Spis treści:
- Jakie właściwości ma miód?
- Herbata – drugi najpopularniejszy napój na świecie
- Herbata z miodem a właściwości antyoksydacyjne
- Kiedy dodawać miód do herbaty?
- Do jakich herbat pasuje miód?
- Jaki miód pasuje do herbaty?
- Jakie inne dodatki pasują do herbaty z miodem?
- Podsumowanie
Herbata z miodem to w Polsce popularne połączenie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Często polecana jest na przeziębienie lub grypę. W chłodniejsze dni rozgrzewający kubek ulubionej herbaty z pewnością poprawia nastrój i może wspomóc zwalczanie infekcji.
Sposobów na przygotowanie herbaty powstało całe mnóstwo – dotyczy to zarówno sposobu parzenia jak i dodatków do naparu. Wykorzystuje się np. mleko, przyprawy, cytrusy i miód.
Z tego artykułu dowiesz się:
- czy warto dodawać miód do herbaty,
- czy herbata z miodem jest zdrowa,
- czy miód straci swoje właściwości po dodaniu do gorącej herbaty,
- czy dodatek miodu zmniejsza właściwości przeciwutleniające herbaty,
- do jakiej herbaty warto dodawać miód,
- jaki miód pasuje do herbaty,
- jakie inne dodatki można wykorzystać.
Jakie właściwości ma miód?
Najstarszą znaną ludziom substancją słodzącą najprawdopodobniej jest miód. Już w starożytności był wykorzystywany w celach leczniczych oraz do obrzędów religijnych. To również odżywczy pokarm dla wielu zwierząt i ludzi.
Przeciętna pszczoła produkuje w ciągu swojego życia ok. 1 płaską łyżeczkę miodu
Właściwości miodu zależą od surowca, z którego pszczoły go wytworzyły. Każdy rodzaj miodu różni się od siebie również smakiem, barwą, zapachem i konsystencją. Różne rodzaju miodu łączą pewne właściwości zdrowotne.
Naturalny miód wykazuje działanie antybakteryjne za sprawą enzymów z gruczołów ślinowych pszczół – wspomagają leczenie infekcji i przeziębień. Miód zawiera też spore ilości mikroelementów i witamin. Pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi, poziom cholesterolu oraz poprawia krążenie. Wzmacnia ogólną odporność organizmu, poprawia trawienie oraz łagodzi napięcie i pomaga zasnąć. Miód wykazuje również działanie antyoksydacyjne.
Herbata – drugi najpopularniejszy napój na świecie
Herbata to znany od ponad 4,5 tysiąca lat napój pochodzący z Chin. Na przestrzeni lat tradycja picia herbaty wydostała się z terenów Azji i jest praktykowana już na całym świecie.
Z suszonych liści krzewu Camellia Sinensis przygotowywane są napary na najróżniejsze sposoby. W zależności od tego kiedy zbierane są liście, ile czasu trwa suszenie i fermentacja powstają różne rodzaje naturalnych herbat – czarna, zielona, czerwona, biała. Każda z nich dzieli się na kolejne typy wyodrębnione ze względu na pochodzenie.
Liście herbaty na plantacji
Różne rodzaje herbat cenione są głównie za swój smak, jednak zawierają również cenne dla zdrowia składniki odżywcze. Herbata wspomaga trawienie, pomaga zachować prawidłowy poziom cholesterolu we krwi i lekko pobudza za sprawą kofeiny.
Herbata jest również bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Przyczyniają się one do rozwoju chorób takich jak nowotwory, udary i miażdżyca oraz przyspieszają procesy starzenia się skóry.
Herbata z miodem a właściwości antyoksydacyjne
Zarówno czarna herbata jak i naturalny miód są źródłem polifenoli, czyli związków działających antyoksydacyjnie. P. Dmowski oraz A. Wilczyńska z Akademii Morskiej w Gdyni sprawdzili, czy dodatek miodu gryczanego oraz wielokwiatowego ma wpływ na zmianę właściwości przeciwutleniających naparów czarnej herbaty.
Przeprowadzone badania pokazały, że 10% dodatek miodu istotnie wpływał na działanie przeciwutleniające naparów herbaty. Zauważono zwiększoną ilość polifenoli w stosunku do czystego naparu herbaty chińskiej i indyjskiej, ale tylko w przypadku dodatku 10% roztworów miodów. Dodając 5% zaobserwowano zmniejszenie ogólnej liczby polifenoli.
G. Toydemir i współautorzy zbadali wpływ dodatku miodu na właściwości przeciwutleniające różnych herbat ziołowych (melisa, zielona herbata, dzika róża, szałwia, echinacea, koper włoski, lipa, stokrotka i imbir). Dodawano miód wielokwiatowy oraz sosnowy w różnych temperaturach.
Wykazano, że całkowita zawartość fenoli i całkowita moc antyoksydacyjna próbek herbaty z dodatkiem miodu wzrosła (do 57% w obu przypadkach), szczególnie w przypadku miodu sosnowego i przy wyższych temperaturach dodawania miodu.
Herbata to naturalne źródło przeciwutleniaczy
Natomiast S. Sady, M. Sielicka i T. Pawłowski przeprowadzili badanie mające na celu sprawdzenie, czy dodatek miodu i cukru ma wpływ na zawartość związków fenolowych i aktywność przeciwutleniającą naparów z zielonej herbaty. Okazało się, że dodatek miodu i cukru istotnie wpłynął na obniżenie właściwości antyoksydacyjnych w badanych naparach zielonej herbaty.
Do podobnych wniosków dotarli M.W. Korir i współautorzy. Wykazali, że dodatek substancji słodzących takich jak mleko, cukier lub miód obniżył aktywność przeciwutleniającą herbaty w zależności od stężenia. Zalecanym słodzikiem do herbaty może być stewia – nie wykazano znaczącego obniżenia aktywności przeciwutleniającej.
Zatem kwestię wzmocnienia lub osłabienia działania przeciwutleniającego herbaty z miodem ciężko jest jednoznacznie wyjaśnić. Nie do końca jest jeszcze znany mechanizm wpływu glukozy na zmniejszenie aktywności przeciwutleniającej. Temat ten wymaga dalszych badań.
Jeżeli interesują Cię szczegóły, sprawdź opracowania badań:
- P. Dmowski, A. Wilczyńska, Wpływ dodatku miodu na antyoksydacyjne właściwości naparów herbaty czarnej, Problemy Higieny i Epidemiologii, nr 96 (3), 2015, s. 688-692.
- S. Sady, M. Sielicka i T. Pawłowski, Ocena potencjału przeciwutleniającego zielonej herbaty z dodatkiem miodu i cukru, Farmacja Współczesna, nr 9, 2016, s. 169-175.
- W. Korir, F.N. Wachira, J.K. Wanyoko, R.M. Ngure, R. Khalid, The fortification of tea with sweeteners and milk and its effect on in vitro antioxidant potential of tea product and glutathione levels in an animal model, Food Chem, Feb 15, 2014, s. 145-153.
- G. Toydemir, E. Capanoglu, S. Kamiloglu, E. Firatligil-Durmus, A.E. Sunay, T. Samanci, D. Boyacioglu, Effects of honey addition on antioxidative properties of different herbal teas, Pol. J. Food Nutr. Sci., nr 65 (2), 2015, s. 127-135.
Kiedy dodawać miód do herbaty?
Zatem czy warto dodawać porcję miodu do herbaty? Jak najbardziej.
Czy dodawać miód do gorącej herbaty? Niekoniecznie.
Zarówno herbata jak i miód to smaczne i zdrowe produkty – osobno i połączone. Jednak należy pamiętać, że zawarte w miodzie enzymy rozpadają się w wysokich temperaturach, już od 40°C.
Dodając miód do gorącej herbaty tracimy sporo jego cennych składników odżywczych. Chcąc z nich skorzystać należy odczekać, aż napar trochę się ochłodzi.
Miód to smaczny i zdrowy dodatek do herbaty
Do jakich herbat pasuje miód?
Najczęściej łączy się z miodem czarną herbatą. Naturalnie ma ona lekką goryczkę, którą można przełamać słodkim dodatkiem. Warto rozważyć dodanie do czarnej herbaty miodu ciemnego i intensywnego, takiego jak miód spadziowy lub gryczany.
Do herbaty zielonej można rozważyć miody jasne i delikatne w smaku, takie jak miód akacjowy lub wielokwiatowy. Miód podkreśla świeżość i lekkość herbaty i nie przytłacza jej aromatu.
Natomiast w przypadku herbaty białej dodatek miodu może być nie najlepszym wyborem. Jest ona bardzo subtelna w smaku i miód mógłby całkowicie zdominować jej smak.
Do delikatniejszych herbat zazwyczaj nie dodaje się miodu. To połączenie nie każdemu przypada do gustu. Jednak możesz sam przetestować, czy Ci posmakuje takie zestawienie. Podobnie jest z rooibosem, który sam w sobie ma lekko miodowy posmak.
Wedle uznania można też dodać łyżeczkę miodu do herbat owocowych oraz naturalnych herbat ziołowych. Owocowe same w sobie są słodkie, jednak zioła mogą mieć niezbyt przyjemny smak. Wtedy można przełamać ziołowy smak miodem lipowym, wrzosowym lub nawłociowym,
Smakosze Yerba Mate lubią eksperymentować ze smakami i łączą klasyczny susz z ostrokrzewu paragwajskiego z najróżniejszymi dodatkami – suszonymi owocami, ziołami i przyprawami.
Jeżeli zdarza Ci się pić Yerbę, poszukaj przepisów z niecodziennymi połączeniami. Oprócz miodu wykorzystuje się w nich np. suszone owoce bzu, malin czy porzeczek, lipę, tymianek czy szałwię oraz przyprawy takie jak goździki lub cynamon.
Jaki miód pasuje do herbaty?
To właściwie zależy od tego, jaki lubisz. Każdy miód ma swój unikalny smak i aromat, który może wpłynąć na smak herbaty. Poniżej przedstawiamy kilka przykładów miodów, które mogą Ci zasmakować:
- Miód lipowy ‒ to popularny miód, który jest słodki i delikatny w smaku. Pasuje do wielu rodzajów herbat, zwłaszcza do tych o łagodnym smaku, takich jak herbata zielona czy ziołowa.
- Miód akacjowy ‒ jest to miód o łagodnym smaku i jasnej barwie, który dobrze komponuje się z czarną herbatą i oolongiem.
- Miód gryczany ‒ to ciemny miód o intensywnym smaku, który pasuje do mocniejszych herbat, takich jak czarna herbata i pu-erh.
- Miód spadziowy ‒ pasuje do herbaty o silnym i wyrazistym smaku, która nie zostanie zdominowana przez jego aromat. Możesz spróbować dodać miód spadziowy do herbaty czarnej, zwłaszcza z dodatkiem cytryny lub malin, która będzie miała rozgrzewające właściwości. Możesz też dodać miód spadziowy do herbaty ziołowej, na przykład z pokrzywą, szałwią lub czystkiem, która będzie wspierać układ odpornościowy i trawienny.
- Miód rozmarynowy ‒ ma wyraźny ziołowy smak, który dobrze pasuje do herbat ziołowych, takich jak mięta, lawenda i rumianek.
- Miód eukaliptusowy ‒ miód o intensywnym smaku i zapachu, który dobrze pasuje do herbatek ziołowych, które mają korzystne działanie na drogi oddechowe.
Wybierz dowolny rodzaj miodu i przetestuj w połączeniu ze swoją ulubioną herbatą 😊
Jakie inne dodatki pasują do herbaty z miodem?
Oprócz miodu, istnieje wiele innych dodatków, które można dodać do herbaty, aby urozmaicić jej smak i aromat oraz dodać kolejne właściwości prozdrowotne.
Oto kilka pomysłów na dodatki do herbaty z miodem:
- Cytryna ‒ dodaje herbatom świeżości i delikatnego kwaskowatego smaku. Można dodać kawałki cytryny lub wycisnąć sok do herbaty.
- Mięta ‒ to również odświeżający ziołowy dodatek.
- Imbir ‒ dodatek świeżego imbiru do herbaty z miodem może dodać jej pikantnego smaku i korzennego aromatu. Można dodać kawałki imbiru lub użyć mielonego imbiru.
- Kardamon ‒ podobnie jak imbir, dodatek kardamonu doda herbacie pikantnego smaku i korzennego aromatu.
- Cynamon ‒ zapewnia herbatom słodycz i aromat. Ma też działanie przeciwgrzybicze, przeciwcukrzycowe i poprawia trawienie. Można dodać kawałki lasek cynamonu lub użyć cynamonu mielonego.
- Kwiaty ‒ dodatek suszonych kwiatów takich jak lawenda, rumianek, róża czy jaśmin zapewni herbacie z miodem delikatnego smaku i kwiatowego aromatu.
- Pigwa ‒ dodaje kwaskowatości i witaminy A, która poprawia stan skóry, włosów i paznokci.
- Sok z malin ‒ dodaje herbatom słodyczy i koloru. Jest bogaty w witaminę C, żelazo i antocyjany, które mają działanie przeciwutleniające.
Do herbaty pasuje mnóstwo dodatków
Możesz też eksperymentować z innymi dodatkami, takimi jak melisa, goździki, wanilia, czy inne przyprawy. Pamiętaj, że wybór dodatków do herbaty zależy od Twojego gustu i preferencji smakowych, a dodatki te mogą być dobierane i łączone w różny sposób, aby uzyskać niepowtarzalny smak i aromat herbaty.
Podsumowanie
Podsumowując:
- dodatek miodu do herbaty może poprawić jej smak oraz wspomóc leczenie w trakcie infekcji;
- miód traci swoje właściwości lecznicze w wysokiej temperaturze (+40-50°C), dlatego warto dodawać go do schłodzonej herbaty;
- wzmocnienie lub osłabienie działania antyoksydacyjnego herbaty z miodem wciąż jest kwestią sporną – istnieją badania przemawiające za obiema teoriami;
- miód najczęściej dodaje się do czarnej herbaty, może się też sprawdzić z herbatami owocowymi i Yerba Mate;
- wybór miodu zależy od własnych preferencji lub potrzeb leczniczych,
- miód to nie jedyny warty uwagi dodatek do herbaty.