masło klarowane na kuchennym stole

Najlepiej jest przechowywać je w szczelnie zamkniętym słoiku z dala od światła słonecznego (np. w szafce), aby nie zjełczało. Można też trzymać je w lodówce.

Jakie korzyści dla zdrowia daje ghee?

Dlaczego warto włączyć masło klarowane do swojego kuchennego asortymentu? Podsumowując, przedstawiamy w skrócie korzyści z masła klarowanego ghee:

  • kwasy tłuszczowe zawarte w ghee nie przyczyniają się do rozwoju chorób układu krążenia,
  • nie zwiększa poziomu cholesterolu we krwi (przy rozsądnych ilościach),
  • korzystnie wpływa na układ trawienny i procesy trawienne – redukuje stany zapalne, reguluje ilość kwasów żołądkowych, odżywia przewody pokarmowe i przeciwdziała ich owrzodzeniu,
  • wspomaga metabolizm i redukcję tkanki tłuszczowej,
  • zawiera witaminy A, D, E, K,
  • nie zawiera laktozy,
  • nadaje się do smażenia w wysokiej temperaturze,
  • długo zachowuje świeżość,
  • ulepsza smak potrawy 😊
Produkty

Zastrzeżenie

Treści publikowane na naszym blogu mają charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny.

Nie stanowią one porad medycznych i nie powinny być traktowane jako substytut konsultacji z lekarzem lub innym wykwalifikowanym specjalistą zdrowia.

Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za jakiekolwiek decyzje podjęte przez czytelników na podstawie tych informacji.

Decyzje dotyczące Twojego zdrowia powinny być podejmowane we współpracy z odpowiednim specjalistą.

Inne artykuły na blogu

Zobacz wszystkie
Co zrobić z dyni? 20 przepisów i pomysłów na dynię

Co zrobić z dyni? 20 przepisów i pomysłów na dynię

Przepisy
Sprawdź, co zrobić z dyni - przepisy na wytrawne i słodkie dania, pomysły na przetwory oraz inne kreatywne sposoby jej wykorzystania. Dowiedz się, jak przygotować dynię i ciesz się jej smakiem przez cały rok!
Co zrobić z tahini? Pomysły na wykorzystanie pasty sezamowej

Co zrobić z tahini? Pomysły na wykorzystanie pasty sezamowej

Przepisy
Odkryj różnorodne pomysły na wykorzystanie tahini w kuchni! Sprawdź przepisy na dania główne, zdrowe przekąski i słodkie desery z pastą sezamową. Dowiedz się, jak wprowadzić tahini do swojej diety i czerpać z niej korzyści zdrowotne.
Grzaniec - 15 przepisów na grzane wino

Grzaniec - 15 przepisów na grzane wino

Przepisy
Odkryj przepisy na grzańca, które rozgrzeją Cię w chłodne dni! Klasyczne i nowoczesne wersje, bezalkoholowe alternatywy, a także cenne porady. Dowiedz się, jak stworzyć idealny napój, który umili zimowe wieczory.
Olej z rokitnika - właściwości i zastosowanie

Olej z rokitnika - właściwości i zastosowanie

Produkty
Dowiedz się, jakie korzyści przynosi olej rokitnikowy, jak go stosować oraz na co zwrócić uwagę przy jego użyciu.
Zastosowanie olejku lawendowego

Olejek lawendowy - 23 zastosowania i pomysły na wykorzystanie

Produkty
Poznaj zastosowania olejku lawendowego 🪻 w aromaterapii, pielęgnacji skóry, leczeniu dolegliwości oraz w domowych przepisach DIY. Dowiedz się, jak bezpiecznie go stosować i odkryj pomysły na zastosowanie w domu.
Zioła na zatoki - domowe sposoby na zdrowe zatoki

Zioła na zatoki - domowe sposoby na zdrowe zatoki

Wiedza
Dowiedz się, jakie zioła są najlepsze na zatoki, jak je stosować oraz kiedy unikać ich użycia. Sprawdź najskuteczniejsze metody terapii ziołowej!

Polecane produkty

Zobacz więcej
BestsellerPromocja -10%
7PEPAS suplement na pasożyty, toksyny i oczyszczanie - Amazona7PEPAS - preparat na pasożyty
Amazona 7PEPAS preparat na pasożyty, toksyny i oczyszczanie 12 g - Amazona
Cena promocyjna17,95 zł Cena regularna19,95 zł
Bestseller
Prawdziwe KakaoPrawdziwe Kakao Ceremonialne
Mieszanka ziołowa na pasożyty "Pasokontrol" 100 g - FlosMieszanka ziołowa na pasożyty "Pasokontrol" 100 g - Flos
Promocja -6%
Mąka orkiszowa jasna typ 650 BIO 5 kg - Młyn Kopytowa
Młyn Kopytowa Mąka orkiszowa jasna typ 650 BIO 5 kg - Młyn Kopytowa
Cena promocyjna62,95 zł Cena regularna66,95 zł
Olejek pichtowy syberyjski do picia 50 ml Pro AktivOlejek pichtowy syberyjski
Herbata Zdrowe Tętnice BIO (25 × 2 g) 50 g - Dary Natury
Kakao ceremonialne z Madagaskaru tabliczka BIO 125 g - Islaverde
Promocja -11%
Herbata z melisą i lawendą BIO (20 × 1,5 g) 30 g - Clipper
Clipper Herbata z melisą i lawendą BIO (20 × 1,5 g) 30 g - Clipper
Cena promocyjna11,49 zł Cena regularna12,95 zł
Promocja -9%
Mąka gryczana pełnoziarnista bezglutenowa BIO 1 kg - Pięć Przemian
Herbata Na Limfę fix (20 × 2 g) 40 g - Herbapol Kraków
Przyprawa włoska 65 g - VisanaPrzyprawa włoska 65 g - Visana
Visana Przyprawa włoska 65 g - Visana
Cena promocyjna8,95 zł
Przyprawa królewska 55 g - VisanaPrzyprawa królewska 55 g - Visana
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa 1 kg - Pięć Przemian
Przyprawa do chleba z masłem 85 g - VisanaPrzyprawa do chleba z masłem 85 g - Visana
Sól kamienna Kłodawska niejodowana miałka różowa 1,1 kg - Smakosz
Nowość
kleszcz zawodowiec 10 mlolejek kleszcz zawodowiec 10 ml
Promocja -27%
Słonecznik łuskany bezglutenowy BIO 1 kg - Bio Planet
Bio Planet Słonecznik łuskany bezglutenowy BIO 1 kg - Bio Planet
Cena promocyjna15,95 zł Cena regularna21,95 zł
Herbata zielona z truskawką Fair Trade BIO (20 × 2 g) 40 g - Clipper
Olej Neem BIO 50 ml - Etja
Etja Olej Neem BIO 50 ml - Etja
Cena promocyjna11,69 zł
Herbata biała z maliną BIO (20 × 1,7 g) 34 g - Clipper
Herbata Rooibos BIO (20 x 2 g) 40 g - Clipper
kakao ceremonialne cocoa 200 gkakao ceremonialne cocoa 4 tabliczki 50 g
Nowość
Olejek Komar Zawodowiec 10 ml - EtjaOlejek Komar Zawodowiec 10 ml - Etja