Masło klarowane Ghee – właściwości i zastosowanie

Spis treści:

  1. Masło klarowanie – pochodzenie
  2. Jak powstaje masło klarowane ghee?
  3. Punkt dymienia masła klarowanego
  4. Masło klarowane – właściwości
  5. Masło klarowanie – zastosowanie
  6. Jak przechowywać masło klarowane?
  7. Jakie korzyści dla zdrowia daje ghee?

Masło klarowanie – pochodzenie

Masło klarowane pochodzi z Indii i jest tam nazywane „ghee” lub „ghi”. Metoda klarowania masła powstała już ponad 4 tysiące lat temu i od tego czasu masło ghee jest powszechnie używane w kuchni.

Hindusi uważają je za najlepszy tłuszcz świata i wykorzystują nie tylko do przygotowywania potraw, ale również w celach religijnych. Używane jest do rytuałów wedyjskich, podczas ślubów i pogrzebów oraz do napełniania lamp olejnych podczas ceremonii.

Ajurweda – tradycyjna medycyna indyjska – zalecała wykorzystywanie ghee podczas medytacji. Przypisywała mu różne działanie lecznicze.

Jak powstaje masło klarowane ghee?

Oryginalne indyjskie ghee wytwarza się z mleka bawolego lub krowiego. Najpierw z mleka przygotowuje się klasyczne masło. Następnie otrzymane masło powoli się podgrzewa i roztapia na małym ogniu, aby pozbyć się wody i białka. Woda wyparowuje, a cząstki stałe zbierają się w postaci osadu, który jest usuwany.

W efekcie otrzymuje się czysty tłuszcz pozbawiony innych składników. Masło klarowane ma bursztynowo złoty kolor, a w postaci płynnej jest lekko przeźroczyste. Smak ma oczywiście maślany, z lekkim orzechowym aromatem.

Punkt dymienia masła klarowanego

Punkt dymienia to temperatura, przy której podgrzewany tłuszcz zaczyna się rozpadać na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe, traci wszelkie własności odżywcze i wydziela toksyny.

Patelnia ze smażącymi się warzywami

Masło klarowane ma temperaturę dymienia na poziomie 252°C, czyli znacznie więcej niż większość olejów. Dla porównania punkt dymienia zwykłego masła to 177°C. Smażenie w domowych warunkach zazwyczaj nie przekracza 180°C, dlatego masło klarowane można wykorzystywać do smażenia.

Masło klarowane – właściwości

W procesie klarowania z masła usuwane są wszelkie substancje niebędące tłuszczem mlecznym. Wlicza się do tego również cukier mlekowy, dzięki czemu masło klarowane może być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy oraz alergików uczulonych na krowie mleko. Dostarcza również rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E, K.

Właściwości prozdrowotne masła ghee były znane już setki lat temu w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej. Co może być zaskakujące, masło klarowane może pomagać w leczeniu chorób krążenia. Do ich rozwoju przyczynia się nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych. Masło klarowane dostarcza zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone.

Jednak w ghee znajdziemy nasycone kwasy tłuszczowe krótkołańcuchowe, które są lekkostrawne, poprawiają gospodarkę hormonalną i nie zwiększają szans na miażdżycę czy zawał. Ten rodzaj kwasów znaleźć można również w naturalnym oleju kokosowym.

Słoik z masłem klarowanym

Masło klarowane zawiera sporo cholesterolu, jednak nie jest to cholesterol utleniony, który odpowiada za choroby układu krążenia. Cholesterol utleniony powstaje w wyniku długiego ogrzewania w wysokiej temperaturze.

Może też zwiększać poziom dobrego cholesterolu (HDL), który odpowiada za transport cholesterolu do wątroby, gdzie jest wydalany.

Spożywając rozsądne ilości ghee nie ma obaw o podwyższenie się poziomu cholesterolu. Zaleca się, aby dziennie spożywać nie więcej niż dwie łyżki masła ghee.

Ponadto zawiera kwas linolowy zapobiegający rozwojowi komórek nowotworowych, uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki i korzystnie wpływa na serce. Może też wspomagać proces odchudzania i redukcji tkanki tłuszczowej.

Jednym z krótkołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych jest kwas masłowy, który wykazuje korzystne działanie na układ pokarmowy. Redukuje nadmiar kwasów żołądkowych, odżywia nabłonek dróg trawiennych i działa przeciwwirusowo. Możliwe, że przeciwdziała rozwojowi nowotworów.

Według praktyków Ajurwedy ghee wspomaga pracę mózgu, dzięki czemu wydajniej zachodzą procesy myślenia, zapamiętywania i uczenia się. Wierzą również, że wydłuża życie.

Masło klarowanie – zastosowanie

Zastosowanie masła klarowanego jest podobne do klasycznego masła. Posiada wysoką temperaturę dymienia, dlatego można je spokojnie używać do smażenia, pieczenia i duszenia. Wykorzystać je można również do wypieku ciast i smarowania chleba. Nadaje smażonym potrawom złotą skórkę i wyjątkowy smak.

Jak przechowywać masło klarowane?

Masło ghee bardzo długo zachowuje świeżość – kilka lub kilkanaście miesięcy. Czysty tłuszcz to środowisko niezbyt sprzyjające rozwijaniu się bakterii. 

Masło klarowane na kuchennym stole

Najlepiej jest przechowywać je w szczelnie zamkniętym słoiku z dala od światła słonecznego (np. w szafce), aby nie zjełczało. Można też trzymać je w lodówce.

Jakie korzyści dla zdrowia daje ghee?

Dlaczego warto włączyć masło klarowane do swojego kuchennego asortymentu? Podsumowując, przedstawiamy w skrócie korzyści z masła klarowanego ghee:

  • kwasy tłuszczowe zawarte w ghee nie przyczyniają się do rozwoju chorób układu krążenia,
  • nie zwiększa poziomu cholesterolu we krwi (przy rozsądnych ilościach),
  • korzystnie wpływa na układ trawienny i procesy trawienne – redukuje stany zapalne, reguluje ilość kwasów żołądkowych, odżywia przewody pokarmowe i przeciwdziała ich owrzodzeniu,
  • wspomaga metabolizm i redukcję tkanki tłuszczowej,
  • zawiera witaminy A, D, E, K,
  • nie zawiera laktozy,
  • nadaje się do smażenia w wysokiej temperaturze,
  • długo zachowuje świeżość,
  • ulepsza smak potrawy 😊
Produkty

Polecamy

Inne artykuły na blogu

Zobacz wszystkie
Maść Tygrysia (Tiger Balm) - właściwości i zastosowanie

Maść Tygrysia (Tiger Balm) - właściwości i zastosowanie

Produkty
Odkryj właściwości i zastosowanie Maści Tygrysiej – to sprawdzony od pokoleń produkt, który łagodzi różnego rodzaju dolegliwości. Dowiedz się, jak skutecznie wykorzystać jej moc w codziennym życiu.
Kiełki - jakie mają właściwości i jak hodować je w domu?

Kiełki - jakie mają właściwości i jak hodować je w domu?

Przepisy
Kiełki to zdrowy i smaczny dodatek do wielu potraw. Dowiedz się, jakie mają właściwości, jak je hodować w domu i jak wykorzystywać w kuchni. Przeczytaj nasz artykuł i zainspiruj się do spróbowania kiełków!
Olejek pichtowy - właściwości i zastosowanie

Olejek pichtowy syberyjski - właściwości i zastosowanie

Produkty
Czy wiesz, dlaczego olejek pichtowy jest tak ceniony w medycynie naturalnej? Dowiedz się jak stosować syberyjski dar natury do leczenia różnych chorób, pielęgnacji skóry i aromaterapii.
Herbata zimowa - przepisy

Herbata zimowa - domowe przepisy

Przepisy
Dowiedz się, jak zrobić zimową herbatę ❄️  z różnych składników. Poznasz również kilka ciekawych przepisów na herbatę zimową, które są łatwe do wykonania i smaczne. To napój, który nie tylko rozgrzewa i smakuje, ale także ma wiele korzyści dla zdrowia i samopoczucia.
Najlepsze zioła na odporność

Najlepsze zioła na wzmocnienie odporności

Produkty
W tym artykule przyjrzymy się, jakie zioła mogą stanowić doskonałe wsparcie dla naszego układu odpornościowego podczas sezonu jesienno-zimowego. To naturalny i bezpieczny sposób na poprawę zdrowia.
Zioła na wątrobę  ‒ które wybrać?

Zioła na wątrobę ‒ które wybrać?

Wiedza
Czy wiesz, że niektórymi ziołami możesz skutecznie wspomóc swoją wątrobę i przeciwdziałać chorobom? W artykule przedstawiamy naturalne zioła na wątrobę, które pomogą w jej regeneracji i oczyszczaniu.

Polecane produkty

Zobacz więcej
Bestseller
Prawdziwe KakaoPrawdziwe Kakao Ceremonialne
BestsellerPromocja -10%
7PEPAS suplement na pasożyty, toksyny i oczyszczanie - Amazona7PEPAS - preparat na pasożyty
Amazona 7PEPAS preparat na pasożyty, toksyny i oczyszczanie 12 g - Amazona
Cena promocyjna17,95 zł Cena regularna19,95 zł
Cynamon cejloński mielony bezglutenowy BIO 75 g - Pięć PrzemianCynamon cejloński mielony bezglutenowy BIO 75 g - Pięć Przemian
Mieszanka ziołowa na pasożyty "Pasokontrol" 100 g - FlosMieszanka ziołowa na pasożyty "Pasokontrol" 100 g - Flos
Olejek pichtowy syberyjski do picia 50 ml Pro AktivOlejek pichtowy syberyjski
Promocja -9%
Mąka gryczana pełnoziarnista bezglutenowa BIO 1 kg - Pięć Przemian
Promocja -8%
Herbata z melisą i lawendą Clipper
Clipper Herbata z melisą i lawendą BIO (20 × 1,5 g) 30 g - Clipper
Cena promocyjna11,95 zł Cena regularna12,95 zł
Herbata Zdrowe Tętnice BIO (25 × 2 g) 50 g - Dary Natury
Promocja -11%
Herbata imbirowa z kurkumą i pieprzem BIO (20 × 1,8 g) 36 g - Clipper
Promocja -27%
Erytrytol 1 kg - Pięć Przemian
Pięć Przemian Erytrytol 1 kg - Pięć Przemian
Cena promocyjna18,95 zł Cena regularna25,95 zł
Przyprawa włoska 65 g - VisanaPrzyprawa włoska 65 g - Visana
Visana Przyprawa włoska 65 g - Visana
Cena promocyjna8,95 zł
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa 1 kg - Pięć Przemian
Nowość
Herbata Na Limfę fix (20 × 2 g) 40 g - Herbapol Kraków
Promocja -16%
Słonecznik łuskany bezglutenowy BIO 1 kg - Bio Planet
Bio Planet Słonecznik łuskany bezglutenowy BIO 1 kg - Bio Planet
Cena promocyjna18,39 zł Cena regularna21,95 zł
Herbata zielona z truskawką Fair Trade BIO (20 × 2 g) 40 g - Clipper
Herbapol herbata na robaka
Kasza gryczana niepalona bezglutenowa BIO 1 kg - Bio Planet
Herbata Rooibos BIO (20 x 2 g) 40 g - Clipper
Herbata biała z maliną BIO (20 × 1,7 g) 34 g - Clipper
Płatki owsiane BIO 1 kg - Bio Planet
Nowość
Imbir mielony bezglutenowy BIO 60 g - Pięć Przemian
Promocja -10%
Herbata Bomba Witaminowa BIO 100 g - Dary Natury
Dary Natury Herbata Bomba Witaminowa BIO 100 g - Dary Natury
Cena promocyjna17,95 zł Cena regularna19,95 zł
Promocja -12%
Orzechy włoskie BIO 300 g - Bio Planet
Bio Planet Orzechy włoskie BIO 300 g - Bio Planet
Cena promocyjna21,99 zł Cena regularna24,95 zł